EMMI: egyszerű receptkiváltás prolongálva

Megmarad az egyszerűsített gyógyszerkiadás, a járványügyi veszélyhelyzetben és annak elmúltával is sikeresnek bizonyult az elektronikus egészségügyi rendszer - közölte az szaktárca.
Csernátony Csaba, 2020. július 25. szombat, 11:33
Fotó: Napi.hu

A vényfelíráson kívül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) további előnyeként lehetővé vált a leletek, beutalók pontos és gyors elektronikus továbbítása is, így a pácienseknek már nem kell elmenniük a rendelőkbe értük - írja az MTI az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) tájékoztatása alapján.

A veszélyhelyzet megszűnésével részben módosultak az eRecept alkalmazásával kapcsolatos szabályok. Megmarad az egyszerűsített receptkiváltás, a TAJ-szám megadásával tehát továbbra is ki lehet váltani a gyógyszereket, de szeptember 17. után az orvosok nem írhatnak majd fel gyógyszert a telefonon vagy emailben jelentkező pácienseknek.

A július elseje előtt kiállított eReceptek felírási igazolásai a vények lejáratának végéig továbbra is érvényesek maradnak. Az igazolást csak a beteg külön kérésére kell kiállítani, 14 év alattiak gyógyszerének rendelése esetén viszont minden esetben szükséges az igazolás. Ezeket idővel felválthatják azok az úgynevezett felírási igazolások, amelyeket már nem kötelező a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) formavényére nyomtatni, hanem egyszerű fehér, A4-es papíron is elfogadhatók lesznek. A patika a gyógyszer kiadása után már nem tarthatja meg a felírási igazolást, azt a gyógyszert kiváltó személynek vissza kell adni, hitelt érdemlő megjelöléssel arról, hogy a gyógyszerkiadás megtörtént.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Elhetetlen, 2020.07.25 20:03

@MaTar: Ez az. Végre véletlenül kitaláltak valamit, ami jól működik, de már nekiállnak elrontani. 20 éve szedek vérnyomás csökkentőt, működik, csak időnként elfogy. A vérnyomásomat ugyanúgy meg tudom mérni, mint a körzeti orvos, 35 éve ismer, elhiszi, amit mondok, de most majd menjek megnézetni magamat, mielőtt a receptet fellövi a felhőbe? Agyrém. Ráadásul, mivel rendes, és jó orvos, ezért költözés után nem váltottam, most Budáról Zuglóba kéne átbumlizni. Remélem, nem találják ki, hogy a receptíráshoz a megjelenésemet az aláírásommal kell igazolni! Vagy ne adjak tippeket? Az biztos, hogy komoly vízfejet lehetne kiépíteni, mint Nemzeti Országos Aláírás Ellenőrző Vállalatot. És megint sokat költenének az egészségügyre, csak nem a betegellátásra. Brrr! De hülye vagyok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MaTar, 2020.07.25 16:19

Ez nem egyszerű, hanem észszerű receptkiváltás. A felírási igazolás e módszer mellett értelmetlen bürokrácia. Legfeljebb akkor lehet rá szükség, ha magyar TAJ számmal nem rendelkező külföldi vált ki gyógyszert. Akkor meg az útlevél is helyettesíthetné. Azért a bürokrácia felett sohasem lehet tökéletesen győzni. Talán hat éves tanulás, plusz szakvizsga birtokában azt is eldönthetné egy orvos, hogy szükséges e a beteget látnia egy adott gyógyszer felírásához. Mint ahogy a gyakorlatban a legtöbb háziorvos meg is teszi, előírás ide, vagy oda.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.07.25 12:32

Ez jó hír. A recept úgyis a rokonnál van, miért ne válthatná ki?
Viszont sokasodott az a genyaság, hogy egyre több gyógyszerre mondják, hogy hiánycikk, ajánlanak másikat.
Ebben a qrva országban 30 éve szórakoznak a néppel a rohadékok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html