Erősen megosztotta döntésével a magyarokat a kormány

Bár a vásárlási idősáv még csak 48 órája él, ezért kevés gyakorlati tapasztalattal rendelkezünk, vélhetően sok konfliktus forrása lesz az intézkedés a következő hetekben. Az már biztos, hogy a magyarok nagyon megosztottak a kérdésben, a törésvonal pedig nem meglepő módon az idősek és a fiatalabbak között húzódik - derül ki a Pulzus Kutató reprezentatív kutatásából.
Szász Péter, 2020. november 26. csütörtök, 06:41
Fotó: Getty Images

A kormány keddtől újra bevezette a vásárlási idősávot a 65 éven felülieknek, ez az intézkedés azonban más, mint a tavaszi volt. Akkor valóban elkülönítették egymástól a 65 éven felülieket és a fiatalabbakat, ugyanis 9 és 12 óra között csak a nyugdíjasok, azon kívül csak a többiek léphettek be a boltokba.

Most a 65 éven felülieket nem korlátozzák, hiszen ők bármikor vásárolhatnak az élelmiszerboltokban, a patikákban és a drogériákban. A többiek számára azonban a hétköznap 9 és 11 óra, illetve a hétvégén 8 és 10 óra közötti időintervallum tiltott.

A dolgozók életét ez, illetve az este 19 órás általános zárás megnehezíti, hiszen hétköznap azok akik 17 órakor végeznek a munkával alig tudnak bevásárolni. Akik pedig hétvégén valamilyen családi programot terveznek valószínűleg éppen 8 és 10 óra között intéznék a bevásárlást, de akkor sem tudják.

A fő kérdés, hogy az idősek mennyire veszik komolyan a védett sávot és hányan mennek vásárolni azon kívül, különösen a 17 és 19 óra közötti időszakot.

Az biztos, hogy az emberek 40 százaléka szerint az intézkedés nem segít az időseken. 57 százalékuk támogatja az idősávot (a válaszadók 45 százaléka azt emelte ki, hogy az egészségmegőrzés szempontjából fontos, 12 százalék pedig azt, hogy ez a két óra elegendő az időseknek ahhoz, hogy elintézzék a bevásárlást - derül ki a Pulzus Kutató, a Napi.hu számára készített reprezentatív kutatásából.

Emlékezetes, hogy tavasszal a kereskedők amiatt panaszkodtak, hogy az akkori 3 órás sáv túl hosszú, és a boltok konganak az ürességtől. Ennek tükrében nem meglepő, hogy mindössze az emberek 3 százaléka gondolja azt, hogy a jelenlegi idő túl rövid és többre lenne szükség.

Lapunk - a Pulzus Kutató közreműködésével - májusban éppen azt kérdezte az emberektől, hogy szűkítenék-e az idősávot. Akkor 67 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy sok a 3 óra. A 65 évnél idősebbek ugyanakkor a fiatalabbaknál jóval nagyobb arányban vélekedtek úgy, hogy három órára szükség van. A mostani felmérésből ez nem tükröződik.

Generációs törésvonal alakult ki

Nem meglepő módon a 60 éven felüliek sokkal nagyobb arányban támogatják ezt az intézkedést, mint a fiatalabbak. A körükben 70 százalék a támogatók aránya és csak 28 százalék szerint nem jelent segítséget. (2 százalék szerint kevés a 2 óra).

Összességében a 60 év alattiak is inkább támogatják az intézkedést, de a teljes mintával szemben körükben 45 százalék az elutasítók aránya.

A generációs különbségek megmutatkoznak az Eger televízió szerdai összeállításából is, amelyben különböző korosztályú vásárlókat szólaltatnak meg az idősávról kérdezve a véleményüket. A tévének nyilatkozó idős vásárló azt emelte ki, hogy délelőtt valóban nincs olyan tömeg, amely veszélyeztetné a egészségüket. Egy fiatalabb vásárló ugyanakkor azt mondta, hogy jellemzően kilenckor szokott vásárolni, de ezt most át kell ütemeznie.

Az összeállítás szerint sokakat bosszant az, hogy a 65 éven felüliek az idősávon kívül is szabadon vásárolhatnak.

A kérdés kevésbé osztja meg az embereket az iskolai végzettség szerint, az azonban feltűnő, hogy a középfokú végzettségűek között nagyobb az elutasítók aránya mint akár a diplomások, akár a 8 általánost végzettek között. Ebben szerepet játszhat az, hogy mind a munkásokat, mind pedig a nagy arányban otthonról dolgozó diplomásokat kevésbé érinti a kormány döntése, míg az alkalmazotti státuszban dolgozókat jobban.

Budapesten kevéssé nyerte ez az emberek tetszését az idősáv, de az ellenzők 48 százalékkal még mindig kisebbségben vannak. A legkisebb községekben élők 5 százaléka szerint kevés a két óra.

