Romániából, Szerbiából és Ukrajnából érkezik a legtöbb külföldi, Magyarországon ellátási díjért kezelt beteg a szegedi klinikára, amely a hazai kórházak közül a legtöbb nem magyar pácienssel foglalkozik - derül ki a Magyar Hírlap cikkéből. Németeket és osztrákokat ebben az intézményben egyáltalán nem kezelnek, máshol azonban megfordulnak. A szomszédból érkezők indokairól nem sokat tudnak a szegediek, gyaníthatóan a náluk elérhetőnél magasabb szintű ellátás, a tisztaság, a szakszerűség vonzza őket ide.

Emellett az is komoly érv a magyar kórházak mellett, hogy viszonylag olcsóak, esetenként négyezer euróért elvégeznek olyan műtéteket, amelyekért Ausztriában vagy Németországban negyven-ötvenezer eurót is elkérhetnek. A külföldiek négyféle formában vehetnek igénybe a magyarországi egészségügyi ellátást - derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatójából. Talán a legkedvezőbb az úgynevezett EU-kártya, amelyet az uniós állampolgárok válthatnak ki. Ennek alapján külföldi kezelésüket hazai biztosítójuk fizeti. Ezt a szolgáltatást azonban csak ideiglenesen Magyarországon tartózkodó páciensek vehetik igénybe, ha nem direkt orvosi kezelés miatt jöttek ide. Emellett csak feltétlenül szükséges kezelések esetén fizet a biztosító.

Vannak olyan magyarok, akik évek óta külföldön élnek, ám a komolyabb kezelésekre hazajönnek Magyarországra. A beavatkozásokért fix listaáron fizetnek, amelyről számlát kapnak. Emellett a fogorvosi, a nőgyógyászati és más kezelések nekik is jóval olcsóbbak mint máshol.