Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A főbb események este 10-ig:

 

  • Több ezres tömeg vonult a Hősök terétől a Kossuth térre Budapesten, vidéken több nagy városban néhány százan tüntettek
  • A parlamentnél kiemeltek egy agitátort a tömegből, aki rendőröket is megütött
  • A szakszervezetek sztrájkot ígértek, Beer Miklós püspök békét kért a tüntetőktől
  • A hivatalos program után három részre vált a tömeg: ezren maradtak a Parlamentnél, pár százan elfoglalták a Lánchidat, több ezren az MTVA székháza felé indultak el.
  • Később a Lánchidra vonuló emberek HÉV-re szálltak és csatlakoztak a tévéhez vonulókhoz.
  • Este 9 órára megérkezett a több ezer tüntető a Kunigunda utcához. Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők bementek az épületbe, hogy beolvassák követeléseiket.
  • Az MTVA megtagadta, hogy beolvassák a tüntetők követeléseit. A tömeget Strummer János jobbikos politikus türelemre kéri.
  • A világsajtó is beszámolt az eseményről.

 

"Boldog karácsonyt, Miniszterelnök Úr!" címmel kezdődött újabb tüntetés Budapesten a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozás ellen. A sok ezer fős tömeg a Hősök terén kezdett el gyülekezni, ahonnan az Andrássy úton át elindultak az Alkotmány utcába.

Ez történt 16:45-ig:

Nem sokkal öt előtt elérték a demonstrálók a Nyugati Pályaudvart. A tüntetésen ott van a Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Vasutas Szakszervezet is, valamint a parlamenti ellenzéki pártok és a Momentum is.

Egyelőre békésen vonulnak az emberek, közben az elmúlt tüntetések megszokott rigmusait skandálva, így szól a "Mocskos Fidesz!" és az "Orbán, takarodj!", valamint a túlórázunk.

Megérkezett a tömeg eleje a Kossuth térre, ahol már áll a színpad. Itt többen beszédet mondanak, köztük Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, Szepesházi Péter lemondott bíró, ügyvéd, valamint Nagy Klára a Hallgatói Szakszervezet alapítója. Felolvassák emellett Beer Miklós katolikus püspök üzenetét és egypercben üzennek a parlamenti pártok és a Momentum is.

Kép: MTI Fotó

A rendőrök is nagy számban felálltak a környező utcákban. Valamint a Police.hu-n azt közölték, hogy előre egyeztetett a rendőrség a vasárnapi fővárosi tüntetés rendezőivel. Jelezték is, hogy - az előzetesen bejelentett résztvevői létszámra és a vonulás útvonalára tekintettel - az 50 fős rendezői gárda elégtelen a rendezvény zavartalan lebonyolításához, békés jellegének megőrzéséhez. A rendezvény szervezője az egyeztető megbeszélésen vállalta, hogy a gyűlés létszámához igazodva arányosan megemeli a rendezői létszámot.

Az Index arról ír, hogy szórólapot osztogatnak az emberek között, amin le van írva, mit kell tenni könnygáz esetén, és milyen jogaik vannak az embereknek, ha őrizetbe veszik őket.

A világsajtóban is foglalkoznak a budapesti tüntetéssel, a Reuters a helyszínről tudósít.

Ez történt 18:00-ig

Nem sokkal 17:30 után egy ember megpróbált átmászni a Kossuth téren a kordonon. A több ezres - egyes források szerint közel tízezres - tömegből a felállított színpadra próbált meg feljutni. A szervezők megállították és a rendőrök kivezették - számolt be a Mérce.hu, majd később a beszédek között azt mondták, hogy egy provokátort kapcsoltak le. Később a rendőrség is kiadott egy nyilatkozatot: állítólag az egyik hatósági személyre is rátámadt.

Az első beszédben már rögtön új fajta  ellenállást ígért Székely Tamás, a szakszervezeti szövetség vezetője. "Sztrájkolni fogunk a pedagógusokkal, a kereskedőkkel, és mindenkivel, akit 400 órára, vagy ingyen helyettesítésre kényszerítene" - mondta el elsőként.

Őt követte Bangóné Borbély Ildikó, szocialista képviselő aki arról beszélt az Index szerint, hogy "Orbán Viktor január 1-jén beköltözik a Budai Várba, és aznap hatályba lépteti a rabszolgatörvényt. Azt mondta, hogy "1,6 millió kiskorú gyermek tőlünk, tőletek felnőttektől várja, hogy megvédjük a jövőjüket, értük állunk most itt, és álltok ti itt."

Nem sokkal később felolvasták Beer Miklós katolikus püspök levelét. Az egyházi vezető amellett, hogy kritizálta azt, hogy a tüntetők hangját nem hallja meg a kormány, elítélte az elmúlt napok erőszakos cselekvéseit mind a demonstrálók, mind a rendőrség oldaláról.