A nemek közötti bontásból az derül ki, hogy a nők - akik között demográfiai okokból több a 65 éven felüli - inkább egyetértenek az intézkedéssel, a férfiak kevésbé, de 50 százaléknál így is magasabb az arányuk.

Ezt kell tudni a kutatásról
A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.
"Csatlakozz a Pulzushoz! Légy Te is véleményvezér!"

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2020.11.29 09:42

@MLB2019:
"Nem sikerült levágnod, hogy azzal van probléma, h ez a tahó zs elvtársad beszólogat idegen embereknek, most éppen időseknek."
Jogos kérdés szerintem. Ha illedelmesen kérdezte volna, az nyilván jobb lett volna, de nem ez a lényeg.
Mindenki más rovására tartanak nekik fenn sávot amit nem használnak.
Persze jogilag ok, mert a törvény lehetőséget ad rá.
Nem nevezném "megkeseredett férgek"-nek azokat akik szívnak emiatt, mert értelmetlen intézkedés, amit az idősek be is bizonyítottak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

efi99, 2020.11.27 21:35

@Transporter77:
Ne beszéljünk hülyeségeket.
Ez volt a Magyar Közlönyben:
"3. § (1) Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat,
gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja."
Ez bizony azt jelentette, hogy CSAK akkor.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.11.27 16:35

@MLB2019: "Aztán melyik nick vagyok én ezen kívül? "
------
Ja, nem tudod? Tényleg, egy skizo nem tudja, hogy mikor ki. :DD
-----------
"Akit ez nem érdekel vagy éppen akkor nem tudja megoldani, az mehet amikor akar. "
Látod, te nemzeti hülye, nem fogod fel az intézkedés lényegét.
Akkor minek az idősáv? Minek bármilyen szigorítás, védelem?
"az mehet amikor akar." Menj ki 20 óra után, és magyarázd meg a rendőrnek jó? Mert te menni akarsz.
A védelem lényege, hogy lassítsuk a járványt. Ha érted, ha nem. De általában csak annyit értesz mindenből, hogy hő, meg ha, és a vulgáris szókincs, ami inkább szóbizsu.
-----------
Persze, neked nyuggerként jól jött, hogy bármikor mehess, naná, hogy nem tetszik ha ez ellen szót emel valaki.
-----------
Anyám meg az ilyen neveletlen tahókat kerüli, itt is téveszméid vezéreltek. Sosem vegyül a fajtáddal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Transporter77, 2020.11.27 14:51

Már a cikk elején ferdít egy mondatrész a korábbi idősávos vásárlásról:
..."ugyanis 9 és 12 óra között csak a nyugdíjasok, azon kívül csak a többiek léphettek be a boltokba."
Ez a mondat így ebben a formában KAMU, nem igaz, egyszerűen hazugság. Visszakerestem archív felvételeken ahogy Győrfi Pál ezerszer itt-ott elmondta a 9-12 ig tartó idősávról, hogy: " Ebben az időszakban csak önök(a 65 év felettiek) vásárolhatnak"
Szó nem volt olyanról soha, hogy az idősek ne mehetnének bármikor. Egyetlen apróság, hogy a "csak" szót hová tesszük. Nem mindegy, hogy "Olyankor csak önök vásárolhatnak", vagy "Önök csak olyankor vásárolhatnak"...Ugyanaz a három szó, mégis egy országot összezavartak vele. Hát hogy akar egy teljes ország egy irányba evezni, ha egy ilyen egyszerű szabályt sem képesek rendesen értelmezni (még ha szándékosan is van ilyen félrehallhatóan megfogalmazva)???
Igazából pont fordítva kéne értelmezni: A korábbi intézkedésnél három órán át nem mehettek vásárolni a 65 alattiak 9-től 12-ig, ezt most csökkentették egy kétórás sávra, amikor 9-től 11-ig nem mehetnek vásárolni a 65 év alattiak, de a 65 év felettiek mint ahogyan eddig is mindig, ezután is BÁRMIKOR MEHETNEK VÁSÁROLNI. Ilyen egyszerű. Tényleg, mit olyan nehéz ezen megérteni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2019, 2020.11.27 14:30

@europeer: "ezernyi nick-kel rugózol"
Aztán melyik nick vagyok én ezen kívül? A hangok mit mondanak a fejedben? :))
"Látod, anyád se szeret."
a tiéd viszont imád.. :DD
"te nem bírod felfogni, hogy nem csak magára kell vigyáznia."
Nem takonyka. Meg van adva a lehetőség a veszélyeztetett időseknek az idősávval, hogy ne menjenek a tömegbe. Akit ez nem érdekel vagy éppen akkor nem tudja megoldani, az mehet amikor akar. Mit nem tudsz ezen felfogni, te szerencsétlen? A "qrmány" egy lehetőséget ad azoknak akik veszélyeztettek. Sajnos ezt nem magyarázzák el a magadfajta gondolkodni képtelen mélyhülyéknek.
Pedig a fajtársaid IQ-ja az átlag felett van. sajnos neked ennyi jutott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html