Visszavágott az ÁSZ a Kórházszövetségnek: a szabályos működés nem pénzkérdés

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) álláspontja szerint a jogszabályi előírások betartása, a szabályos működés biztosítása és fenntartása alapvetően nem pénzkérdés - derül ki az ÁSZ közleményéből, amelyet a Kórházszövetség tegnapi állásfoglalására adtak ki.
Szepesi Anita, 2018. augusztus 9. csütörtök, 12:20
Fotó: Napi.hu

Anarchia, botrány jellemzi az egészségügyi intézmények gazdálkodását - mondta Domokos László ÁSZ elnök a Magyar Időknek adott hétfői interjújában az ÁSZ-vizsgálatok eredményeire hivatkozva. A nagy port felvert kijelentésekre reagálva szerdán állásfoglalást adott ki a Magyar Kórházszövetség, melyben visszautasítják az ÁSZ elnök szavait, azokat méltatlannak és szakmaiatlannak nevezve.

A Kórházszövetség megszólalására nem sokat késett az ÁSZ válasza, melyben kiemelik, üdvözlik, hogy a Magyar Kórházszövetség elkötelezett az állami egészségügyi intézmények törvényes gazdálkodása mellett, ugyanakkor az ÁSZ álláspontja szerint a jogszabályi előírások betartása, a szabályos működés biztosítása és fenntartása alapvetően nem pénzkérdés.

A közlemény szerint az ÁSZ egyetért azzal is, hogy "közös érdek, hogy a magyar egészségügy hatékonyan működjön, és a betegek a lehető legmagasabb szintű ellátást kapják", ugyanakkor a Számvevőszék rámutat: az is közérdek, hogy mindezt az egészségügy a legeredményesebb módon nyújtsa. Ehhez mindenekelőtt szabályosan és átláthatóan gazdálkodó egészségügyi intézményekre és gazdasági társaságokra van szükség. Az ÁSZ ennek érdekében végzi ellenőrzéseit az ágazatban, és teszi közzé megállapításait - hangsúlyozzák.

A szervezetnek - mint írják, nincs vitája a Magyar Kórházszövetséggel sem az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületével, amelyek nem ellenőrzött szervezetek, ugyanakkor az elnökségeikben lévő tisztségviselők maguk is az ÁSZ korábbi, valamint jelenleg is folyamatban lévő ellenőrzéseiben érintett intézményeket vezetnek. A kórházak, mint a központi alrendszer intézményei meghatározó súlyt képviselnek a közpénzek felhasználásában és az állami vagyonnal való gazdálkodásban, ezért kötelesek a közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kezelni, valamint maradéktalanul megfelelni a gazdálkodásukra vonatkozó törvényi előírásoknak. A törvényi előírások és gazdálkodási szabályok betartása és betartatása a szervezet vezetőinek a felelőssége - hangsúlyozza a számvevőszéki közlemény.

Az ÁSZ egyetért a Magyar Kórházszövetség szerdai állásfoglalásával miszerint: "a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania". Ugyanakkor ezt az elmúlt években egészségügyi gazdálkodó szervezeteknél - kórházaknál és szakrendelőknél - végzett ellenőrzések nyilvános számvevőszéki jelentéseinek megállapításai nem támasztották alá. Az ÁSZ számos gazdálkodási szabálytalanságot tárt fel mind korábbi ellenőrzései, mind jelenlegi, a központi költségvetési intézményként működő kórházak, vagy jellemzően önkormányzati fenntartásban működő egészségügyi gazdasági társaságok ellenőrzése során."

A válasz szerint a számvevőszéki ellenőrzések során feltárt szabálytalanságokra, hibás gazdálkodási gyakorlatokra az ÁSZ az elmúlt években több alkalommal felhívta a döntéshozók és a közvélemény figyelmét, és összegző tapasztalatait a Magyar Kórházszövetséggel, valamint egyéb szakmai szervezetekkel is megosztotta. Kiemelik, hogy ezek a megállapítások tényeken, ellenőrzési bizonyítékokon alapulnak, nem elhallgatva a kevés számú jó gyakorlat meglétét sem. Az egyes intézményekre, illetve gazdasági társaságokra vonatkozó megállapítások a nyilvános számvevőszéki jelentésekben az ÁSZ honlapján elérhetők.

Megemlítik, hogy jelenleg is több egészségügyi intézmény és társaság ellenőrzése van folyamatban. "Az Állami Számvevőszék álláspontja szerint közös cél, hogy a betegek a lehető legmagasabb szintű ellátást kapják a kórházakban és járóbetegellátó szakrendelőkben, ehhez ugyanakkor mindenekelőtt szabályosan, átláthatóan és hatékonyan működő egészségügyi gazdálkodó szervezetekre van szükség Magyarországon."

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2018.08.12 09:05

Nevetséges az ÁSZ érvelése, érződik az irányított kontár,a gazdaságban minden pénz kérdése, a korrupciót meg domokos oktathatná. mesterfokon üzi bábjátékos a felcsuti óriás kezében, aki lesöpri az egészségügy padlását is a hobbi és hatalomfitogtaási beruházásai céljára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.08.10 13:20

Kedves ÁSZ!
De igen ez sajnos pénzkérdés. Ha a kórházakra, vagy bármilyen intézményre olyan adminisztratív szabályokat kötelezettségeket gördítünk (például mindjárt ott vannak a közbeszerzési határérték alatti, de évi egymillió forint feletti áru és szolgáltatásokra vonatkozó beszerzési szabályok) amely külön beszerző apparátus felállítását teszi szükségessé, az bizony pénzkérdés. Ráadásul ilyen szakembereket a piac viszi mint a cukrot, többet keres mint egy osztályvezető főorvos.
De az is megér egy misét, hogy egy beszerzési szabály alapjaiban változik január 01-től és az előző december 23-án jelenik meg a közlönyben. Felelj meg neki kedves ÁSZ!
Kedves ÁSZ!
Adná a jó Isten, hogy egyszer én ellenőrizhessem az ÁSZ számítástechnikai eszköz, és bútor beszerzéseit, ezek karbantartását, javítását! Buknának ahogy illik! Betarthatatlan, különösen az utóbbi az idétlen szabályozás és korlátozások miatt.
De mondhatnék még számtalan hasonlót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.08.09 15:01

Kihagyta az ÁSZ az ellenőrzésből a felelősség láncot, a hibákért nem a beosztott a felelős, hanem a vezető, akinél az ellenőrzési jog , meg sincs említve az EMI és annak egészségüggyel felelőse, holott minden hatalmat már magukhz ragadtak, felült domokos fordítva a fideszes lovára, hogy a diktátornak befeküdjön.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html