Csökkent az MNB háromhónapos betéti állománya

Megtartotta idei első korlátos, háromhónapos betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a tender eredményeként 875 milliárd forintra csökkent a háromhónapos betéti állomány - közölte a jegybank.
MTI, 2017. január 25. szerda, 14:16
Fotó: Napi.hu

A jegybank 125 milliárd forint értékben hirdette meg a betétet, amire a bankok 292 milliárd forint értékben adtak be ajánlatokat. Az MNB a banki ajánlatok és a likviditási folyamatok alapján 75 milliárd forint értékben fogadott be betéteket, aminek eredményeképpen - a 100 milliárd forintos lejáró állomány figyelembevételével - a háromhónapos betéti állomány 900 milliárd forintról 875 milliárd forintra csökkent.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. december 20-án döntött az idei első negyedév háromhónapos betéti tenderein érvényes mennyiségi korlátról, aminek értelmében a januári, a februári és a márciusi betételhelyezések összege nem haladhatja meg a 750 milliárd forintot. Ez további legalább 100-200 milliárd forint kiszorítását jelenti a betéti eszközből.

A mennyiségi korlátozás hatékonyan támogatja a bankközi piacok élénkülését, és hozzájárul a monetáris kondíciók célzott, nem-konvencionális eszközökkel történő lazításához.

HOZZÁSZÓLÁSOK