Alapos dorgálásban részesíthetik a kormányt

Az adózás radikális egyszerűsítését javasolják az adótanácsadók, akik úgy látják, hogy az elmúlt években nem csökkent, hanem nőtt a vállalkozások adminisztrációja.
Komócsin Sándor, 2018. szeptember 4. kedd, 09:09
Fotó: Stocksnap

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Or­szágos Egyesületének alelnöke szerint az utóbbi években nőtt a vállalkozások adóadminisztrációja - írja a Világgazdaság. Vadász Iván, a szervezet elnöke tájékoztatta a napilapot arról, min kellene szerintük gyorsan változtatni.

Az egyik legszebb példa, hogy az egyesület szorgalmazza az iparűzési adót (ipa) és a társasági adót (tao) érintő, december 20-án esedékes adóelőleg-feltöltés eltörlését, mivel az rettenetes többletmunkát okoz. Emellett Damoklész kardjaként lebeg az adózók feje felett a bírság lehetősége, hiszen csupán becsléssel lehet megjósolni az összeget.

Szüntessék meg!

Javasolják a mikro- és kisvállalkozások mentesítését a reklámadó alól, ha megrendelői a szolgáltatásnak. Eltörölnék az adatszolgáltatást, ha a vevő kérésére online pénztárgépes nyugta kibocsátása után a 100 ezer forint feletti vásárlásról számlát állítanak ki, mert azt az adóhatóság egyértelműen láthatja.

Az idegenforgalmi adót megszüntetnék, mivel az éves bevételnél nagyobbak a beszedési rendszer költségei. Az áfa alanyi adómentességének értékhatárát 12 millió forintra emelnék fel, így csökkenne a katás vállalkozók adminisztrációja.

Az adótanácsadók mindezt - és még számtalan az említettekhez hasonló, színesebbnél színesebb javaslatukat - elmondhatják azon a pénzügyminiszteri fórumon, amelyet szeptember közepén tartanak.

A fotó forrása: Stocksnap

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.09.04 14:19

Helyes. A mérhetetlen bürokrácia és a lenyúló, kifosztó adórendszer megfojtják a magyar gazdaságot. Így sosem leszünk versenyképesek. Állam apparátust, bürokráciát, adókat drasztikusan csökkenteni, tintanyalókat kirúgni, digitális államot bevezetni!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html