Egyre borúsabb az ég Magyarország felett

Az egy hónappal korábbihoz képest jóval pesszimistábbá váltak a magyar gazdasággal foglalkozó elemzők. A 2012-es konszenzus is rosszabb, mint a kormány várakozása. Néhány londoni elemző szerint egyre nagyobb vita lehet a kamatemelésről a monetáris tanácson belül.
Domokos László, 2011. október 24. hétfő, 12:00
Fotó: Napi.hu

Egy hónap alatt a felére csökkent a 2012-es GDP növekedésére vonatkozó elemzői konszenzus, míg az inflációra vonatkozó előrejelzés a harmadával feljebb szaladt − derült ki a Reuters októberi felméréséből. Így a nemzetközi konjunktúra romlása nyomán idén a piac már csak másfél százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon, szemben a szeptemberi 1,7 százalékos várakozással.

Az igazi pofont azonban a 2012-es prognózis jelenti: amíg a kormány a jövő évi büdzsét − amelynek szerdán kezdődik az általános vitája a parlamentben − 1,5 százalékos GDP-bővüléssel tervezi, addig a piaci átlag már csupán 0,8 százalék a szeptemberi 1,6 százalék után. Ráadásul egyre több a 0−1 százalékos sávba eső becslés (az MNB jelenleg 0,6 százalékra számít).

Izmosabb infláció

Az árak becsült alakulásába pedig egyre jobban beárazódik a tervezett adóintézkedések hatása: 2012 egészére szeptemberben még csupán 3,3 százalék volt a piaci konszenzus, októberben viszont 4,5 százalékra ugrott. Így a Reuters-konszenzus magasabb a büdzsében szereplő 4,2 százaléknál, de elmarad a jegybank által várt 4,9 százaléktól. Hasonlóan nagy a jövő decemberi év/év rátára vonatkozó ugrás: 3,1 százalékról 4,1 százalékra. Az MNB keddi kamatdöntő ülésétől mind a 23 válaszadó elemző a hatszázalékos kamatszint tartását várja.

Prognózis (éves változás, %)
20112012
GDP1,50,8
Infláció3,854,45
Ipari termelés5,24,7
Áht egyenlege (ESA, GDP %-a)1,5-3,0
Forrás: Reuters

Ehhez hasonló várakozást fogalmazott meg az MTI-Eco által idézett londoni elemzők többsége is. A Bank of America−Merrill Lynch szakértői szerint azonban ahogy nő az euróövezeti "járványkockázat" és az MNB inflációs előrejelzése, egyre hevesebb vita várható a kamatemelésről. Ezzel szemben a Barclays Capital elemzői pénteki előrejelzésükben azt írták, hogy amikor a közelmúltban Budapesten tárgyaltak, az MNB illetékeseinek határozottan az volt az álláspontjuk, hogy a forint jelenlegi gyengesége "nem jelenti 2008 októberének megismétlődését" (amikor 3 százalékpontos rendkívüli emelésre kényszerült az MNB). A Morgan Stanley stratégái is úgy vélik, hogy a piacok túlbecsülik egy forintvédő célú, rövid időn belül bekövetkező MNB-kamatemelés esélyét.

Tovább romlottak a hazai várakozások

Immár nyolcadik hónapja tart a a pesszimizmus a magyar gazdaságban: októberben az üzleti és fogyasztói várakozások is tovább romlottak a GKI-Erste konjunktúrafelmérése szerint, s szintjük egyaránt a 2009 végi, 2010 eleji, meglehetősen alacsony értéknek felel meg. Az üzleti szférán belül októberben csak a messze legalacsonyabb, s szeptemberben is jelentősen csökkenő építőipari bizalmi index értéke nőtt kissé, a többi ágazaté esett. Az ipari várakozások − az európai tendenciáknak megfelelően − fél éve romlanak. A kereskedelem bizalmi mutatója a szeptemberi szerény pozitív korrekciót követően októberben nagyot esett. A szolgáltató szektor kilátásai is romlottak a hónapban. A foglalkoztatási hajlandóság az iparban sokkal rosszabb lett, a leépítést tervezők aránya ismét jelentősen meghaladta a bővíteni szándékozókét.

Októberben tovább nőtt a fogyasztók inflációs félelme. A GKI által számolt fogyasztói bizalmi index csökkenése egy év óta szinte folyamatos. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét jóval rosszabbnak ítéli meg, mint egy hónappal ezelőtt. A következő egy évben várható megtakarítási képesség, valamint a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségének megítélése is rosszabb lett, mint szeptemberben volt.

Indexek az utóbbi fél évben
V.VI.VII.VIII.IX.X.
Üzleti bizalom-4,3-4,4-6,9-11,3-11,7-14,9
Fogyasztói bizalom-38,5-41,0-42,0-40,7-47,2-49,8
Konjunktúra-13,2-13,9-16,0-18,9-20,9-24,0
Forrás: GKI-Erste

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kisutca, 2011.10.24 14:20

Orbán folytatta amit az előző kormány hibásan elkövetett!Az autó gyártást finanszírozta ! Mennyi pénzt pumpál bele.A francia autógyárak meg folyamatosan csökkentik a termelést,egyik másik le is áll!Arra hivatkoznak,hogy a gazdasági helyzet miatt csökkent az autók iránt a kereslet!Nesze neked Viktor!Magyarországon ez nem következhet be jelszóvaltámogatták az autó ipart!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html