Árrobbanás a zöldségeknél és a gyümölcsöknél

Alaposan próbára teszi idén a zöldség-gyümölcstermelőket az időjárás, hiszen a több hónapos aszály után hetekig esett az eső, majd hirtelen beköszöntött a kánikula. Az árak pedig emelkednek. A Népszava körképéből kiderül, helyenként milyen csillagászati árakkal találkozhat.
Szabó Zsuzsanna, 2019. június 15. szombat, 16:21
Fotó: Napi.hu

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai megerősítik a fogyasztók szubjektív érzését, drágulnak az élelmiszerek. Idén áprilishoz mérve májusban csaknem egy százalékkal nőttek az élelmiszer árak, ám ezen belül az idényáras termékek, burgonya, zöldség, gyümölcs egy hónap alatt másfél százalékkal emelkedtek - írja a Népszava.

Az éves adatok is árrobbanásra utalnak, hiszen az élelmiszerek ára 5,6, az idényárasoké pedig 15 százalékkal emelkedett. Ennek elsődleges oka a szélsősége időjárás, a tavaszi fagy, a tavaly novembertől május közepéig tartó aszály, majd a kéthetes esőzés, illetve az azt követő hirtelen kánikula.

Csillagászati árak

Az eperszezonnak a hetekig tartó esőzés is véget vetett, a kifutó készleteket 600 forinttól árusítják, míg a két legfontosabb szezonális gyümölcs, a cseresznye és a meggy ára repülőrajtot vett. A korai cseresznyét az esőzés gyakorlatilag "kivégezte", a túlzott nedvesség miatt a szemek kirepedeztek, étkezésre alkalmatlanná váltak, így a pultokon az ép cseresznye 800-1600, a meggy 800-1400 forintért kapható. A málna, a szeder már rég óta a luxus kategóriát képviseli a piacokon és kilója 3500-4000 forint között változik.

A piacokon sok helyütt 160-180 forintért adják szálanként a petrezselyemgyökeret, a friss zellert 300-350 forint forintért kínálják, a petrezselyemgyökérből, igaz csomóban, 4-5 szál 450-500 forint, kimérve - ahol van -, kilója 900-2000 forint közötti áron kerülhet a kosárba - derül ki a Népszava körképéből.

Az újburgonya lecövekelt a kilónként 400-450, a zöldborsó az 500-550 forintos árnál. Sárgarépa kilója már 500 forinttól kapható, a paprika 750-800, paradicsomot fajtától függően 300-800 forintos áron lehet megvenni, de a koktélparadicsom kilónkénti ára 1200-1600 forintot is kóstálhat. A zöldborsót 500-600 forintért kínálják a termelők, a fokhagyma kilója 1200-1300 forint.

Van, ahol a májusi eső tényleg aranyat ért

A hagyma, illetve gyökérfélék vetésterülete nem csökkent érdemben 2018-hoz képest. Március-áprilisban ugyan öntözni kellett a palántákat,  de a májusi eső így valóban aranyat ért, és ezek a növények jól átvészelték a szárazságot. Helyenként ugyan előfordul terméskiesés, de korántsem annyi, mint tavaly - mondta a Népszavának Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke, aki ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nem mindegy, meddig tart a jelenlegi kánikula, mert ezt egyik zöldség sem szereti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2019.06.15 17:05

@Katalin Kormos:
Szedtél már epret 33 fokban?
Ezt is meg kell fizetni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Katalin Kormos, 2019.06.15 16:58

Régen is voltak extrém időszakok, az időjárás tekintetében, Magyarországon.
Inkább arról van szó, hogy sokan felhagynak a mezőgazdasági termeléssel (kiöregednek, elunják a meddő kísérletezést a folyamatosan változó szabályokkal stb...stb.), és az exportügynökségek és "udvari beszállítók" vígan dörzsölik a markukat.
Végtére is: rá kell jönnünk, hogy valahol ez volt a cél. Vagyis: ne termelj, importálj!
Mer ez a nagykereskedőknek és importcégeknek sokkal jobb így.
Az időjárás pedig , nem érdekli az EU-s mezőgazdasági támogatásokból parlagoltatott földeket, és az azon eleve meg sem termelt növényeket.
Ez a sanyarú helyzet....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html