Az ENSZ óva inti Magyarországot a kapkodástól

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága azt szorgalmazza, hogy Magyarország ne kapkodva és a nemzetközi előírások figyelmen kívül hagyásával változtasson menekültügyi rendszerén - írja a szervezet közleményében.
Napi.hu, 2015. július 2. csütörtök, 15:13
Fotó: Napi.hu

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR) mély aggodalommal tölti el az a menekültügyi jogszabályok módosítására vonatkozó javaslatcsomag, amely a héten került a magyar Országgyűlés elé. Az UNHCR szorgalmazza, hogy gyorsított eljárás helyett a hivatalos szervek konzultáljanak a civil társadalommal és a Menekültügyi főbiztossággal a javaslatok jogszerűségéről, valamint háborús konfliktusok elől menekülőkre gyakorolt hatásáról - közölte a szervezet.

A magyar parlament július 3-i ülésén vitatja meg, hogy a javasolt változtatásokat sürgősséggel tárgyalja-e az Országgyűlés a július közepén kezdődő szünet előtt. "A javaslatok elfogadása több ezer olyan ember életére lenne végzetes hatással, akik Magyarországon próbálnak biztonságra lelni" - mondta Montserrat Feixas Vihé, az UNHCR budapesti székhelyű közép-európai regionális képviseletének vezetője. "Arra kérjük a magyar kormányt és a képviselőket, biztosítsák, hogy a menekültügyi jogszabályok módosításai összhangban maradnak a nemzetközi és regionális menekültvédelmi sztenderdekkel."

A vitatott javaslatok között szerepel a menedékjogi kérelmek megfelelő garanciák nélküli, gyorsított eljárásban történő vizsgálata, a menedékkérők visszaküldése olyan, az Európai Unión kívüli országokba, ami nem biztonságos számukra, valamint a menedékkérők, ezen belül nők, gyermekek és különleges szükségletekkel bírók hosszas fogvatartásának fenntartása.

"A magyar menekültügyi rendszer már ezelőtt is egyre szigorodott. Attól tartunk, hogy az új módosítások ellehetetlenítik a háborús konfliktusok és üldöztetés elől menekülők számára, hogy biztonságra leljenek ebben az országban" - tette hozzá Montserrat Feixas Vihé. "Megértjük Magyarország biztonsággal kapcsolatos aggályait, de ennek kapcsán nem szabad pont az áldozatokat veszélybe sodorni."

A magyar kormány nemrég jelentette be, hogy a szerb-magyar határszakaszon kerítést épít. Minden országnak joga van határai védelmére, beleértve az engedély nélküli határátlépés ellenőrzését, az embercsempészet és emberkereskedelem elleni küzdelmet, de ezt úgy kell végezni, hogy az segítse a menekültek jogainak védelmét, az intézkedéseknek pedig összhangban kell lenniük az államok nemzeti, európai uniós és nemzetközi jogban foglalt felelősségével, ideértve a menedékkérés jogának biztosítását. A tervezett kerítés valójában még inkább az emberkereskedőknek és embercsempészeknek szolgáltatja ki a menekülteket.

Magyarországon 2015 első hat hónapjában 61 ezer ember nyújtott be menedékkérelmet. A menedékkérők hozzávetőleg 80 százaléka háborús övezetből - Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkezett és legtöbbjük feltehetőleg nemzetközi védelemre szorul - véli az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.07.02 18:34

...ensz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..a megszáll területeken élő magyarok elkobzott vagyonával mi lesz ?????????????????????????????????????????????,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.07.02 15:47

@langede:

,,"ellehetetlenítik a háborús konfliktusok és üldöztetés elől menekülők számára, hogy biztonságra leljenek ebben az országban""

Miközben kockázatot jelentenek a befogadó ország biztonságára.

A képmutató ENSZ szó nélkül hagyta, hogy az USA és szövetségesei háborús színtérré alakították Közel-Keletet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2015.07.02 15:26

"ellehetetlenítik a háborús konfliktusok és üldöztetés elől menekülők számára, hogy biztonságra leljenek ebben az országban"

így van!
Jól látják ez a helyes irány.
Mint Ausztrália Usa Japán stb.
Minden értelmes ország a saját érdekeit tartja szem előtt nem enged be akárkit.
Illegális átlépőket mindenhol büntetik. Csak az Eu-ban nem. itt jutalom jár érte.
Azért jönnek mert lehet.
Csukjuk be a kaput és válogassuk ki azokat akik megérdemlik és hasznosak számunkra. Mint az Ausztrálok. (bár őket segíti az óceán így a kerítésdolgot megspórolhatják)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html