Tavaly novemberben is tovább tudott javulni a magyar külkereskedelem egyenlege: a forgalom - az európai gazdasággal párhuzamosan - mindkét irányban lassult, így - októberrel szemben - a folyó áras mutatók újra mínuszba kerültek, a többlet azonban növekszik. A kivitel üteme ugyanis hajszálnyival, de továbbra is felülmúlta behozatalét, így a külkertöbblet kitartóan gyarapszik, sőt még a tavalyi erős - havi és tizenegyhavi - euróban számolt adatot is felülmúlta.

A tavalyi tizenegyedik hónapban forintban, euróban és dollárban számolva egyaránt meghaladta a kivitel üteme a behozatalét − derül ki a KSH ma reggel publikált előzetes adataiból. A hónapban az export forintértéke 10, az importé pedig 10,1 százalékkal csökkent a tavalyi bázishoz képest, míg euróban számolva a kivitel 1,7, a behozatal pedig 2,0 százalékkal lett kisebb.

Az előzetes adat szerint novemberben a kivitel 2065 milliárd forintot (7,32 milliárd euró), a behozatal 1865 milliárdot (6,61 milliárd euró) tett ki. Az előző évinél gyengébb november eredményeként 2012 első tizenegy hónapjában a kivitel euróalapon 0,8 százalékkal nőtt, a behozatal pedig 0,9 százalékkal lett nagyobb, az eltérő bázis miatt azonban a mérleg havi többlete 704 millió euró lett − szemben a 2011. novemberi 693 millióval. Így 2012. január−novemberben a külkereskedelmi többlet 6,78 milliárd eurónál tart, ami már 21 millióval magasabb a 2011-es azonos időszakinál.

Suppan: az év egészében 7,15 milliárd eurós többlet várható

Az év hátralevő részében a cserearányok stabilizálódására lehet számítani, miközben a belső kereslet visszaesése miatt az import növekedése továbbra is elmaradhat az exportétól, ezért a külkereskedelem többlete kissé javulhat az év végéig - véli Suppan Gergely, a takarékbank elemzője. Az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúra indikátorok az európai gazdaság recessziójának némi enyhülését jelezték, a külső kereslet visszaesését pedig a Mercedes üzem fokozódó termelése részben ellensúlyozhatja. 2012 egészében 7,15 milliárd euró többletre számítunk a 2011. évi 7,06 milliárd után, idén pedig a többlet elérheti a 8,25 milliárd eurót - írta az elemző.