A daganatos betegek minden bizonnyal rosszabb helyzetbe kerültek a koronavírus járvány alatt Magyarországon, mint amilyenben voltak - derül ki abból az interjúból, amelyet Szántó István onkológus adott a G7-nek. A szabály az, hogy tartós egészségkárosodás vagy életveszély esetén az ellátást a járványnak nem szabad befolyásolnia. Ha valaki szül, vagy eltörik a lába, vagy rákja van, akkor szabályszerűen el kell látni.

A közhangulatot ugyanakkor annyira a pánik határozza meg, hogy az egészségügyi személyzet is gyakran érzelmi motivációk alapján dolgozik, és nem tud teljes mértékben józan döntéseket hozni. A sűrűn változó szabályok közepette mindenki meg van egy kicsit zavarodva.

Az amerikai statisztika szerint ott a járványban hat hónap alatt 80 ezer plusz daganatos halál várható, csak azért, mert a betegek kiesnek a szűrésből és az ellátásból. Magyar becslés nincs erre, de minden hasonló esetben az amerikai statisztikából indulnak ki, mert a közvélekedés szerint az ottani adatok a legpontosabbak.

Az onkológus doktornak több ideje van a kórházi betegekre. A kezelések száma nem változott, de a konzultációnál fele annyi a beteg, mint korábban, és ez nagyon nagy különbség. A korábban konzultációra járó betegek fele telefonon jelentkezik, vagy ha nem, akkor nem tudni, hova tűnt.