Botrányos jelenetek zajlottak délután Budapesten

Eseménytelen munkagyűlésnek indult, botrányos vitadélutánná alakult a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) keddi küldöttgyűlése. A márciusban kinevezett elnök visszahívására irányuló “puccs” egyelőre elmaradt. Zaklatási ügyek is előkerültek.
Szakonyi Péter, 2017. december 12. kedd, 17:12
Fotó: Napi.hu

Napirend ismertetése helyett két elemző beszéddel nyitott a BKIK keddi küldöttgyűlése. Ezzel próbálták lecsillapítani az ülést megelőző heves indulatokat, de ez csak ideig-óráig sikerült.

A küldötteket már az indulás előtt felidegesítette, hogy a mandátumvizsgáló bizottság elnökét saját bizottsága zárta ki a küldöttek közül, így Fekete Balázs - akinek homályos munkaügyi és küldötti helyzetéről többször írtunk - csak vendégként vehetett részt a tanácskozáson. Ennél csak az a később beigazolódott pletyka keltett nagyobb zavart, hogy a küldöttek egy csoportja a jelenlegi elnök visszahívását kezdeményezi és ezt írásban is bejelentette - közvetlenül a gyűlés kezdete előtt.

A gyűlésen így elméletben 109 embernek volt joga megjelenni, de a kétórás időpontban ennek kevesebb, mint a fele volt a teremben, így a gyűlést határozatképtelennek nyilvánították. Az eredeti időpontnál fél órával később megkezdett ismételt közgyűlésen  viszont már 94-en jelentek meg.

Nekik tartott "eligazítást" először Parragh László, majd Csepreghy Nándor. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a magyar gazdaság helyzetét elemezte, majd a jövő évi választásokat említve a kamara pártsemlegességére hívta fel a figyelmet.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára győzelmi jelentést olvasott fel az elmúlt hét évben történtek elemzésekor. Csepreghy a magyar gazdaság kitörési lehetőségéhez szükséges partneri viszonyt szorgalmazott a kamarák és a kormány között.

Ezt követően robbant két bomba: előbb Kálix Géza (akinek cége éveken át a BKIK könyvelését végezte - erről is írtunk) a napirendi pontokra vonatkozó személy szerinti szavazás szükségességét vetette fel - ami nagy felhördülést váltott ki a küldöttek között. Ez ugyanis jócskán lelassíthatta a határozathozatalt. A szavazásról való döntés távozásra késztette a delegátusok egy részét, így a következő javaslat - amely a márciusban megválasztott elnök leváltásáról kezdeményezett voksolást - eleve értelmezhetetlen lett.

A leváltást javasló csoport képviseletében Dudás Zoltán ezért arra vonatkozó szavazást kért, hogy a személyi kérdésről a januári 9-i küldöttgyűlés határozzon. A küldöttgyűlés különös módon erről nem szavazott. (A fenti két javaslatot már nem hallhatta meg Csepreghy Nándor, aki beszédét követően távozott.)

A viharos felvetéseket követően tragikomédiába illő jelenetek következtek. Küldöttek hagyták el a termet és a gyűlést, majd voltak akik visszatértek. A hat napirendi pontról így érdemben nem is lehetett szavazni. Küldöttek, jogászok és vendégek vitatkoztak a konferenciateremben és a folyosón is a szavazás módjáról, rendjéről és következményeiről.

A BKIK tavalyi gazdálkodásáról szóló beszámolóról és mérlegről ennek ellenére szavazást kezdeményezett Krisán László elnök, amelyet  a jelen levők elfogadtak. A BKIK mérlege május helyett csak most decemberben készült el.

A gond ugyanakkor az, hogy a mérleg küldöttgyűlés általi jóváhagyása megkérdőjelezhető, így vélhetően érvénytelen. Ha ez ügy bíróság elé kerül, akkor ott is kiderülhet a szavazás érvénytelensége és akkor már nagy bajba kerülhet a BKIK. Érvényes és a küldöttgyűlés által elfogadott mérleg híján az egész szervezet működése ellehetetlenülhet januártól.

Az egyre kaotikusabb, személyeskedésektől sem mentes küldöttgyűlésben szóhoz jutó elnök egy másik, sokakat foglalkoztató ügyről is említést tett a szavazási bonyodalmak közepette.  A BKIK-n belül ugyanis zaklatási ügyekről szóló bejelentés is érkezett az elnökhöz. Krisán László  egy hónapja különbizottságot nevezett ki a vádak kivizsgálására. A hét hölgyből és két férfiből álló  bizottság a kamara egyes vezetőivel kapcsolatos vádakat vizsgálja majd ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gerepapa41@gmail.com, 2017.12.14 10:20

Ha jól emlékszem, ennek a gittegyletnek évtizedeken keresztül (nemcsak a budapestinek) az égvilágon semmi értelme nem volt, most sincs, s a jövőben sem lesz! Ez csak egy pénz síboló és kifizető hely volt világ életében! A funkcionáriusokon kívül erre senkinek sem volt, most sincs szüksége! A kereskedelmi és ipari foglalkoztatottak szerintem Nélkülük önállóbban, hatékonyabban megoldják feladataikat, s még tagdíjat sem kell fizetni a semmiért! Paxitot alá, és "fajer"! A fontos emberek, meg keressenek maguknak munkát! Ennyire egyszerű......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2017.12.13 11:40

A tisztességes vállalkozó dolgozik !!!!

De vannak akik csak sírni , és mocskolódni tudnak !!! Nem kell mindenkinek vállalkozóvá válnia el lehet menni alkalmazottnak is !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2017.12.13 08:34

@tarosPifta: Pontosan. Olyan X et nem lehet tenni hogy kit nem akarok csak úgy hogy mást akarok. Tehát máshoz húzom az X et. BÁRKI máshoz csak nem ezekhez a narancstolvajokhoz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

egyvalaki, 2017.12.13 07:34

A Soros (migráncs) őrület után most jön a zaklatás-dili?
Bármi lehet, ami elvonja a (tömeg-)figyelmet a valós problémákról?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2017.12.12 17:26

Vállalkozók!
Aki úgy érzi, hogy a kötelező kamarai tagdíj, vagy a regisztráció csak felesleges lehúzás, ingyenebéd a kamara vezetőinek, akkor jövőre szavazz a tetves fidesz ellen.
Gondold át, mit adott neked a kamara, és mit vett el.
A másik:
Van ingyen ebéd ugye?! A kamarai vezetőknek például van. És jól is érzik magukat abban a tudatban, hogy ismét kilobbizták a vállalkozók pénzét. Tudnak úgy naponta élni, az utcán járni, hogy sokan leköpnék őket, és azt kívánják, gyógyszerre költsék a kamarai tagdíjat. Van pofájuk a vállalkozó eltartottjainak lenni, és kinyúzott pénzből fizetést adni, azt megszavazni maguknak. Van ingyen ebéd népnyúzásból. A kamara ne legyen kötelező, még regisztrációs díjjal sem! Qva nagy nép- és vállalkozónyúzás megy ebben az országban. Csökkenő bürokrácia mi?! Felsorolni is képtelenség, mennyiféle adó van. Még mindig érdemes szlovákoknál, románoknál, osztrákoknál céget alapítani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html