Amadeu Altafaj Tardio megerősítette, hogy a két nemzetközi intézmény továbbra is szoros kapcsolatban áll egymással a tervezett magyar hitelfelvétel témájában és más kérdésekben is. A bizottsági szóvivő emlékeztetett arra is, hogy Rehn és Fellegi Tamás, a nemzetközi pénzügyi tárgyalások folytatásával megbízott magyar tárca nélküli miniszter jövő héten Brüsszelben találkozik egymással. A valutaalap Fellegi Tamás és Christine Lagarde IMF-vezérigazgató csütörtöki washingtoni tárgyalásait követően adott ki nyilatkozatot.

A brüsszeli bizottsági szóvivő kitért arra is: az Európai Bizottság álláspontja szerint a hitelmegállapodásról folytatandó tárgyalásoknak előfeltétele, hogy biztosított legyen Magyarországon a jegybank függetlensége. A közelmúltban hozott magyar törvények jogi elemzését hamarosan elvégzi az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény jogi szolgálata, és annak alapján az EU-biztosok testülete jövő kedden Strasbourgban döntéseket hozhat.

Magát a jogi elemzést - közölte Amadeu Altafaj Tardio az MTI-vel - teljes egészében valószínűleg nem teszik majd közzé, de az Európai Bizottság az elemzés nyomán teeendő lépéseinek alátámasztásakor hivatkozik majd a fontosabb jogi megállapításokra.

Az EP-ben január 18-án lesz politikai vita Magyarországról

A sajtótájékoztató első szakaszában - más témáról szólva - jelen volt Andor László magyar uniós biztos, akit Magyarországgal kapcsolatban is kérdeztek. Elmondta: az ezen a héten szerdán tartott biztosi ülésen élénk vita folyt nem csupán a magyar törvényalkotás EU-joggal való összhangjának kérdéséről - kitérve a kötelezettségszegési eljárás eshetőségére -, hanem a túlzottdeficit-eljárásról is. E két témához adódik még a magyar részről igényelt hitelmegállapodás ügye, és e három téma mindegyikének "megvan a maga saját logikája" - tette hozzá Andor.

Andor László megjegyezte: a jövő héten az Európai Parlamentben politikai vitát folytatnak Magyarországról, és ebbe a vitába az Európai Bizottság is tevékenyen bekapcsolódik. A további fejlemények Andor szerint attól függnek, hogy "miként alakul az együttműködés a remélhetőleg újfajta viszony szellemében, amit jelzett a magyar fél reagálása" a szerdai biztosi testületi ülés nyomán.

Az Európai Parlament (EP) sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a Magyarországról tervezett politikai vitát január 18-án, szerda délután folytatják le a strasbourgi plenáris ülésen - vagyis egy nappal azután, hogy a biztosok testülete szintén Strasbourgban megtárgyalja a Magyarországgal kapcsolatos kérdéseket.