Behajtják az 5 ezer forintot - senki sem menekülhet

Bár a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke szerint elképzelhető, hogy elengedik a kamarai tartozásokat, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) főtitkára szerint ez nem lehetséges - írta az Átlátszó.hu.
Domokos László, 2018. május 2. szerda, 15:25
Fotó: Pixabay

Nincs okuk aggódni azoknak a budapesti vállalkozóknak, akik elmulasztották befizetni az évi 5000 forintos kamarai regisztrációs díjat - mondta nemrégiben Csoltó Gábor, a BKIK frissen megválasztott elnöke az Mfor.hu-nak. (A lemondott kamarai elnök, Krisán László május végéig hivatalában marad.)

Szavai szerint ez még nem egy kiforrott javaslat, csak a probléma beazonosításáról van szó. Ráadásul nincs megbízható adat arról, valójában mennyi működő vállalkozás tevékenykedik Budapesten. A nyilvántartások alapján csak annyit lehet tudni, hogy 200 és 300 ezer között van a számuk.

Most pedig az Átlátszó.hu megkereste az MKIK-t, hogy mi a hivatalos álláspont a kamarai tartozásokkal kapcsolatban. Dunai Péter, az MKIK főtitkára pedig gyorsan lehűtötte a kedélyeket, mondván:

a kamarai hozzájárulás megfizetésének kötelezettségét a kamarai törvény rendeli el, ezért nemcsak hogy egy területi kamarának, de még az MKIK-nak sincs joga elengedni. Éppen ellenkezőleg, mivel a meg nem fizetett kamarai hozzájárulás adók módjára behajtandó, a területi kamarának kötelessége a NAV részére átadni behajtásra, és amennyiben ezt nem teszi meg, akkor követ el mulasztást.

A területi kamaráknak az ötezer forintos hozzájárulásokból beérkező pénz tizedét át kell utalnia az MKIK-nak. , amely erről az összegről minden évben kimutatást készít. A portál adatai szerint 2012-2016-ban összesen mintegy 14 milliárd forintot fizettek be a kamaráknak.

Fotó forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.05.02 15:35

Megérdemlik, ha nem hajtották el a fideszt és a kamarát. Fizessé, azt érdemled. Hagyd magad megnyúzni, vigyék a gatyádon túl a bőrödet is. Akkor is kussolsz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html