Ennyiből él az átlagmagyar - ezek a friss számok

2017. novemberben a bruttó átlagkereset 323 ezer forint volt, 13 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - adta hírül a KSH.
Domokos László, 2018. január 19. péntek, 09:00
Fotó: Pexels

A friss adatok szerint 2017. január-novemberben a bruttó átlagkereset 294,2 ezer forint volt. Az év első tizenegy hónapjában a bruttó és a nettó keresetek azonos mértékben, 12,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással - közölte a KSH.

Így 2017. novemberben:

 • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 323 000 forint volt.
 • Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 214 800 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 222 700 forintra becsülhető.
 • A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 13 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

2017. január-novemberben:

 • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 294 200 forint volt.
 • A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (556 100 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (183 400 forint).
 • A költségvetési és a nonprofit szféra egyes szervezeteinél dolgozók közül mintegy 107 ezer fő - az adóváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó - kompenzációban részesült, ennek összege átlagosan 8800, illetve 8500 forint.
 • Nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 195 700 forint volt. 2017-ben a családi adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében emelkedett. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 203 600 forintra becsülhető.
 • A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 308,7 ezer forint volt, amely 12,5 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,7 százalék volt.
 • A bruttó és a nettó átlagkereset azonos mértékben, 12,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz hasonlítva.
 • A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 2,4 százalékos növekedése mellett a reálkereset 10,2 százalékkal emelkedett.
 • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó keresetek a bruttó átlagkereseteknél kisebb mértékben, 12,7 százalékkal nőttek.

Fotó forrása: Startup Stock Photos/Pexels.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.01.20 11:43

@dezsogazdag@gmail.com:
Semmi köze a szüleimhez hogy te végtelenül ostoba vagy. És teljesen biztos vagyok abban is hogy te nem at anyám vagy, az ekkora baromságokat akkor sem tudna írni ha direkt ezen gondolkozna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dezsogazdag@gmail.com, 2018.01.20 10:36

@terabit: Talán te vagy az idióta ! Nekied biztosan nincsen édesapád,és anyád aki a kis nyugdíjából nbehezen jön ki!!És majd te hogyan fogsz kijönni nyugdíjadból ,ha egyáltalá lesz majd.Vagy a segéjből tartanak el azok akiket most leszólsz .Baromarcú !! Celeb vagy ?? Vagy a nép élősködője ? Senki nem adományt ,segéjt kér a magamfajtája.De ha befizettem egy évben is 800000 -et ,akkor azért legalább kapjak már rendes nyugdíjat,mert ledolgoztam több mint 50 évet becsülettel ! Nem olyanoktól kapnám a nyugdíjat mint te !! Mert talán a szüleidet sem becsülög,ha így beszélsz !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.01.19 20:15

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dezsogazdag@gmail.com, 2018.01.19 19:05

Ez a hír jó!! De a nyugdíjak miért nem emelkedtek ilyen mértékben ????Mert ellopták a nyugdíjakra befizetett pénzeket ??? Legtöbb ember azb élete során sok-sok pénnzt befizetett ,amit végűl megkellene kapnia nyugellátásban!!!A befizetések egy hosszútávú befektetésnek számítanak ,amit nagyobb részben kellene visszafizetni a nyugdíjasnak.Nem könyöradományként kellene kezelni azt.!! A mostani nyuddíjasok nagy része építette újra az országot 45 ,és 56 után.!!4 Lehetővé tette a mostani fiataloknak a jobb életet!! Nem eltartott ,és seglyezett embereknek klellen tekinteni őket.! Megdolgoztak a nyugdíjért bőven !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html