Visszafelé sülhet el Matolcsy taktikai atomfegyvere

Ha elő is írnák a bankok számára, hogy biztosítsák a korlátlan számú ingyenes átutalást az ügyfeleknek, Matolcsy György taktikai atomfegyvere akkor is elsülhet visszafelé. A bankok ugyanis az átutalásoktól idegenkedő ügyfeleket becsülnék meg jobban, nem azokat, akiken nagy a ráfizetés.
Herman Bernadett, 2020. január 16. csütörtök, 15:50
Fotó: Getty Images

2020. március 2. nagy nap lesz a magyar pénzforgalmi rendszer történetében, ekkor indul az azonnali utalás. Ha minden flottul megy, pezsgőt bonthatnak a bankok, a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és a tranzakciókat levezénylő Giro Zrt. is. A legnagyobb nyertesek persze a banki ügyfelek lesznek, akik immár úgy utalhatnak egymásnak akár telefonszámra vagy e-mail címre is pénzt, mint most a revolutosok és más fintech-cégek ügyfelei.

Jó lesz, kényelmes lesz, és csökkentheti majd a készpénz-használatot, ami évente 450 milliárdos extra költséget terhel a nemzetgazdaságra. Használtautót is lehet majd több guriga 20 ezres nélkül venni 10 millió forintig, hiszen 5 másodperc múlva ott lesz a pénz az eladó számláján. Az sem lesz gond, ha az asztaltársaságnak szét kell dobnia nyolc felé egy számlát, nem kell bedobálni a sok aprót, aztán meg kiguberálni a visszajárót, egyszerűen csak átutalja mindenki pár másodperc alatt a saját részét annak, aki rendezte a cechet.

Ha minden jól megy, még azt is megérhetjük, hogy a menyasszonytáncnál is ezt használják majd a lagzikban, például egy projektorral ki lehetne vetíteni a falra, hogy állnak az átutalások az ifjú pár számláján. Mert működni fog a rendszer éjjel-nappal, hétvégén is, a legnagyobb buli közepén is.

Légy a levesben

A projektoros, átutalásos menyasszonytánc azonban momentán utópiának tűnik, belerepült ugyanis egy jó nagy légy a húslevesbe. Az azonnali utalás a jelek szerint pénzbe fog kerülni, a bankok díjat fognak felszámítani, amikor az ügyfél ilyet kezdeményez. Ott van viszont a havi kétszeri, 150 ezer forintig ingyenes ATM-es készpénzfelvétel, abból anélkül lehet dobálni a húszezreseket a vájlingba, hogy a lagzin a bank is keressen. Márpedig a menyasszonytáncot nem azért tartják, hogy a bank megszedje magát.

Erre az MNB-ben is rájöttek, és már lassan egy éve igyekeznek puhítani a bankokat, hogy tegyék már egy kisebb átalánydíjért cserébe ingyenessé az átutalásokat. A bankok viszont hajthatatlanok. Közölték: amíg nekik tranzakciós illetéket kell fizetniük az ilyen ügyletek után, nem tehetik ingyenessé azokat. Ez teljesen logikus érvelés, az állam még az ingyenes készpénzfelvételek után is beszedi a bankoktól az illetéket, annak a költségét is valahogy rá kell terhelniük az ügyfeleikre.

Az átutalások illetékterhét hosszútávon nem nyelhetik le a bankok, a költséget valamilyen módon kénytelenek a fogyasztókra visszaterhelni, a szolgáltatás kiadásait ugyanis annak kell megfizetni, aki használja. Az MNB pedig hiába dacoskodik, hogy de igenis, elvárja az ingyenes utalásokat, a pénzügyi közvetítőrendszer prudenciájára is ügyfelnie kell, amibe nehezen fér bele, hogy előírja a bankok számára veszteséges üzletágak működtetését.

Visszafelé sülhet el a taktikai atomfegyver

A tranzakciós illetéket a mostani jegybankelnök, Matolcsy György találta ki még nemzetgazdasági miniszter korában. A 2013 óta létező közterhet a XXI. század taktikai atomfegyverének nevezte. Nos, ez a fegyver most könnyen visszafelé sülhet el, ha az azonnali utalás helyett népszerűbb marad a készpénz.

Volna pedig megoldás, tavaly már majdnem sikerült is meglépni. A parlament előtt volt az a törvényjavaslat, amely a bankkártyákhoz hasonlóan átalánydíjassá tette volna a lakossági bankszámlák esetében a tranzakciós illetéket. Az érintőkártyák után most évente 500 forintot fizetnek a bankok, az volt a terv, hogy a bankszámlákat egységesen 800 forintos tranzakciós illeték terhelje.

Öngólt rúgott a PM a szuperkötvénnyel

A bankok már gőzerővel készültek az új időkre új számlacsomagokkal, amikor a kormány visszavonta a javaslatot azzal az indokkal, hogy kell a pénz a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) kamatára meg a háromgyerekes családok hétüléses autóira és a többi családtámogatási programra. A Pénzügyminisztérium azzal érvelt, a szuperkötvény majd csökkenti a készpénzhasználatot, de hatalmas öngólt rúgott. A készpénzállomány MÁP+ ellenére folyamatosan hízik.

Ez a terv tehát nem jött be, érdemes lenne megfontolni az eredetit, a tranzakciós illeték átalánydíjassá tételét. Már csak azért is, mert bankkártyáknál bejött ez a húzás, a bankok akciókkal, kedvezményekkel honorálják, ha az ügyfél aktívan vásárol a plasztiklappal. Ha az átutalásokra is bevezetnék ezt az illetéket, könnyen lehet, hogy a hitelintézetek az azonnali fizetést használóknak is nyújtanának hasonló kedvezményeket.

A mostani adórendszer mellett viszont ez aligha történik majd meg. Elő lehet persze írni a bankok számára, hogy hozzanak létre olcsó számlacsomagokat korlátlan számú átutalással, akár úgy is, hogy ezek számukra veszteségesek legyenek. A végtörlesztés és hasonló intézkedések óta nem lenne ebben semmi meglepő. Arra viszont nem kötelezheti a bankokat senki, hogy azokat az ügyfeleket, akiken nagy a ráfizetésük, megtartsák. Ez pedig azt jelenti, hogy a bankok az azonnali fizetés bevezetése után nem hogy nem fognak akciókkal kedveskedni azoknak, akik sokat és gyakran utalnának az új rendszerben, hanem éppen ellenkezőleg, az átutalásoktól idegenkedő ügyfelekért indulhat meg a nagyobb verseny.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sancho12, 2020.01.17 13:48

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sancho12, 2020.01.17 13:45

@Darquan: Nem az az atom,1 euro 360 ft.De hurráz a kusza szemnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Arnika, 2020.01.17 13:25

Csak annyit tennék hozá hogy bankok sírása kamu. Emlékezzünk már vissza milyen adózott profitokat osztottak vissza nemrég az OTP és ERSTE, tudnák miből finanszírozni, csak akkor kevesebb pénz kerül ki az országból.

Arra viszont nem kötelezheti a bankokat senki, hogy azokat az ügyfeleket, akiken nagy a ráfizetésük, megtartsák.
Az emelkedő profit ráta nem ezt sugallja. Nincs is ilyen ügyfél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.01.17 09:39

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.01.16 20:21

A dologról inklább múlt időben kellene beszélni. Visszafelé sült el ! Azt csak a birkák hiszik el hogy az adót a bankok fizetik :)
A nép pedig nem hülye hogy a szalmazsákos pénzt bankba vigye utánna meg magyarázkodjon a NAV nak hogy honnan volt :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html