Az extrém magas hőmérséklet, ha eltérő mértékben is, de a régiós villamosenergia-piac egészére hatással van - közölte érdeklődésünkre a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt. Az elmúlt években már megfigyelhető trend, hogy a nyári villamosenergia-fogyasztás folyamatosan növekszik, aminek hátterében a különféle hűtőberendezések egyre nagyobb számú installációja áll (a téli, és nyári időszak közötti terheléskülönbség egyre csökken). Ebből kifolyólag egy relatíve magasabb hőmérséklet is rendkívüli emelkedést okozhat a villamosenergia-keresletben. Ahogyan arról a Napi Gazdaság beszámolt, az előző hétvégén a nagy meleg hatására egy átlagos nyári időszakhoz képest mintegy 10 százalékkal, a nyári rekordot jelentő 6320 megawatt körüli szintre nőtt a hazai áramfogyasztás a rendszerirányító Mavir Zrt. adatai szerint. A kereslet emelkedése pedig nemcsak Magyarországra jellemző, hanem a balkáni régióra is, ahol további faktorok is megtalálhatóak a folyamat hátterében. Az említett területeken ugyanis igen jelentős a vízenergia aránya (átlagosan 40 százalék), a melegebb időjárás pedig a kapacitások kihasználtságának mérséklésével járul hozzá a kereslet emelkedéséhez.

Külső hatások

Magyarország - ahogy sok más egyéb területen - az európai villamosenergia kereskedelemben is tranzit országnak számít (ezen terméket illetően jellemző egy észak-déli áramlás). A HUPX platformja révén ráadásul Magyarország jelenti az utolsó transzparens lehetőséget azon piaci szereplőknek, amelyek a balkáni régió irányába kívánnak villamos-energiát exportálni. A kereslet pedig nemcsak a balkáni régió felől, de hazánk irányából is emelkedett, ami természetesen árfelhajtó tényező volt a másnapi kereskedésű piacon. A keddi szállítási napon több mint harmadával emelkedett a zsinórár a HUPX tárgyalt piacán, szerdára azonban már jelentősebben mérséklődni tudtak a villamosenergia-árak. Magyarország villamosenergia-igényének mintegy 15 százalékát importból fedezi, így a külső hatások fokozottabban vannak jelen a hazai villamosenergia-árak alakulásában, mint azon országokban, amelyek nettó exportőrök.

A HUPX másnapi kereskedésű piacán kialakuló villamosenergia-árak teljes mértékig tükrözik a kereslet és kínálat aktuális viszonya alapján kialakuló egyensúlyi árat, a piac mozgását. Hétvégén az emelkedő hőmérséklet ellenére azért nem alakulhattak még ki relatíve magasabb árak, mert ezen időszakban (nem munkanapokon) általánosan is kisebb a kereslet. A keddi, és szerdai szállítási napon azonban már előfordultak olyan órák is, amikor a vételi igény mennyisége 3-4-szeresen haladta meg az eladásra felkínált mennyiséget. Az árak emelkedésének tehát egyértelműen fundamentális okai vannak, technikai oldalról HUPX másnapi kereskedésű piacának aukciós rendszere zavartalanul működik.

Az elmúlt napok kritikus óráiban szignifikánsan emelkedett meg a Magyarországra importált villamos-energia mennyisége. A keddi szállítási napon egyes csúcsidőszaki órákban az import-export egyenleg 25 százalékos növekedése is előfordult a hétfői szállítási naphoz képest. A hazai villamosenergia-behozatalt alapvetően továbbra is a szlovák, és osztrák határ irányából fedezzük, az elérhető napi kapacitások mennyisége az említett határmetszékeken azonban jelentősen lecsökkent az elmúlt napokban. Így az erőteljesebb importigény az osztrák és szlovák határkeresztező kapacitások árait több hónapja nem látott magasságokba emelte. Egyes csúcsidőszaki órákban nem volt ritka a 60 euró/megawattórás eredmény sem. (Az érintett határmetszéken a cseh-szlovák-magyar másnapi kereskedésű piacok szeptember elejére tervezett összekapcsolása hozzájárulhat a határkeresztező kapacitások optimálisabb felhasználásához, stabilabb árakat eredményezve a régiós villamosenergia-piacon.)

Nőtt a szerbiai export

Nyilvánvaló, hogy a magas határkeresztező kapacitás árát a piaci szereplők beépítik az ajánlataikba, amelyek az ajánlati könyvbe így már egy magasabb árszinten kerülnek berögzítésre. A magasabb ár fokozza az eladói oldal aktivitását, amelyeknek ilyen árszinten már megéri beindítaniuk a drágábban termelő kapacitásokat is. Ezzel magyarázható, hogy a magasabb árak ellenére a HUPX másnapi piacán kereskedett mennyiség érdemben nem változott, az továbbra is maradt az elmúlt hónapokban megszokott, napi 16-18 gigawattórás tartományban (a magyar fogyasztás mintegy 20 százaléka ezzel már a HUPX-en fordul meg). A határmetszéki áramlásokra vonatkozó rendszerterhelési adatokból az is kiolvasható, hogy az hazánkba importált villamosenergia-mennyisége a szlovák, és osztrák oldalról úgy növekedett meg, hogy a napi elérhető kapacitások mennyisége érdemben lecsökkent. Ennek hátterében részben az állhat, hogy a piaci szereplők a korábban meghirdetett hosszabb távú kapacitás aukciókon előre lekötötték az elérhető mennyiségek jelentős részét (készülve már a nyári melegebb időszakra).

A rendszerterhelési adatokból az is látható, hogy emelkedett a Szerbia irányába exportált villamosenergia-mennyiség, bizonyítva azt, hogy a hazai igénynövekedést részben a balkáni régió igénynövekedése alapozta meg. Az észak-európai területeken a melegebb időjárás egyebek közt azért is nem okoz ekkora kiugrást az árakban, mert ezen területeken a beépített kapacitásokban érdemben emelkedett meg a megújuló energiaforrások részaránya (például napenergia) ez elmúlt időszakban. Ezeken a területeken a melegebb időjárás hatásmechanizmusa rövidesen fordított is lehet.