Az IMF-tárgyalásoktól függ a hazai kamat jövője

A magyar jegybank további kamatpályájának fő meghatározó tényezője az IMF/EU-tárgyalások kimenetele lesz - vélekedtek az MNB 0,50 százalékpontos keddi kamatemelését kommentálva londoni felzárkózó piaci elemzők. Kedvezőtlen esetben az MNB jövőre akár 1,00-2,00 százalékpontnyi további emelésre is rákényszerülhet; ha azonban a kormánynak sikerül IMF-támogatást szereznie, akkor kamatcsökkentések sem okoznának meglepetést.
MTI-Eco, 2011. december 20. kedd, 18:33
Fotó: Napi.hu

William Jackson, a City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics felzárkózó térségi közgazdásza a londoni konszenzussal megegyező mértékű kamatemelés bejelentése után úgy fogalmazott, hogy tekintettel a kormány és a jegybank "civakodására", az előkészítő jellegű IMF-tárgyalások félbeszakadására és a kötvénypiaci feszültségek legutóbbi jeleire, "korai lenne kizárni" a további, még agresszívabb kamatemelések lehetőségét a következő hónapokra.

Jackson szerint a helyzet kényességét mutatja, hogy a jegybank olyan időszakban kénytelen kamatot emelni, amikor az euróövezeti kereslet gyengülése éppen "recesszióba sodorja" a magyar gazdaságot.

Az elemző szerint úgy tűnik, hogy a november óta végrehajtott 1,00 százalékpontnyi MNB-kamatemelés stabilizálta a piacokat, ám innentől fogva nagyon sok múlik azon, hogy milyen előrelépést sikerül elérni az IMF-tárgyalásokon.

Óriási a szakadék

Jackson szerint "nem meglepő", hogy a megbeszélések elakadtak, hiszen "óriási a szakadék" a magyar kormány és a valutaalap által kívánatosnak tartott feltételrendszerek között.

A Capital Economics térségi közgazdásza szerint pozitív fejlemény volt a kormány és a bankszektor megállapodása a devizaalapú hitelek végtörlesztéséből eredő terhek megosztásáról, ám ezt "gyorsan semlegesítette" a jegybanktörvény-tervezet, amely miatt az IMF/EU-küldöttség végül idő előtt távozott.

Jackson szerint a kormány azóta "enyhített hangnemén", és most már "szó van" a jegybanktörvény tervezetének módosításáról, de előretekintve "nem tudjuk kikerülni azt a következtetést, hogy az IMF-fel folytatandó tárgyalások nem haladnak majd simán".

A Capital Economics elemzője mindazonáltal annak a véleményének adott hangot, hogy az események végső soron megköthetik a kormányzat kezét. Magyarország erőteljesen függ a külföldi hitelforrásoktól; a bankszektornak jövőre hozzávetőleg 19 milliárd euró, a kormánynak mintegy 9 milliárd euró küladósságot kell megújítania. Mivel a bankok máris finanszírozási forrásszűkével kénytelenek szembesülni, és ez a finanszírozási nyomás valószínűleg még intenzívebbé válik az euróválság mélyülésével, nem zárható ki egy bankválság kialakulása. Ebben az esetben Magyarországnak semmilyen más választása nem maradna, mint a visszatérés az IMF-hez - fejtegette a Capital Economics londoni felzárkózó térségi közgazdásza.

Jackson szerint egyelőre "sok minden függőben van", de a helyzet jelenlegi állása alapján nagyobb a valószínűsége annak, hogy az MNB jövőre akár 1,00-2,00 százalékpontnyi további emelésre is rákényszerülhet, mint annak, hogy nem.

Ha azonban a kormánynak - "akár válság hatására, akár nem" - sikerül IMF-támogatást szereznie, akkor "kamatcsökkentések sem okoznának meglepetést". A Capital Economics elemzője ezzel kapcsolatban felidézte, hogy 2008-2009-ben, az akkori IMF-megállapodás megkötése utáni tizenkét hónapban összesen 4,50 százalékponttal csökkent az MNB-alapkamat.

Kevésbé héja megfogalmazás

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői keddi kommentárjukban úgy vélekedtek, hogy a kamatemelés utáni MNB-közlemény megfogalmazása "valamivel kevésbé volt héja" az előző havinál. A ház szakértői a különbségek közül kiemelték, hogy a mostani szövegezés szerint újabb kamatemelések válhatnak szükségessé, ha a Magyarországgal kapcsolatos kockázati megítélés és az inflációs kilátás "jelentősen tovább romlik". A múlt havi MNB-közleményben ugyanakkor még az állt, hogy kamatemelésekre akkor lesz szükség, ha e két tényező "kedvezőtlen marad" - emelték ki a JP Morgan londoni szakértői.

A cég közgazdászai mindebből arra következtettek, hogy most már "magasabban van a léc" a további MNB-kamatemelések előtt. A JP Morgan elemzői közölték: alapeseti prognózisuk szerint a következő hónapokban nem változik a magyar jegybanki kamatszint, de ez az előrejelzés arra a feltételezésre alapul, hogy januárban megkezdődnek a hivatalos tárgyalások az IMF és az EU küldöttségeivel, és 2012 első negyedében sikerül megkötni egy elővigyázatossági jellegű készenléti megállapodást.

A JP Morgan közgazdászai szerint a fő kockázatot erre az alapeseti előrejelzésre az jelentené, ha a kormány nem lenne hajlandó lemondani a jegybanktörvény vitatott módosításáról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

aha, 2011.12.20 21:52

Szerintem Barroso kovetkezo levelen mulik. Varjuk meg mit hoz a posta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

idokep, 2011.12.20 19:22

De az állampapír hozamoknál vedd figyelembe, hogy a görögök a portugálok és az olaszok állampapírjai euróban vannak annak az inflációja jóval kevesebb mint a forintnak aminek 4-5% (mondjuk én sokkal nagyobb inflációt tapasztalok, nem tudom ki hogy van vele, de szerintem a KSH-nál nem hitelesen állították össze a fogyasztói kosarat)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.12.20 18:52

A kérdés csak annyi, hogy 5-6%.-ért finanszírozzuk magunkat az IMF pénzből vagy 10-15%.ra a piacról IMF szerződés nélkül...

azaz mind orbánnak mind Simornak félre kéne tenni a politikát és arra gondolnia, hogy ez az MNB csörte valahol 4-500 milliárdba kerülhet évente... márpedig ennyi lóvét nem lehet jövőre összeszedni, vagyis totál borul a költségvetés akkor meg a görög utat fogjuk járni..

megjegyzem europában eddig minden 7% fölötti állampapírpiaci hozam fölé emlekedett ország kormánya távozott a hatalomból..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html