Közvetett áldozatokat is szed a koronavírus

A daganatos betegségük miatt orvosi konzultációra jelentkező betegek fele telefonon jelentkezik, ám sokan egyszerűen eltűntek az orvosok látóköréből, ami nagyon rossz hír.
Komócsin Sándor, 2020. május 19. kedd, 08:49
Fotó: Getty Images - Képünk illusztráció

A daganatos betegek minden bizonnyal rosszabb helyzetbe kerültek a koronavírus járvány alatt Magyarországon, mint amilyenben voltak - derül ki abból az interjúból, amelyet Szántó István onkológus adott a G7-nek. A szabály az, hogy tartós egészségkárosodás vagy életveszély esetén az ellátást a járványnak nem szabad befolyásolnia. Ha valaki szül, vagy eltörik a lába, vagy rákja van, akkor szabályszerűen el kell látni.

A közhangulatot ugyanakkor annyira a pánik határozza meg, hogy az egészségügyi személyzet is gyakran érzelmi motivációk alapján dolgozik, és nem tud teljes mértékben józan döntéseket hozni. A sűrűn változó szabályok közepette mindenki meg van egy kicsit zavarodva.

Az amerikai statisztika szerint ott a járványban hat hónap alatt 80 ezer plusz daganatos halál várható, csak azért, mert a betegek kiesnek a szűrésből és az ellátásból. Magyar becslés nincs erre, de minden hasonló esetben az amerikai statisztikából indulnak ki, mert a közvélekedés szerint az ottani adatok a legpontosabbak.

Az onkológus doktornak több ideje van a kórházi betegekre. A kezelések száma nem változott, de a konzultációnál fele annyi a beteg, mint korábban, és ez nagyon nagy különbség. A korábban konzultációra járó betegek fele telefonon jelentkezik, vagy ha nem, akkor nem tudni, hova tűnt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

LenovoR61, 2020.05.19 11:22

Ráfogják a koronára. Korlátozások,korlátozások. Jőnn a második harmadik hullám. Istenem hogy tudnék meggazdagodni belőle. Vegyem el a zsidóktól a gyógyszergyárakat, én gyártsak egyedűl maszkot,vakcinát ,modositott vakcinát, modositott virust az én kezemben legyen a házhozszállitás vagy minden az enyém legyen
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html