A brutálisan emelkedő lakásárak hizlalták a Duna House-t

Megrohanták a lakás-takarékpénztári szerződést kötők az utolsó negyedévben a Duna House-t. A cégnél a jutalékbevétel főleg azért nőtt, mert Magyarországon gyorsan nőnek az ingatlanárak.
Herman Bernadett, 2019. január 11. péntek, 10:50
Fotó: Napi.hu

A nap egyik nyerteseként vágott neki a pénteki kereskedési napnak az 1,6 százalékos pluszban nyitó Duna House, miután kiváló számokat tett közzé csütörtök éjjel a tavalyi utolsó negyedévéről.

A hazai ingatlanpiac jól pörög, a lakások áremelkedése megállíthatatlannak tűnik, ennek is köszönhető, hogy a társaság franchise ingatlanközvetítési tevékenysége 2018 második félévében is 19-20 százalékkal nőtt az előző évhez képest, az év utolsó negyedévében így összesen 2,5 milliárd forintos jutalékvolument ért el a franchise üzletág. 2018 egészét tekintve a hálózati bevételek 19,3 százalékkal bővülve 10,2 milliárd forintra emelkedtek.

Az utolsó negyedévben a magyarországi teljesítmény volt a legerősebb, a jutalékvolumen elérte a 2,1 milliárd forintot, 22,5 százalékkal nőtt éves összevetésben. A növekedés elsősorban az árak emelkedése miatt következett be, a tranzakciók száma az egy évvel ezelőtti szinten volt a Duna House becslése szerint. Csehországban a jutalékvolumen 3,4 százalékkal csökkent éves szinten, Lengyelországban minimális növekedés volt.

A saját irodák forgalma összesen 12 százalékkal nőtt az utolsó negyedévben 435 millió forintra, ebben a szegmensben is főleg a magyar irodák remekeltek, amelyek 26,5 százalékkal növelték a bevételüket. A lengyelországi és a csehországi saját irodák jutalékbevétele viszont csökkent az év utolsó hónapjaiban, így végül a tavalyi év egészében 1,8 milliárd forintot hozott a saját iroda szegmens, 9,5 százalékkal többet, mint 2017-ben.

A hitelközvetítésből származó bevételek is megugrottak. Az utolsó negyedévben a közvetített hitelvolumen meghaladta a 34 milliárd forintot, ami 83,1 százalékos növekedést jelent éves szinten. Ebben a magyarországi lakáshitelezési piac felpörgésén túl az is szerepet játszott, hogy a cég tavaly novemberben felvásárolta az ötödik legnagyobb lengyelországi hitelközvetítőt, a Gold Finance-et, akvizíciója november elején, emiatt összességében 184,1 százalékkal bővült a lengyelországi hitelvolumen 30 százalék fölötti organikus növekedés mellett. Magyarországon 15 százalékkal nőtt a hitelvolumen 2017 negyedik negyedévéhez képest.

A lakástakarékpénztárak állami támogatásának 2018. október 16-i megszüntetése is érintette a Duna House-t. Az idén ilyen szerződéseket már aligha közvetít a cég, tavaly azonban a megszüntetés hírére megrohanták őket az ügyfelek. Az utolsó negyedévben (vagyis tulajdonképpen két hét alatt) összesen 15,9 milliárd forintnyi lakás-takarékpénztári szerződést kötöttek meg rajtuk keresztül, ami nagyjából a háromszorosa a korábbi negyedévek volumenének.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Remete53, 2019.01.11 13:06

"A nap egyik nyerteseként vágott neki a pénteki kereskedési napnak az 1,6 százalékos pluszban nyitó Duna House"
Tette mindezt 150 db-os gigakötéssel!
Bravó! Gazdasági portálhoz méltatlan szakértéssel kommentált hír.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html