"Aggodalom és szomorúság van a szívemben. Ti azért vonultok ki az utcára, mert keserűség van bennetek, mert nem hallják meg a hangotokat. Ehhez minden polgárnak joga van, tisztelem azt az elszántságot, ami a hideg idő ellenére is hitet ad célotok teljesítésében" - olvasták fel üzenetét.

MTI Fotó, Mohai Balázs.

Ez történt 18:30-ig

Felvonultak a rendőrök a Parlament elé még az előtt, hogy a beszédek véget értek volna - írja a Mérce.hu. A portál közvetítése szerint a tömeg teljesen megtöltötte az Alkotmány utcát, ahol a színpadot felállították a Kossuth tér sarkára. Közben a pódium hátában is megjelentek a tüntetők, 2-300 ember a Kossuth téren áll már, mert ott fértek el.

Kőhalmi Péter.
Kép: AFP

Ez történt este 7-ig:

A tüntetés hivatalos programja véget ért. Sokan, több százan maradtak a Parlament előtt, egy másik nagyobb csoport viszont elindult a Nagykörút felé, majd onnan a Margit hídra. Egy olvasónk beszámolója nagy tervek nincsenek, mert a tömeg csak halad az első sorok után, senki sem tudja, hogy mi lesz a folytatás.

A hídon megbénult a forgalom, a villamossíneken is mennek az emberek. "Páran azt kiabálták, hogy vonuljon a tömeg a köztévéhez, de körülettem kevesen mennének el Óbuda szélére" - tette hozzá a Napi.hu olvasója, aki a tömeggel vonul. Szerinte egyelőre senki sem feszült, mindenki békés.

Később kiderült, hogy Hadházy Ákos egykori LMP-s társelnök, most független országgyűlési képviselő és egy csoport elindult a Kunigunda utcába az MTVA székházához, hogy egy petíciót adjanak. A tüntetők egy másik csoportja a Margit hídon maradt, míg a zömében jobbikosokból álló csoport a Lánchidat zárta le.

Később a Fekete-Győr András Momentum-elnök vezette Margit-hídi tömeg is a Kunigunda utca felé indult el. A rendőrség meg is kezdte az erők átcsoportosítását Óbudára a köztévé épületéhez.

Ez történt este 8-ig:

A tömeg elhagyta a Margit-hidat és az Árpád fejedelem útján vonult tovább, amelyet teljes egészében elfoglalt. A korábban levált száz fős körüli csoport, amely a Lánchídra ment elkanyarodott a Batthyány tér felé, ahol HÉV-re szállt, hogy beérje az embereket.

Egy csoport viszont maradt a Parlamentnél, a körülbelül ezer fővel szemben is sok rendőr maradt. Míg olvasónk szerint a vonulókat is több száz rohamrendőr kíséri.

Az Index tudósítása szerint az úton a tüntetők letépkedték a nemzeti konzultáció plakátjait, amiért a rendőrök igazoltatják őket.

Elhagyta a tömeg a megszokott skandálásokat: "Elszakadt a cérna", valamint "Orbánt a gyárba, a népet a várba!" az új rigmusok. Valamint olyan új népművészeti alkotások születtek, mint az "Orbán Viktor azt üzente, hazudjatok reggel este!" szövegű dal, amely zengett a Pacsirtamező utcán.

Ez történt este fél 9-ig:

Már 200-300 tüntető érkezett meg a Kunigunda utcába az MTVA székházához, a nagy részük tömegközlekedéssel érkezett. "Egy bömbiben kérdezik, hogy van-e itt parlamenti képviselő, hogy ő olvassa be a tévében a követeléseket" - számolt be egy olvasónk arról, hogy mi történik a végállomáson, ahova több ezren gyalog indultak el. Azt is elmesélte, hogy békés a hangulat, néha rövid skandálásokba kezdenek, a köztes időben pedig azon nosztalgiáznak néhányan, hogy milyen volt a 2006-os székházostrom, akkor még a Szabadság téren.

A nagyobbik csoport eleje eközben már elhagyta a Flórián teret Óbudán, innen gyalog egy 15-20 perc lehet, míg a tömeg megérkezik a Kunigunda utcába. Itt viszont folyamatos a dudálás és a skandálás. A Mérce és az Index közvetítésein látszik, hogy rengeteg rendőr kíséri a demonstrálókat.

A rendőrség kiadott egy tájékoztatót, hogy az ország hét vidéki városában rendbontás nélkül véget értek a jogszabálymódosításokkal kapcsolatban bejelentett demonstrációk. Rendőri intézkedésre egyik helyszínen sem volt szükség.

