Amerikai tankok Magyarországon? Megszólalt a kormány

A Honvédelmi Minisztérium (HM) védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára megerősítette, hogy magas szintű tárgyalásokon valóban volt már szó arról: az Egyesült Államok nehézfegyverzetet állomásoztatna a Baltikumban és más kelet-közép-európai országokban. Ugyanakkor Siklósi Péter kedd délután az M1-en azt is elmondta: erről Magyarország hivatalos megkeresést még nem kapott, így a magyar kormány sem alakította ki hivatalos álláspontját.
MTI, 2015. június 16. kedd, 15:47
Fotó: Reuters

A helyettes államtitkár kiemelte: a Magyar Honvédség és az Egyesült Államok hadserege között komoly kiképzési és gyakorlatozási együttműködés van. Magyarországon is több nemzetközi gyakorlatot tartottak már - emlékeztetett Siklósi Péter, aki szerint így logikus lépés lenne, hogy a gyakorlatokon szükséges nehéz haditechnikát (például páncélozott harckocsikat) ne kelljen ide-oda szállítani, hanem Magyarországon tárolnák.

Vasárnap a The New York Times írt arról, hogy a Pentagonban felmerült elképzelés szerint az Egyesült Államok nehézfegyverzetet állomásoztatna a Baltikumban és más kelet-közép-európai országokban az ukrajnai orosz beavatkozás miatt aggódó NATO-szövetségesek megnyugtatására, egyben esetleges további agressziók megelőzésére. Lengyelország és Litvánia aznap megerősítette, hogy folynak a tárgyalások a nehézfegyverek telepítéséről.

A tekintélyes amerikai napilap amerikai és NATO-illetékesekre hivatkozva azt írta, a javaslat tankok, tüzérségi harci járművek és összesen akár ötezer katona felfegyverzésére elegendő más nehézfegyverzet Lettországba, Litvániába, Észtországba, valamint Lengyelországba, Romániába, Bulgáriába és esetleg Magyarországra való ideiglenes áthelyezésére vonatkozik. A lap megjegyezte, hogy az elképzelést még az amerikai védelmi miniszternek, a Fehér Háznak és a többi NATO-tagállamnak is jóvá kell hagynia.

A The New York Times értesülése szerint a Pentagon várhatóan elfogadja a javaslatot még a NATO védelmi minisztereinek júniusban esedékes tanácskozása előtt. A lap kitért ugyanakkor arra, hogy a szövetségen belül már politikai akadályok merülhetnek fel, ugyanis többen aggódva tekintenek egy ilyen lépés lehetséges hatásaira.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

őszapó, 2015.06.18 11:03

@foldnyuzo:
Tény, hogy Szt István megalapította az esztergomi érsekséget, a pápa által aláírt alapító oklevéllel, azonban nem a pápa, hanem ő nevezte ki azt az érseket (és a többit is), aki később megkoronázta. Az egyház hatalmat kapott Magyarországon, azonban az egyház nem a pápának, hanem a mindenkori magyar királynak tartozott hűséggel. A pápa egy volt, aki a magyar trón üresedéskor javaslatot tehetett az új királyra, akit mindenkor a nemesi elit jóváhagyásával szentesítettek.
azonban igazad van, nincs független hatalom. Koppányként szembe menni mind az amerikai, mind az orosz hatalommal, valóban öngyilkos lépés lenne, ezért is vagyunk benne most a NATO-ban, tehát ha az amcsik NAGYON akarják, akkor csak ide fog kerülni egy pár rozsdás kávédaráló a tengeren túlról. De mivel van véleménnyilvánitási lehetőség, akkor élni kell vele (nehogy úgy járjunk, mint a néma gyerek), azaz nem kellenek azok a kütyük ide. Rakják oda őket, akiknek erre szükségük van. Hasonlóképpen prüszköltek a szlovákok is, amikor ez a kérdés fölmerült, és végül a dolog valami logisztikai központtá szelidült, valahol a Magas Tátra hegyeinek felszín alatti belsejében, vagy azzá sem. Megtiszteltél, hogy beszélgethettünk. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2015.06.18 10:03

@őszapó:

Mondtam egyszer nem óhajtok veled 1000 éves dolgok részletiről diskurálni. Aki (kortársi megfogalmazás) megkeresztelkedik az Krisztus igájába hajtja a fejét. A hatalom Istentől van tartották, az egyház feje Krisztus helytartója.

István akkor feladott valamit, az egyház papjai hatalmat kaptak, a koronát egy közülük tette István fejére.

Nincsen független hatalom, még a nagyok sem azok, nekik is alkalmazkodniuk kell.
Sokan a függetlenség zászlajával mennének szembe a világgal, mint Koppány. Ez bizony egy halálos ösvény, erre óhajtottam felhívni a figyelmet. Részemről a téma lezárva, aki érti érti, akik nem az nem. Viszlát egy másik témában!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

őszapó, 2015.06.18 08:47

@foldnyuzo:
Összetéveszted a behódolást az ALKALMAZKODÓ KÉPESSÉGGEL, vagyis, hogy Árpád magyarjainak elitje az itt élő népek, néptöredékek elitjével együttesen integrálódtak és integrálták egységessé a Kárpát-medence népeit, az itt fellelt és a hozott keleti (fölművelési, állatenyésztési, építészeti ( borona- illetve földvárak, körtemplomok), jogi és egyéb normák, stb.) kultúrát egyesítve. Ebben Szt. István a kazár kettős fejedelemség, az egyházi és a világi uralkodásét egyesítette egy személyben. Tehát, amikor a pápától koronát kért, akkor nem behódolt, hanem ő MARADT és nem a pápa lett az egyházi uralkodó, mint apostoli király. Nálunk ezt az intézményt azután a Habsburgok számolták fel teljesen, míg nyugaton a kanossza járással, már akkor elkezdődött az egyházi és a világi hatalom szétválása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.06.18 00:11

@foldnyuzo: ásatag, dohos avítt eszme lenne a szabadság?

Hát, hijnye, ezért nem fognak vállon veregetni a kenyéradó gazdáid...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2015.06.18 00:08

@őszapó:

Illemtan könyvek ugyan nem voltak, ebben nem vagyok biztos, ha István intelmeit olvasom. de voltak nem leírt elismert normák. A pogányokat téríteni lehetett meg legyilkolni. Aki megtért megúszta, akár a magyarok országa is. Ha nem tértek meg a pogányok elleni harc a pápa áldásával ment és egy büszke keresztény uralkodó ebben szerepet vállalt a túlvilági üdvözülése érdekében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html