Az export kevésbé lassított novemberben

A látványosan kedvező október után jóval rosszabbak lettek a 2012. novemberi külkeradatok, a kivitel azonban továbbra is felülmúlja a behozatalt, így a többlet kitartóan gyarapszik.
Domokos László, 2013. január 9. szerda, 09:00
Fotó: Napi.hu

Tavaly novemberben is tovább tudott javulni a magyar külkereskedelem egyenlege: a forgalom - az európai gazdasággal párhuzamosan - mindkét irányban lassult, így - októberrel szemben - a folyó áras mutatók újra mínuszba kerültek, a többlet azonban növekszik. A kivitel üteme ugyanis hajszálnyival, de továbbra is felülmúlta behozatalét, így a külkertöbblet kitartóan gyarapszik, sőt még a tavalyi erős - havi és tizenegyhavi - euróban számolt adatot is felülmúlta.

A tavalyi tizenegyedik hónapban forintban, euróban és dollárban számolva egyaránt meghaladta a kivitel üteme a behozatalét − derül ki a KSH ma reggel publikált előzetes adataiból. A hónapban az export forintértéke 10, az importé pedig 10,1 százalékkal csökkent a tavalyi bázishoz képest, míg euróban számolva a kivitel 1,7, a behozatal pedig 2,0 százalékkal lett kisebb.

Az előzetes adat szerint novemberben a kivitel 2065 milliárd forintot (7,32 milliárd euró), a behozatal 1865 milliárdot (6,61 milliárd euró) tett ki. Az előző évinél gyengébb november eredményeként 2012 első tizenegy hónapjában a kivitel euróalapon 0,8 százalékkal nőtt, a behozatal pedig 0,9 százalékkal lett nagyobb, az eltérő bázis miatt azonban a mérleg havi többlete 704 millió euró lett − szemben a 2011. novemberi 693 millióval. Így 2012. január−novemberben a külkereskedelmi többlet 6,78 milliárd eurónál tart, ami már 21 millióval magasabb a 2011-es azonos időszakinál.

Suppan: az év egészében 7,15 milliárd eurós többlet várható
Az év hátralevő részében a cserearányok stabilizálódására lehet számítani, miközben a belső kereslet visszaesése miatt az import növekedése továbbra is elmaradhat az exportétól, ezért a külkereskedelem többlete kissé javulhat az év végéig - véli Suppan Gergely, a takarékbank elemzője. Az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúra indikátorok az európai gazdaság recessziójának némi enyhülését jelezték, a külső kereslet visszaesését pedig a Mercedes üzem fokozódó termelése részben ellensúlyozhatja. 2012 egészében 7,15 milliárd euró többletre számítunk a 2011. évi 7,06 milliárd után, idén pedig a többlet elérheti a 8,25 milliárd eurót - írta az elemző.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2013.01.12 21:01

@bertalaszlo:
Igen, ez a felsorolásod a közéletben keringő részleges tudás általad birtokolt halmazának egy részlete. És mint mondtam, ez nem minden. Ez mindenáron bizonyításra gondosan megválasztott részigazság. A legtöbben azt hiszik, hogy a hangsúly az "igazság"-on van, de valójában a "rész"-en.
Esszenciális volna ezt felismerni annak érdekében, hogy kellően független gondolkodással szemlélhesse valaki a nagyvilág eseményeit. És hogy ne sújtsa vaksággal az a meghökkenés, amikor szilárd meggyőződésének ellentmondó apró "bakik" villannak egy óvatlan pillanatra szemébe.
De mint mondtam, nem szabad túl sokat elvárnom a nagyközönségtől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.01.12 15:42

@bertalaszlo: Mert ami hitelt jelenlegi kormányunk felvesz, azt be is ruházza azonnal, s vissza is fizeti másnap...

Jó lenne már leszállni a hitelek futamidejének cseszegetéséről!

