Elzárja a pénzcsapot Brüsszel? Dagad a magyar hiány (frissítve)

Jövő héten brüsszeli ellenőrök érkeznek Budapestre és azt vizsgálják, megfelelő-e az uniós támogatású magyar projektek közbeszerzési rendszere, különös tekintettel az ellenőrzésre - írja a 24.hu. A tét nagy, hiszen a magyar kormány már előlegként 1700 milliárdot kifizetett a projektekre a költségvetésből, Brüsszelből viszont csak 326 milliárdnyi támogatás érkezett.
Domokos Erika, 2017. november 14. kedd, 14:01
Fotó: Napi.hu

Durván megdrágult magyarországi közbeszerzéseket ellenőriznek hamarosan az Európai Bizottság ellenőrei. Az auditorok a jövő héten érkeznek Budapestre és azt vizsgálják, megfelelő-e az uniós támogatású projektek közbeszerzési rendszere, különös tekintettel az ellenőrzésre - értesült a 24.hu.

Ha megbukik valamelyik projekt, akkor a szabálytalanság súlyától függően a támogatás egy részét vissza kell fizetni. Ez a szokásos következménye az auditoknak, ennél azonban nagyobb a tét. Brüsszeli forrásból a 24.hu úgy tudja, azzal a forgatókönyvvel is számolni kell, hogy az összes uniós támogatás folyósítását felfüggeszti a bizottság, ha az ellenőrzési rendszert nem találja rendben.

A magyar ellenőrzési rendszerrel is gond van

A projektlistán van a 39 milliárdról 60 milliárd forintra drágult M3-as metróvonal felújítása, és az a dél-balatoni vasúti projekt is, amelyik az 55 milliárd forintos becsült árhoz képest 72 milliárdra drágult, és az egyik nyertese Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord Kft. A lajstromban van az uniós pénzosztást koordináló-ellenőrző Miniszterelnökség tenderei is, egy 5 milliárdos tanácsadói és két, 6,5 milliárdos, illetve 5,1 milliárdos kommunikációs közbeszerzés - írja a lap.

A hírportál információi szerint a hazai pályázatkezelő és a támogatásokat nyilvántartó FAIR (Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer) számítógépes rendszer hibás működése miatt - nem tudja kiszűrni a súlyos közbeszerzési szabálytalanságokat - jelenleg az elfogadott számlákat közvetlenül nem küldheti ki Magyarország Brüsszelbe, mert nem fogadják el.

Brutális az államháztartási hiány

A 24.hu úgy tudja, hogy az volt a kormányzati terv, hogy november folyamán összesen 3,5 milliárd eurónyi (több mint 1000 milliárd forint értékű) számlát küldenek ki Brüsszelbe. Ez helyre billentené a költségvetést, amelyen jelenleg méretes lyuk tátong. A legutóbbi államháztartási jelentés szerint az első tíz hónapban már 1400 milliárd forint felett volt a deficit, ami meghaladta az éves előirányzat 120 százalékát. A helyzet alapvetően az uniós támogatások miatt alakult ki, ugyanis az első tíz hónapban Brüsszelből mindössze 326 milliárd forint támogatás érkezett, a magyar költségvetés ezzel szemben már több mint 1700 milliárd forint előleget utalt át a projektekre - hívja fel a figyelmet a portál.

Reagált a Miniszterelnökség
"Az idei uniós elszámolási rendszerben már közel 1,2 milliárd euró összegű elszámolás került összeállításra és benyújtásra az Európai Bizottság illetékeseihez a FAIR rendszeren keresztül. Ebből már több mint 100 millió eurónyi összeg meg is érkezett a hazai költségvetési számlákra. Az idén további elszámolások kiküldését is tervezzük" - írta az mno.hu a Miniszterelnökség cikkre adott közleményére hivatkozva.

"A sajtóban a nyár folyamán is jelentek meg nem tényeken alapuló információk. Az it-rendszer folyamatosan biztosítja az uniós támogatások szabályos és eredményes lebonyolítását, szolgálja a programok előrehaladását. A felmerülő hibákat folyamatosan javítják a szakembereink. Rendszeresen nézzük, elemezzük a hibajavításokat, azokat kiváltó okokat. Ez alapján elmondható, hogy a hibák egy része téves adatrögzítések miatt, más része pedig a fejlesztések miatt alakul ki. Az elemzés eredményeit visszacsatoljuk a képzési rendszerünkbe is. A hibajavítási idők folyamatosan csökkennek, ahogyan a hibák száma is" - közölte a miniszterelnökségi sajtóiroda.

A kép forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.11.15 15:04

@Warlock: Az is nem jött át neki, hogy az érintett megjegyzésemben nem fideszes-nem fideszes vonalon osztottam fel a világ népességét, hanem épeszű-nem épeszű vonalon. Szerencsére az ezen mérhető reakciója egy kívülálló számára is segít belőni, hogy ő ebben a felosztásban hova is tartozik a társával egyetemben...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2017.11.15 14:30

@ezt-nektek: "Egészen biztos vagy te abban, hogy többség a "zana" -t tartja " undorító mocsoknak" ?"

Válaszolok helyette (szerinted úgyis én vagyok ő, hiszen te már kiderítetted, hogy ugyanarról az ip-ről írunk... MLB2017-ről nem beszélve :DDD):

IGEN

"Mert az épeszű, az a fityesz jobberek tekintetében, erősen megkérdőjelezhető,"

Foldnyuzo-zana barátod meg a te eseted megítéléséhez nem kell fideszjobbernek lenni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezt-nektek, 2017.11.15 13:01

@terabit: "aztán megint csodálkozol, ha egy szokás szerint egy undorító mocsoknak tart minden épeszű ember."

Egészen biztos vagy te abban, hogy többség a "zana" -t tartja " undorító mocsoknak" ?
Mert az épeszű, az a fityesz jobberek tekintetében, erősen megkérdőjelezhető, hiszen emiatt hagyta el mondhatni a teljes értelmiségi réteg! :-)
Esetleg nem tudod az okát, hogy miért?
Mert szerintem pont amiatt, mert a maradékkal még véletlenül sem akarnak összetartozóknak látszani! :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.11.15 12:50

@zana: aztán megint csodálkozol, ha egy szokás szerint egy undorító mocsoknak tart minden épeszű ember.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezt-nektek, 2017.11.15 12:47

@zana: "Csend és halál lenne a gazdaságunkban Unió nélkül. És ki ne hagyjam a multikat, munkát exportot biztosítanak, igaz a pénzt ellopja Orbán és a negyven rabló!"

Ez bizony így van, ha nem lesznek EU források, már nincs mihez nyúlni, mert a tartalékokat szépen csendesen felélték, és megváltoztatták a "közpénz" jellegét (Manyup, MNB vagyon, Exim bank, Vajna és TAO kedvezmény, 15% SZJA, bank, és szektoradók, stb...)! :-(
Amennyiben nem lesznek EU források, már csak 1, azaz egy szabad préda marad, a Paks II. parkoló hitele, de ahhoz Putyinnak is lesz egy-két keresetlen szava! :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html