Brüsszel is vizsgálja a CEU-törvényt - itt az időpont

Az Európai Bizottság a jövő héten vitatja meg először a kedden elfogadott felsőoktatási törvény módosítását - mondta újságírói kérdésre válaszolva Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője.
Szabó Zsuzsanna, 2017. április 5. szerda, 13:25
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

A szóvivő szerint az elfogadott felsőoktatási törvényt az Európai Bizottság most elemzi és a jövő hét szerdai (április 12.) biztosi kollégiumi ülésen megvitatják.

A felsőoktatási törvény módosítását 123 kormánypárti igen és 38 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés kedden a kormány kezdeményezésére. A törvényt gyorsított eljárásban alig egy hét alatt verték keresztül az Országgyűlésen. Ennek értelmében a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Nathalie Vandystadt, az uniós bizottság szóvivője kedden, még a törvény elfogadása előtt arról beszélt a testület szokásos déli sajtótájékoztatóján, hogy a bizottság aggodalommal figyeli a budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU) ügyének fejleményeit. Amennyiben a törvénytervezet jogerőre emelkedik, a bizottság teljes körű elemzés alá veti azt.

HOZZÁSZÓLÁSOK