Egy új, erősen központosított állami intézményrendszerrel venné át az idegenforgalom irányítását a kormány: a legfontosabb sporteseményektől kezdve a nagy koncerteken és fesztiválokon át mindent központilag koordinálnának, sőt, lenne egy sor esemény, amit maguk szerveznének - tudta meg a hvg.hu.

A portál  birtokába került titkos kormányelőterjesztés szerint akár már az idén működésbe lendülhet az új turizmus-gigaszervezet, a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség. Eszerint az anyagot a Miniszterelnöki Kabinetiroda jegyzi, jóváhagyója Rogán Antal miniszter.

A dokumentum szerint a cél: "a turizmussal kapcsolatos állami feladatok átszervezése, bővítése, a teljes idegenforgalmi ág lefedése" a hatékonyabb működés és a turizmusból származó nagyobb állami bevétel érdekében. Az utóbbihoz pedig a turizmus egészét lefedő új intézménystruktúra kell, amely egységes koordinációs, illetve marketingstratégiát követ, és kidolgozza "a jövőbeni magyar turizmus koncepciót". Ehhez totálisan átalakítanák a turizmusért felelős állami intézményrendszert.

A Magyar Turizmus Zrt. utódjaként a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség (NIÜ) lenne a turizmussal kapcsolatos központi szervezet, alá tartozna az összes további új intézmény, ezek koordinálásával és vezetésével lefedné a teljes területet, felügyelete alá tartozna gyakorlatilag a turizmus minden ága, a falusi vendéglátástól kezdve a konferenciaturizmusig.

A NIÜ alá tagolt intézményrendszerben a Nemzeti Kongresszusi Iroda (NKI) feladata az lenne, hogy - a legnagyobb árbevételt termelő - üzleti turizmus kiemelt célpontjává tegye hazánkat, megszerezve "a Közép-európai régióban a konferenciaturizmusban való vezető szerepet, többek közt úgy, hogy nálunk is létre kell hozni vagy meg kell szerezni egy úgynevezett signature event végleges megrendezési jogát.

Mivel nem elégedettek a rendezvények "erősen eltérő" színvonalával, minőségével, ezért létrejönne a Nemzeti Rendezvénykoordinációs Központ (NRKK), amely "szervezné, koordinálná a turisztikai vonzerejű rendezvényeket", de a sportrendezvényeknél is közreműködne.

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Iroda (NTFI) elsődleges feladata a vidéki régiók "turisztikai vonzerejének termékké alakítása, piacra juttatása, a minőségi színvonal emelése" és már népszerű vidéki területek - mint a Mátra vagy a borvidékek - szélesebb körben való megismertetése lenne.

A főváros sem ússza meg a központosítást: életre hívnák a Budapesti Turizmusfejlesztési Szervezetet (BFTSZ), amely felelne a budapesti turizmus fejlesztéséért és marketingjéért, saját bevétele pedig a Budapest Kártya értékesítéséből, valamint "saját Hop on Hop off" városnéző busz üzemeltetéséből lenne - írta a hvg.hu.