Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az osztrákoknál most egységes a családi pótlék összege: a gyerek 3 és 9 éves kora között gyerekenként havi 121 eurót, azaz nagyjából 40 ezer forintnyi támogatást kapnak a családok. Magyarországon egy egygyerekes család havi 12 200 forintot, egy kétgyerekes gyerekenként 13 300 forintot, azaz összesen 26 600 forintot kap - írta cikkében az Index.

Az osztrák államkassza 38 700 magyar állampolgárságú gyerek után fizeti a 121 eurós családi pótlékot (ez a legmagasabb szám, utánunk a szlovákok jönnek nagyjából 27 ezer gyerekkel, majd a románok és lengyelek 14-15 ezerrel). Összesen 125 ezer külföldi állampolgárságú gyerek után jár most családi pótlék, aminek teljes összege több mint havi 15 millió euró - olvasható a cikkben.

Az osztrák kormány már ez év elején - nem sokkal hivatalba lépése után - döntött arról, hogy újfajta módszerrel számítják ki a más uniós vagy EGT-tagállamban élő gyerekekre járó családi pótlékot. A változtatás lényege, hogy az egységes támogatást egy olyan differenciált rendszer váltja föl, ahol figyelembe veszik azt is, hogy ha valaki olyan állam polgára (és a gyereke ott is él), ahol az ausztriainál jóval alacsonyabbak a megélhetési költségek, akkor kevesebb legyen a támogatása, ha pedig olyanba, ahol magasabbak, akkor az eddiginél többet kapjon. Az új rendszert tavasszal fogadta el a bécsi parlament.

A heute.at osztrák hírportál most megírta azt is, hogyan változik januártól a családi pótlék összege. A magyarok 44 százalékos csökkenéssel számolhatnak, azaz havonta és gyerekenként 68,5 eurót (nagyjából 22 ezer forintot) kaphatnak az osztrák államtól a magyar családok a Magyarországon élő gyerekeik utána. További részletek az Index cikkében olvashatók.