Módosít Kásler - még kevesebb ellátáshoz kell pcr-teszt

A hétvégén ismét újragondolta az emberi erőforrások minisztere, hogy mely egészségügyi ellátásokhoz kérjenek a szolgáltatók koronavírus-gyanús betegtől pcr-tesztet - adta hírül a Népszava. Ez az az vizsgálat, amely kimutatja a vírust a szervezetben.
Domokos Erika, 2020. május 10. vasárnap, 18:29
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A legújabb eljárásrendben jelentősen csökkent azon ellátások száma, ahol a pcr-tesztre szükség lehet. Így egyebek mellett kikerült a korábbi listából az ultrahang, a vesedialízis, és a fülészeteken is csak a légcsőmetszés, endoszkópos műtétekhez kérhetnek ilyet a betegtől - olvasható a lap cikkében.

Alig egy hete, a május eleji hosszú hétvége előtt rendelte el Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter, hogy szigorú megkötésekkel, de újraindítható az ellátórendszer. A nem sürgős beavatkozásokat azonban csak úgy lehet elvégezni, ha előtte letesztelték a pácienst, nem koronavírusos-e. Ez a szabály az állami és a magánszolgáltatásokra is vonatkozott. Csakhogy a szervezési problémákon túl eleinte az sem volt tisztázott, ki viseli ennek a költségeit. Néhány napon belül ezt ugyan az állam magára vállalta a közfinanszírozott ellátásoknál, csakhogy mostanra az is kiderült, hogy vélhetően finanszírozhatatlan a miniszteri utasításban a szolgáltatóktól elvárt vizsgálatok mennyisége.

Az alapellátásban a fogorvosoknak ugyanazokat az egyéni védőeszközöket, beleértve az FFP2 légzésvédő eszközt kell viselniük, mint amelyeket az igazolt Covid-19 fertőzött betegek ellátásában előírtak. A miniszter szombati levele arra is figyelmeztet, hogy a tervezhető beavatkozásokat a fertőzés-gyanús esetekben el kell halasztani, azt csak negatív teszt eredménye mellett lehet elvégezni - írta a Népszava.

HOZZÁSZÓLÁSOK