Beindította a pénzpumpát az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött. Az eszköz a bankrendszer likviditásának 0,9 százalékos alapkamaton való lekötésével segíti a hatékonyabb likviditáskezelést. Az egyhetes betéti eszközt a jegybank minden héten meghirdeti. Az első tender időpontja 2020. április 2-án van.
Rácz Gergő, 2020. április 1. szerda, 16:46
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt hetek likviditási folyamatai és a likviditás bankok közötti egyenletlen eloszlása egy likviditáslekötő betéti eszköz bevezetését indokolják.

Az MNB 2016 őszén a potenciális eszköztár részévé tette az egyhetes futamidejű betéti eszközt, aminek aktiválására most kerül sor. Az egyhetes betéti eszköz a jegybank likviditásszabályozási eszköztárának elemeként hozzájárulhat a bankrendszeri likviditáskezelés hatékonyságának javításához és támogathatja a bankok egynapos betétállományának csökkenését.

Az egyhetes betéti eszköz fix kamatozású és az egynapos betéti eszköz -5 bázispontos kamatával szemben 0,9 százalékos alapkamatot fizet. Az eszközt a jegybanki monetáris politikai partnerkör tagjai vehetik igénybe.

A betéti tendert a jegybank minden héten meghirdeti, az elszámolás a tender napján történik meg. A tendereken elfogadott ajánlatok mennyiségét a jegybank a mindenkori likviditási folyamatok alapján határozza meg.

Az MNB az egyhetes betéti eszközt mindaddig aktívan használja és rendszeresen meghirdeti, amíg azt a likviditási folyamatok indokolttá teszik. Az eszköz paraméterei az MNB honlapján érhetők el.

Az MNB szerdán két másik döntést is hozott, az egyik a nagybankok tőkekövetelményeire vonatkozó szabályozását enyhíti, míg a másik pedig lehetővé teszi a hazai nyílt végű, nyilvános befektetési alapok részvételét a jegybank új, hosszabb futamidejű fedezett hiteltenderein.

A forint napközben történelmi mélypontot ért el a főbb devizákkal szemben, a jegybanki bejelentést követően viszont erősödésnek indult.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2020.04.02 10:16

@atombandi: Értelme: gerinctelen fidesznyik gazdaságpolitika akkor húzza be a féket, amikor válság van... mivel addig nyomta a gázt és fújta a lufikat kedvező széljárásban teljes erővel.

Ennél még gyurcsány is gyorsabban kapcsolt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.04.02 07:06

úgy látom 365 ig sikerült ma reggelre pumpálni a forintot. Szarrá válik a pénzetek narancsok és még tapsoltok is hozzá :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.04.02 00:18

Eddig direkt nem emelt kamatot tovabb es elszallt tole a forint. Most amikor lazitani kene nekiall erositeni? Van ennek barmi ertelme ilyen piaci turbulenciak kozepette? Sokba fog kerulni de ettol ugyanugy nem lesz kereslet, mert az az exportpiacokon van.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html