Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A törvényjavaslat felülvizsgálja az ügyintézési határidőket az Országos Atomenergia Hivatal egyes eljárásaiban, valamint a tűzvédelmi szakhatósági eljárások esetén. A határidők módosítása biztosítja a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló beruházás megvalósítását - közölte Kaderják Péter, energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár a parlamentben az MTI tudósítása szerint. Ez nem csak a határidők meghosszabbítását jelenti, ugyanis egyes engedélyezési eljárások esetén a hatályos rendelkezéseknél rövidebb ügyintézési határidőt állapít meg a javaslat - tette hozzá az államtitkár.

A tűzvédelemi szakhatósági eljárásokkal kapcsolatban az ügyintézési határidők módosításán túl a javaslat azt kezdeményezi, hogy az új atomerőművi blokkokkal kapcsolatos beruházás esetén tűzvédelmi szakhatóságként ne a katasztrófavédelem helyi szervezete, hanem a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága járjon el. Ezzel biztosítjuk a legmagasabb szintű szakmai részvételt az engedélyezési eljárásban - mondta Kaderják. Kitért arra is, hogy a javaslat az Országos Atomenergia Hivatal eljárásában nagyszámú ügyfél esetén ismét lehetőséget ad a hirdetményi úton történő kapcsolattartásra. Az előterjesztés emellett részletszabályokat és technikai pontosításokat tartalmaz.

Fidesz: a javaslat a paksi kapacitásfenntartást szolgálja

Varga Gábor, a Fidesz vezérszónoka szerint a paksi atomerőmű a magyar villamosergia-termelés alappillére, hiszen a hazai éves áramtermelés több mint felét adja, így fenntartható módon járul hozzá a levegő tisztaságának megőrzéséhez. A javaslattal a kormány fő célja, hogy összhangot teremtsen az atomtörvény és az eljárási törvények között. Az előterjesztés megfelelően szolgálja a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházás megvalósítását - véli a képviselő.

MSZP: a késést nem az engedélyezési eljárás felgyorsításával kell behozni

Tóbiás József, az MSZP vezérszónoka utalva az engedélyezési idő lerövidítésére, feltette a kérdést, ha eddig az másfél évben volt meghatározva, akkor miért gondolják, hogy három hónap alatt bírni fogja a rendszer? Mégis a paksi erőműről van szó - jegyezte meg. Felvetődik, hogy az eljárások felgyorsítása veszélyezteti-e Paks 2-nél a biztonságot? A magyar állampolgárok biztonságérzetét kell valós tényekkel alátámasztani, hogy ne legyen kétség, a jövőbeni működésnek nem lesznek negatív hatásai. Egy atomerőmű nem játékszer, amin évente változtatni lehet - tette hozzá Tóbiás. Az új blokkok előkészítésével kapcsolatban összehozott egyéves késést nem az engedélyezési eljárás felgyorsításával kell behozni - közölte.

DK: az engedélyek felgyorsítása nem feltétlenül növeli a biztonságot

Hajdu László, a DK vezérszónoka szerint tavaly még a határidők betartásáról volt szó. Paks 2 megépítésére parlamenti felhatalmazás van, és a fenntartható fejlődésnek megfelel az általa termelt energia. Az ellenzéki politikus ugyanakkor kíváncsi volt arra, hogy Paks 2-nek a hűtését hogyan oldják majd meg. Megjegyezte: az engedélyek felgyorsítása nem növeli a biztonságot, a Dunában sem lesz több víz attól, mert gyorsabb az engedélyezés.
A kiégett fűtőelemekre is vonatkozik a gyorsítás? - tette fel a kérdést. Azt is firtatta, hogy két erőmű egy időben képes lesz majd működni, van elegendő szakember hozzá, illetve van megfelelő képzés ennek biztosítására?
A DK várhatóan tartózkodni fog a szavazásnál - jelezte Hajdu.

LMP: vonják vissza bővítésről szóló javaslatot

Az állampolgárok korrekt tájékoztatásához szükséges részleteket a kormány mindig igyekezett eltitkolni, és perek tömkelege kellett, hogy legalább részben megismerjék a paksi beruházást - közölte Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka. Szerencsére még egy kapavágás sem történt, a létesítési engedélyezés még sehol nem tart. Ismét olyan salátatörvényt nyújtott be a kormány, amivel saját működési zavarait próbálja leplezni. Egy eleve elhibázott javaslatot toldozgatnak, de az ettől még nem lesz jobb. Az LMP egy javaslatot tud támogatni, ami a bővítés visszavonásáról szól - közölte az ellenzéki politikus.

A Jobbiknak politikai kifogásai vannak Paks 2-vel kapcsolatban

Kepli Lajos, a Jobbik vezérszónoka arról beszélt, hogy a paksi bővítéssel kapcsolatos kifogásaik inkább politikai és nem annyira szakmai jellegűek, ezért a Jobbik a javaslat szavazásakor tartózkodni fog. A Jobbik politikai szempontból bírálja a Paks 2-ről szóló kétoldalú megállapodást és annak titkosítását, ugyanakkor támogatja a nukleáris energia felhasználását. A paksi bővítés megvalósulásának mikéntje a jelenlegi kormánypártok felelőssége. Jelentős a csúszás a megvalósítás tekintetében, hiszen még engedélyezési szakaszban van a projekt és egyetlen kapavágás sem történt. Egyre tolódik a lehetséges átadás ideje, így ez akár összecsúszhat a jelenlegi blokkok leállításával is - mondta a jobbikos politikus.

KDNP: nukleáris energia nélkül nem lehet hatékonyan fellépni a klímaváltozás ellen

A törvényjavaslat olyan kérdésekről szól, amelyek 2014 óta folyamatosan aktuálisak. Nyilvánvaló, érdeke Magyarországnak olyan erőművet építeni, ami hosszú távon garantálja az ország energiaellátását - mondta Aradszki András, a KDNP vezérszónoka az MTI szerint. Fontos emellett, hogy a klímavédelmi szempontoknak is meg tudjanak felelni. A KDNP-s politikus szerint világszerte elfogadott, hogy nukleáris energia nélkül nem lehet hatékonyan fellépni a klímaváltozás ellen.

Kaderják: Magyarország igent mondott a nukleáris energiára

Nemzetközi tapasztalatok szerint, ahol nincs határozott szándék új nukleáris erőművekre vonatkozóan, azok az országok lemondanak a nukleáris energia hasznosításról. Magyarország nem ilyen döntést hozott - jegyezte meg zárszavában Kaderják Péter államtitkár. Az ellenzéki kritikákra reagálva közölte: bizonyos területeken, ahol a nukleáris biztonság garantálása szempontjából szükség van, az előterjesztés hosszabb határidőket javasol, ahol feleslegesen hosszú volt az eljárási idő, ott pedig rövidítenének.