Októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 2,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ennél gyengébb éves bázisú növekedés csak januárban volt idén, akkor 2,2 százalék volt  a növekedés üteme. Az első 10 hónapban 4,7 százalék volt a plusz.

A lassulás egyik oka, hogy az üzemanyag jövedékiadó-emelés miatt az emberek inkább előre hozták szeptemberre a tankolásukat. Ezért most októberben csak 1,2 százalékkal nőtt a volumen, amely a leggyengébb idei adat. Az összesített 10 havi növekedés 5,3 százalék volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,5 százalékkal nőtt a forgalom, amely szintén nem túl erős, ennél gyengébb csak a januári 1,4 százalékos visszaesés volt. A szektorban 2,7 százalék volt az első 10 hónap mérlege.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben mért 4,6 százalékos növekedés szintén gyenge, az idei legrosszabb. Január-októberben 7,2 százalékkal nőtt a forgalom.