Az Orbán-rendszer végéről ír a BBC

Sokan gondolják úgy Magyarországon az 1956-os forradalom évfordulóján, hogy Orbán Viktor miniszterelnök visszafordítja a múltba országát - írja a BBC. Ez nem újdonság, ám az már annál inkább az, hogy a brit sajtóorgánum szerint ezek az emberek a Fidesz vezető köreiben találhatók.
Napi.hu, 2014. október 24. péntek, 10:33

Egyre inkább megosztják Magyarország jobboldali kormánypártját Orbán Viktor miniszterelnök intézkedései, az illiberális demokrácia kiépítése felé tett lépései - állítja a BBC hosszú budapesti tudósításában. A Fidesz vezető emberei között is jócskán akadnak olyanok, akik úgy vélik, hogy az ország első embere visszafordítja Magyarországot autoritáriánus múltjába.

A kétségeket az sem enyhíti, hogy a kormánypárt három jelentős választási győzelmet söpört be idén. Az ország vezetésének nincs számottevő ellenzéke annak ellenére, hogy az áprilisi parlamenti szavazáson az összes kormányellenes erő együtt több voksot kapott, mint a kormánypárt. A demokratikus ellenzék megosztott és gyenge, nem úgy, mint a radikális nacionalista Jobbik, amely a Fidesz fő riválisává nőtte ki magát.

Zúgolódás morajlik

A hatalom körein belül azonban meglehetősen rossz a hangulat. Egy olyan országban, ahol a mezei képviselők igen ritkán fordulnak szembe kormányukkal, már a kormánypárti médiában is egyre több nyílt támadás indul Orbán Viktor politikai húzásaival szemben. Különösen kétbalkezes az oroszbarát politika annak tükrében, hogy 1989-ben Orbán követelte elsőként nyilvánosan a szovjet csapatok kivonását Magyarországról.

Az idei év az új orosz-magyar viszonyról szólt. Kezdődött Orbán és Vlagyimir Putyin orosz államfő januári kézfogásával és a paksi orosz beruházás bejelentésével. Folytatódott azzal, hogy amikor az oroszok beolvasztották a Krím félszigetet, Budapest bírálta a kijevi kormányt és az Ukrajnában élő magyar kisebbség iránti elkötelezettségéről beszélt. Júliusban, amikor Moszkva a legerősebb nyomást gyakorolta a balti államokra, Magyarország NATO-szövetségeseire - bezárták az észtországi nagykövetséget.

Playboyok

Orbán következetesen ellenzi az EU és az USA Oroszország elleni szankcióit és a magyar nagykövetek augusztusban megkapták az eligazítást arról, hogy a magyar külpolitika az erkölcsi értékek, például az emberi jogok érvényesülésének ügye fölé helyezi az ország gazdasági-kereskedelmi érdekekeit. Végül szeptemberben, néhány órával azután, hogy Orbán találkozott a Gazprom első emberével, leállították az Ukrajnába irányuló magyar gázszállításokat, ami bosszantotta az oroszokat és gyengítette alkupozíciójukat Kijevvel szemben.

A Fideszen belüli elkeseredést a belpolitikai fejlemények is erősítik - véli a BBC budapesti tudósítója. Ezek közé tartozik a kormány körüli korrupció, egyes vezetők playboy életstílusa és az a gazdaságpolitika, amely folyamatosan elértékteleníti a forintot. Eközben egyre erősebb rivalizálás bontakozik ki az oligarchák - a Fideszt a háttérből finanszírozó mágnások -, továbbá a párt felső vezetői - például a miniszterelnökséget vezető miniszter és a parlamenti frakcióvezető - között.

Buktat az MNB?

A legfrissebb botrányok csak fokozták az idegességet. Az USA-ból kitiltott magyar tisztviselők ügyében a leghisztérikusabb kormánypárti kommentátorok bosszúért kiáltottak, miközben más sajtómunkások tudni vélik, hogy a listán szerepel a magyar adóhivatal vezetője is. Az internetadó bevezetése pártállásra való tekintet nélkül feldühítette a magyar közvéleményt.

Orbán illiberális demokráciájának rendszerében minden döntés a hatalom centrumában születik - fejtegette a BBC-nek Róna Péter közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának korábbi tagja. Szemben a társadalom túlnyomó többségével ő látni véli, hogyan érhet véget a Fidesz uralma.

