Az innovációs miniszter által kinevezett kuratórium megbízott rektorhelyettese és az új kancellár nyílt levelükben azt írják, hogy az egyetem eddigi történetének legnagyobb fejlesztése előtt áll, amely reményeik szerint nemzetközi értelemben is a legjelentősebb művészeti felsőoktatási intézmények közé emelheti az intézményt.

Novák Emil és Szarka Gábor az SZFE fenntartójával egyeztetve felajánlják, hogy az egyetem főállású munkavállalói szeptember 1-jétől egységesen 10 százalékos bérfejlesztésben részesülnek oly módon, hogy a megemelt összeget a 2020. decemberben utalt fizetésükkel együtt kapják meg a teljes, négyhónapos időszakra vonatkozóan.

Lesz béremelés, ha befejezik a dolgozók a sztrájkot

Vállalják továbbá, hogy sikeres megegyezés esetén 2021. január 1-jétől egységes bértáblát vezetnek be, melynek eredményeként további átlagos 15 százalékos bérfejlesztést hajtanak végre, az egyetem munkavállalói pedig a korábbi közalkalmazotti jogviszonyuk szerinti munkarendben dolgozhatnak tovább.

Mindezek teljesülésének feltétele, hogy az SZFE dolgozói azonnal fejezzék be a sztrájkot.

Aláírják a dokumentumokat, ha a diákok befejezik a blokádot

További feltétel, hogy az egyetemen folyó oktatás rendjének megzavarására és az egyetem létesítményei belső működésének akadályozására irányuló cselekmények (beleértve különösen a blokádot) legkésőbb október 7-én éjfélkor minden elemükben érjenek véget, az új egyetemi vezetők innentől visszavonhatatlanul léphessenek be az egyetemi létesítményekbe és álljon vissza a beléptetés eredeti rendje. Ezzel egyúttal biztosított lesz a bérszámfejtéshez, bérkifizetéshez, illetve az egyetem rendes működéséhez elengedhetetlenül szükséges más dokumentumok aláírása - áll a nyílt levélben.

Ha nem áll helyre a rend, elveszik a diákok féléve

A megállapodási javaslat szerint átfogó, széleskörű egyeztetések kezdődnek az SZFE jövőjéről a teljes egyetemi polgárság bevonásával, melynek tárgykörei között a tervezett fejlesztések és különösen az egyetemi autonómia kérdésköre is szerepel. Az egyeztetések részleteit a felek közös akarattal határozzák meg - írja a levélre hivatkozva az állami hírügynökség.

A hallgatói szerveződés eredményeként kialakult fórumok az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat keretein belül tovább működhetnek, ez azonban nem vezethet az oktatási tevékenység megzavarásához. Az oktatás rendjének mielőbbi helyreállításától függ ugyanis a tanulmányi félév folytatásának vagy felfüggesztésének kérdése - áll a dokumentumban.

Az SZFE vezetése nem tesz semmilyen lépést azon munkavállalók és hallgatók ellen, akik a tiltakozások megkezdése és az október 7. éjfél közötti időszakban akár szervezőként, akár megvalósítóként olyan cselekményben vettek részt, amelyek az egyetem működési rendjének vagy oktatási tevékenységének megzavarására irányultak - írják az SZFE új vezetői.

Irgum-burgum!

"A válságkezelés fenti lépéseit az egyetem vezetése akkor tekinti magára nézve is kötelezőnek, ha annak valamennyi pontja, minden félre kiterjedően, egységesen érvényesül. Dolgozzunk közösen egyetemünk megújulása érdekében!" - zárul a Novák Emil és Szarka Gábor által jegyzett nyílt levél.

A sztrájkoló egyetemi dolgozók azt kérik, hogy

- garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát!
- Állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit!
- Az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg!
- Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg!
- Garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait!

A Színművészeti korábbi vezetőségének felmondási ideje szerdán járt le, a hallgatók esőben állva búcsúztatták őket - emlékeztette a hvg.hu. Az intézmény nem sokkal korábban új kancellárt is kapott a katonatiszt Szarka Gábor személyében, akit azonban a hallgatók nem engedtek be az intézménybe. A diákok időközben az egyetem Szentkirályi utcai épületét is elfoglalták, és közölték, hogy a követeléseikből továbbra sem engednek, amíg a minisztérium nem teljesíti azokat, az épületek blokádját fenntartják - írta a lap.

Az SZFE vagyonkezelői és fenntartói jogai egy törvénnyel létrehozott alapítványhoz kerültek, aminek élén az innovációs miniszter által kinevezett kuratórium áll, Vidnyánszky Attila elnökletével, a tagjai jobboldalhoz és a Mol Nyrt.-hez köthető személyek. A kuratóriumba és az egyetem felügyelőbizottságába egy olyan ember se került be, akit az SZFE javasolt. Az átalakításról júliusban fogadott el törvényt a kormánypárti többségű parlament, a fenntartóváltás már szeptembertől hatályos. A kuratórium elnöke elvonta szenátus jogkörét.