Ez történt este 9-ig:

Nem sokkal kilenc óra előtt érkezett meg a tömeg eleje a Kunigunda utcához, ahol az épület előtt végig rohamrendőrökből álló sor van. Amikor mindenki az MTVA székházánál volt a tüntetőktől, Fekete-Győr András beszélt az emberekhez, elmondta, hogy öt pontot akarnak beolvasni a tévében, amelyekben azt követelik, hogy:

 

  • 1. a rabszolgatörvényt azonnal vonják vissza,
  • 2. kevesebb legyen a rendőri túlóra,
  • 3. a fideszes bíróságok megszüntetése (ez a közigazgatási bíróságokra vonatkozik, amelynek vezetőit az igazságügyminiszter nevezheti ki),
  • 4. a kormány csatlakozzon az Európai Ügyészséghez,
  • 5. pedig az, hogy legyen független a közmédia.

 

Őt Hadházy Ákos független képviselő követte a beszédeknél, aki elmondta, hogy addig nem akarnak elmenni, amíg nem olvassák be a követeléseiket. Azokat egyébként Szél Bernadett egykori LMP-s társelnök olvashatja be, ha beengedik. Szerkesztővel akarnak beszélni a köztévé részéről.

Az Index tudósítása szerint azt kérdezte az emberektől, hogy "Válaszoljatok nekünk, csőcselék vagyunk még?", mire hangos nem volt a válasz a tömegtől. Arról is beszélt, hogy a rendőrök nem az ellenségeik. A tévét pedig - amely reggel és este is hazudik szerinte - a hatalom egyik bástyája. "Egy kártyavár összeomlik, de egy bástya csak akkor omlik össze, ha mi oszlatjuk össze" - tette hozzá.

Egy rendőr kíséretében Szél és Hadházy elindult az épületbe, amelyet végig közvetítenének a Facebookon. Az MTVA biztonsági embere kérte, hogy kapcsolják ki a kamerát, ennek nem tettek eleget.

Kisebb feszültség is kialakult odakint: a tömeg a rendőrsorfalnak feszül, valaki egy hanggránátot is bedobott a rohamrendőrök közé.

"Sokan mobilon próbálják nézni Szél Bernadett Facebook-élőzését, de rossz a térerő. Viszont az gyorsan elterjedt, hogy ki akarják kapcsoltatni az adást, amire skandálás indult, hogy élő adást!" - mesélte egy olvasónk, akik szerint az internetes közvetítéseket olvassák a legtöbben ott helyben, amiből tudják, hogy mi történik bent. Néhányan elkezdtek üres üvegeket, csikkeket dobni a rendőrök felé, de a tömeg leállította a renitenskedőket.

Az M1 hírcsatornán nem foglalkoznak azzal, hogy több ezer ember skandál az épületük előtt, ellenük. 21:30-kor a V4 híradó bejátszása ment a Lomnici-csúcsról. A demonstráció még a szalagcímek között sem tűnt fel.

21:42-kor közölték a képviselőkkel az MTVA emberei - akikhez csatlakozott Vadai Ágnes DK-s és Bősz Anett MLP-s politikus is -, hogy nem mehetnek be az adásba. Azt mondták nekik, hogy szerkesztővel sem beszélhetnek. Szél Bernadett adásában hallatszik az is, hogy az MTVA emberei arról beszélnek, hogy ez a rendeltetésszerű működés megzavarása, amely 4-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A tömeghez is eljutott a híre, hogy nem olvashatják be követeléseiket. De Stummer János jobbikos politikus türelmet kér az emberektől.

Szél Bernadették tovább indultak a köztévé newsrooma felé, ahol fegyveres őrök állták útjukat.

Este 10 órakor a tömeg már kezdte elveszíteni a türelmét és a tüntetőknek feszült. Ekkor már a köztévé is bemutatta, hogy tömegek állnak az épület előtt.

A tüntetésekről röviden:

A kritizált törvény lényege, hogy az eddigi túlórakeret 250 óráról 400 órára emelkedett éves szinten, míg az elszámolási időszak 3 esztendőre nőtt a mostani 12 hónapról. A szakszervezetek szerint ez csak kiszolgáltatja a magyar dolgozókat, míg a kormány szerint biztosítani akarják, hogy az emberek többet dolgozhassanak, több pénzért, ha akarnak. A kritikákra úgy reagáltak, hogy csak a munkavállaló beleegyezésével lehet többletmunkára kötelezni az érintetteket, valamint azzal, hogy az EU-s irányelv akár ennél hosszabb éves keretet is engedélyezne.

Vidéken is több nagyvárosban gyűltek össze néhány százan, ezren, hogy demonstráljanak a jogszabály ellen.

Vasárnap levélváltás volt az ellenzék és a Belügyminisztérium között: A tüntetésen felbukkanó provokátorok miatt kértek segítséget az ellenzéki pártok a Belügyminisztériumtól, amely úgy reagált, hogy pártbefolyástól mentesen végzik a hatóságok a munkájukat Magyarországon és a tüntetések szervezői segítsék a törvények betartatását.

Ez a negyedik tüntetés a rabszolgatörvény ellen, az előzőeken a rendőrség könnygázt is bevetett, miután a tüntetők egy csoportja dobálta és lökdöste a hatósági személyeket.