A magyar kormányok vesztét hagyományosan a központi bank irányítóinak elhibázott politikája okozza - mondja. Róna szerint azért fog megbukni a Fidesz, mert az MNB elnöke, Orbán korábbi gazdasági minisztere, Matolcsy György elszántan, minden határon túl tarja magát ahhoz a meggyőződéséhez, hogy gyengíteni kell a forintot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2014.10.28 23:31

@tever kneif:
Nyalonc, nem tudsz egy értelmes mondatot kinyögni? Másolgatsz amiről úgy gondolod hogy igazolja torz elképzeléseidet a világról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tibi27, 2014.10.28 20:31

@foldnyuzo: "Kína a világ másik felén van, sajátos értékrenddel, alacsony életszínvonallal, százmilliók robotjával termeli az olcsó nem egyszer silány portékát."

Hááát. Ezt fogjuk megvalósítani hosszú távon a világ innenső felén.
Mi leszünk Európa Kínája! (meglásd ezt a szlogent még el fogják lopni! :P)
Sajátos (unortodox) értékrend, alacsony életszínvonal, milliók robotjával fogjuk termelni az olcsó, silány portékát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.10.28 19:20

Megvan az MNB döntése!
2014. október 28.

A MAGYAR REAL GAZDASÁG TOVÁBBI ZAVARTALAN NŐVEKEDÉSE BIZTOSITOTT.

A Magyar Nemzeti Bank 2,1 százalékon tartotta a kamatokat, tehát a várakozásoknak megfelelően döntött.

A jegybanki közleményben megfogalmazott üzenetek nem változtak meg: az aktuális alapkamat szerintük összhangban van a céljaikkal.

Az inflációs nyomás tartósan mérsékelt maradhat.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a hazai gazdaság bővülése a korábbiaknál kiegyensúlyozottabb szerkezetben valósulhat meg, és a belső kereslet növekedéshez való hozzájárulása egyre jelentősebb lehet.

Az EU-források növekvő felhasználása, illetve a Növekedési Hitelprogram következtében is enyhülő hitelkorlátok elősegítik a beruházások élénkülését. A háztartások fogyasztása is fokozatosan élénkülhet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2014.10.28 18:50

@tever kneif:
Azt a kutyafáját, Kína lenne a jövőnk? Nem hinném! Csak a tanulatlan, műveletlen hisz olyasmiben amit egy átlagos műveltségű ember azonnal elvet.
Kína a világ másik felén van, sajátos értékrenddel, alacsony életszínvonallal, százmilliók robotjával termeli az olcsó nem egyszer silány portékát.
Kínából nézve milyen lehet Magyarország? Különbnek látják mint más közép-európai országot? Nem!
Dobáljuk a nagy szavakat. Híd? Miért lennénk azok, hiszen még folyó sincsen.
Filozófiád totális ostobaság!
Lengessük az Unió zászlaját, előre Európa!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.10.28 18:30

Magyarország a hídfő szerepét tölti be a kínai-európai együttműködésben,fogalmazott Vang Ji, kínai külügyminiszter, amikor Pekingben fogadta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert kedden

A keleti nyitás ujabb eredményei Kinával oriási lendűletet ad a magyar gazdaságnak.

A magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari export kiváltságos lehetőségekhez jutott, megnyílt az út a magyar sertés-, liba-, kacsa- és nyúlhús előtt" - közölte a miniszter. Hozzátette, négy magyar vállalat már engedélyt is kapott az exportra, kettőnek az engedélyei pedig már készülőfélben vannak.

Magyarország eddig egyedülálló módon rendelkezik ilyen sok engedéllyel.

A kínai és a magyar Eximbank vezetői kedden a pekingi magyar nagykövetség épületében aláírtak egy megállapodást, amely szerint 200 millió euróról 300 millió euróra bővítik azt a közös hitelkeretet, amely közös beruházások, illetve a Kínába irányuló magyar export finanszírozását szolgálja.

2003 és 2013 között a kereskedelmi forgalom értéke a hatszorosára emelkedett, tavaly 2 milliárd dollár értékben, rekordot döntve exportált Magyarország árut Kínába, amihez képest az idei év első hét hónapjában - éves szinten - 8 százalékos a növekedés.

MAGYARORSZÁG a Kőzép- és Keleteuropai gazdaság és pénzűgy bázisává vált, itt várhato ebben a régioban a kővetkező évtizedek legnagyobb gazdasági fellendűlése, MAGYARORSZÁGGAL az élen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html