Budapesti Ebola-fertőzés: újabb fejlemények

Továbbra is tünetmentes az a magyar kutató, aki múlt pénteken egy állatkísérlet során Ebola vírussal szennyezett tűvel szúrta meg magát, de a karantént még nem oldják fel, mert a lappangási idő 21 nap - szemlézi az MTI az M1 beszámolóját.
Szabó Dániel, 2018. április 21. szombat, 14:08
Fotó: Pixabay

A 21. nap az utolsó, amikor az Ebola tünetei kialakulhatnak, de ha a 10. napig nem jelentkeznek a tünetek, nagy valószínűséggel nincs baj. A kutatónak beadták a szükséges védőoltást, és jelenleg is vírusellenes kezelést kap - mondta el Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a csatornának.

A három hét alatt minden nap vért kell tőle venni a karanténban lévő személytől.

Ahogy arról a Napi.hu korábban beszámolt a filovírussal végzett munka során baleset történt az OKI Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában múlt pénteken. Az érintett laboratóriumi dolgozó a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László telephelyén, speciálisan kialakított egységben van megfigyelés alatt, az oltási reakción kívül más tünetet nem észleltek nála.

Az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) tájékoztatták a balesetről, azóta folyamatos a kapcsolattartás a WHO-val, naponta adnak tájékoztatást, és a WHO a megtett intézkedéseken felül mást nem tart szükségesnek. A WHO segítségével a vírus elleni oltóanyag 24 órán belül Magyarországra érkezett és az érintett laboratóriumi szakember megkapta. Megérkezett a kísérleti fázisban lévő vírusellenes szer is.

A Filovírus-családba tartozik az Ebola és a Marburg vírus, mindkettő vérzéses lázzal jár.

A fotó forrása: Pixabay.


HOZZÁSZÓLÁSOK