Eldőlt, kinek a feladata lesz az iskolafenntartás - itt vannak a részletek

Elfogadta az Országgyűlés csütörtökön a köznevelési törvény módosítását, amely elsősorban azzal függ össze, hogy a közoktatási feladatellátás - az óvodák kivételével - 2013. január 1-jétől állami kézbe kerül. Ennek megfelelően rögzíti, milyen esetekben működteti az iskolát az állam, és mikor az önkormányzat.
MTI, 2012. július 12. csütörtök, 17:45
Fotó: Napi.hu

A köznevelési törvény tavalyi megszavazásakor az új közigazgatási rendszerben még csak a kormányhivatalok voltak ismertek, ám azóta kiderültek a járások működésének és az állami-önkormányzati szerepvállalásnak, intézményfenntartásnak a részletei is, ezért vált szükségessé az előterjesztő Fidesz-KDNP-s képviselők szerint a mostani módosítás, amelyet a parlament 248 igen, 48 nem szavazat és 34 tartózkodás mellett fogadott el.

A törvényjavaslat részletesen szabályozza, milyen feladatokat lát el az állam mint fenntartó, és milyeneket látnak el az önkormányzatok. Eszerint a háromezer lakost meghaladó lélekszámú településeken a helyi önkormányzat gondoskodik - a szakképző iskola kivételével - a köznevelési intézmények működtetéséről. Ha azonban a helyhatóságok gazdasági okokból nem tudják ellátni ezt a kötelezettségüket, mentesülnek alóla.

A háromezernél kisebb lakosú településeken az állami intézményfenntartó központ működteti az iskolákat, de a helyi önkormányzat dönthet úgy, hogy átvállalja ezt a feladatot.

Az önkormányzatoknak az iskolák működtetésével kapcsolatos álláspontjukról idén szeptember 30-ig kell kinyilvánítaniuk szándékukat, a döntést pedig október 30-ig kell meghozniuk.

Azt is beleírták a köznevelési törvénybe, hogy a szülők legalább felének beleegyezése szükséges a települési óvodák és iskolák valamely egyháznak való átadásához.

Pontosítottak a mindennapos testnevelés részletein is: meghagyták azt a passzust, hogy ezt az iskolák első, ötödik és kilencedik évfolyamán idén szeptember 1-jétől kezdődően felmenő rendszerben kell megszervezni. Ehhez a mostani módosítással hozzátették, hogy az ezeken az évfolyamokon alkalmazott helyi tantervbe legalább heti öt testnevelésórát kell beépíteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Proszto, 2012.07.13 09:21

De a felnövekvő rabszolgáknak nem is kell tanultnak lenni!Buta embereket könnyű irányítani.Aki a mindennapi testnevelést kitalálta,az is szerintem fel volt mentve belőle anno.Meg kéne kérdezni egy sport szakembert,mennyi idő is kell a regenerálódáshoz.Szerény tudomásom szerint 3 nap.Ebből következik,hogy heti 3 testnevelésnél nem szabad többet tartani,mert az túledzettséghez vezet,ami kihatással lesz a tanulmányi eredményekre.A heti 3 alkalmat is szakember által összeállított tevékenységgel kellene folytatni,ami figyelembe veszi,az igénybe vett testrészek megfelelő idejű regenerációját.De ha nem a fittségről van szó,hanem gladiátorképzés folyik,akkor én kérek elnézést a felvetésemért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2012.07.13 08:59

@mantra: Ott a fedezete, hogy megvonták az önkormányzatoktól a tanulókra járó fejkvótát! Egyébként néhány önkori már alig várja, hogy az iskola, óvoda fenntartását átvegye az állam tőle (télen a fűtés rezsi költségét alig bírják kifizetni). De a lényege az, hogy 3-4 településnek (ilyen van nálunk Heves megyében is) ellég lesz 1-1 iskolát, óvodát fenntartani! 4 helyett 1 intézmény lesz illetve a pedagógusok számát is rögtön lehet kb. felezni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mantra, 2012.07.13 08:34

Ez nagyon érdekes lesz!
Mivel a bevételi forrásokat megvonták az önkormányzatoktól, eléggé valószínű, hogy nem fogják tudni fenntartani az iskolákat!

Amennyiben az iskoláknak csak a fele állami fenntartásba kerül, erre hol van a fedezet a költségvetésben?
Újabb szédületes káosz, átgondolatlanság, dilettantizmus!

Hát egyetlen épelméjű ember sincs a fideszben?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html