Kirill Molodcov azt mondta, hogy a térségben tavaly 92 millió tonna kőolajat termeltek ki, és hogy az olajtermelés évről évre nőni fog a következő időszakban.

A TASZSZ orosz hírügynökség ezzel kapcsolatban idézte Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszternek egy korábbi kijelentését, aki azt mondta, hogy Oroszország feltárt olajtartalékának 22 százaléka, gáztartalékának pedig mintegy 60 százaléka található a sarkvidéken.

Oroszország tavalyi teljes olajtermelése 549 millió tonna, a gáztermelése 555 milliárd köbméter volt.

Oroszország a világ legnagyobb olajtermelője és második legnagyobb gáztermelője. Az orosz költségvetés bevételeinek nagyobbik részét az olaj- és gázeladás adja.

Az orosz kormány komoly lépéseket tesz annak érdekében, hogy csökkentse az energiaipar súlyát a gazdaság egészén belül, ennek egyelőre azonban még nem látszanak az eredményei. Oroszország szárazföldi olaj- és gázmezőinek kimerülése miatt létfontosságú a sarkvidéki területek bevonása a termelésbe. Ez azonban egyelőre igen költséges, és nehezíti a munkálatokat, hogy a Moszkvával szembeni nemzetközi szankciók miatt Oroszország nem jut hozzá a legújabb nyugati technológiákhoz.