Vesszőparipám: 2011 őszén kuszaszem és orbánia 5-10-15 éves futamidőre, évi 10,5%-os kamatra adtak el állampapírt! Ami sokkal drágább, mint a 2008-as IMF-hitel, aminek 4. részletét MOL-részvényekre költöttük... Amiből 40%-os (eddig nem teljesen realizált) veszteségünk van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2013.01.12 14:11

@elmufioka: de ő legalább pénzügyileg rende tette az országot"
Nekem személy szerint ezzel a résszel van gondom

Ami tény: Már 3 éve teljesítve , a hiánycél 3% alatt
Nem kellett ujabb nagy összegű deviza alapú hitelt felvenni.
Az előző kormány alatt felvett hiteleket folyamatosan törleszti.
Az idei évben több mindt 5 milliárd eurót kell törlesztenünk.
A hitel felvételekor a szocik kötöttek egy mocskos alkut a IMF-el, hogy a hiteleket a következő kormánynak keljen kifizetnie. Tudták a választást el fogják bukni, így minden rosszat a következő kormány nyakába akartak zudítani.
Ha ezeket a pénzeket a gazdaság élénkítésébe tehetnénk mennyivel könnyebben boldogulnánk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kajan, 2013.01.12 13:29

@elmufioka:

"Széchenyi forogna a sírjában"
Természetesen Ő is 2 hetes,3 hónapos hitelekre gondolt...

A másik kettőre csak annyit,hogy állítólag megabites vagy...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2013.01.12 12:41

@bertalaszlo:
"de ő legalább pénzügyileg rende tette az országot"
Nekem személy szerint ezzel a résszel van gondom. Nem azt mondom, hogy kizárt. Azt mondom, hogy senki sem tudja.
Két és fél éve kormányoznak. Ez nem csak hogy rövid idő, de az előző kormányoktól származó rengeteg különböző időállandójú változás fejheti ki még hatását, és rengeteg jövőre vonatkozó különböző időállandójú hatást képtelenség most felmérnünk. Utóbbira tökéletes példa a felsőoktatási reform. Mert annak is lesz ám vastag gazdasági hatása, ami nagyjából 10 év múlva fogja elérni a csúcsát.
És mennyi csapódik le ebből a közélet számára? Hogy túl sok a "büfészak", a diákok csak isznak és drogoznak, és mind itthagyja a hazáját. Ezek hangzatos jelmondatok, de nem minősülnek hatástanulmánynak. Helyette pokorni (vagy vétlen bakiként, vagy a párton belüli liberális szárny szándékos lejáratásaként, ez az elmélet is megérne egy misét) a bálnatenyésztésben jártas magyar professzorokról beszél. Viszont ennyi van, ezek mentén alakul a téma nyilvános konzultációja. És végül a döntések.
Legalábbis látszólag, de abba most nem mennék sokadszorra is bele, hogy meddig képesek süllyedni a döntések valós indíttatásait tekintve.
Nekem aztán édes mindegy, hogy miben hisztek, ha titeket melegséggel tölt el, hogy 2 év alapján egy új világrendről prédikáltok, nyugodtan. Engem néha elkap a beszélhetnék ezen ingerektől, de sose zavartatta senki magát emiatt. Ti továbbra is hisztek bennük, a balosok továbbra is a maguk bálványaiban és félelmeiben hisznek. Én meg "élvezem", hogy hozzáférésem van egy nem szelektív memóriához és egy éles szemhez, ami megfelelő időben van megfelelő helyen, mert '82 óta tudja mire kell figyelnie.
Szóval senki sem tudja mi felé halad most az ország pénzügyileg. Senki sem tud mindent (kulcsembereken kívül), de sokan a részleges tudásukat mindenáron bizonyításra, mások mindenáron cáfolásra használják, egyesek pedig arra, hogy helyet adjanak extrém elméletek számára. Utóbbi vagyok én. Nem kevés extrém dolgot tapasztaltam már (még mielőtt valaki belekötne, eddig főleg apám), ezért logikus, hogy még sok ilyen van. És az a kevés tény, ami fölött ti vitatkoztok, mind illik közéjük. Vitatkozzatok csak, boldoggá teszitek honatyáitokat. Továbbra is félévente ki fogok kelni magamból vakságotok miatt. Viszont nagyon jól megleszek, sosem fog érni meglepetés, nem szoríthat senki sarokba, szemfényvesztésre immunis lesz a pénztárcám. Csak ez egy kétségbeejtően magányos biztonság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html