Év végéig változás jöhet a dohánypiacon - merre mennek az árak?

Egyelőre nem látszik, miként teljesíti Magyarország a cigaretta jövedéki adójára vonatkozó jövő évi uniós előírást. Újabb adóemelés nélkül a súlyozott átlagárat kellene csökkenteni, vagy további haladékot kérni. A Nemzetgazdasági Minisztérium hallgat.
Szász Péter, 2017. július 15. szombat, 17:26
Fotó: Napi.hu

Év végéig valamennyi európai uniós országban a cigaretta jövedéki adó szintjének el kell érnie a súlyozott átlagár 60 százalékát. Egy 2011-es uniós rendelet értelmében eddig kapott haladékot több ország, köztük Magyarország is, hogy teljesítse ezt a feltételt. Ugyanakkor az Európai Bizottság 2017 januári összeállítása szerint Magyarországon kívül már minden ország megfelelt a követelményeknek.

A többi tagállamban vagy 60 százalék felett áll az arány, vagy az adó mértéke több mint 115 euró (35 250 forint) ezer szálanként. Utóbbi esetben ugyanis nem kell tartani a 60 százalékot.

A cigaretta jövedéki adója itthon júliustól 16 200 forint plusz a súlyozott átlagár 25 százaléka, de legalább 29 200 forint. Januárban, mikor az Európai Bizottság kiadta legfrissebb jelentését a cigaretta adójával kapcsolatban, a teher minimális szintje még 28 800 forint volt.

Akkor az ezer szálanként számolt 54 753 forintos súlyozott átlagárhoz képest a jövedéki adó aránya 54,6 százalékot tett ki, vagyis 29 888 forintot. Ez a fix 16 200 forintból és az ár 25 százalékát jelentő 13 688 forintból áll.

Mi lehet a megoldás?

Ha Magyarország meg szeretne felelni az uniós előírásnak, akkor komoly adóemelésbe kellene fognia, mivel azonban a jövedéki adóval maga az alapot adó súlyozott átlagár is nőne, ez komoly drágulást eredményezne a boltokban. Ezt pedig nem valószínű, hogy a választások előtt meg szeretné lépni a kormány.

A másik megoldás az lehetne, ha az - immár központilag meghatározott - árakat csökkentik, akár az árrés, akár az áfa mérséklésével, így javítva a jövedéki adó és az átlagár arányát 2018-ra. Erre azonban egyelőre nem mutat semmi jel. A Központi Statisztikai Hivatal inflációs adatsora szerint júniusban a dohánytermékek 4,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly decemberben.

Az NGM nem válaszol

Lapunk megkérdezte az NGM-et, hogy miként terveznek megfelelni a követelményeknek, azonban cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.07.15 23:14

@atombandi: nem, első körben az autókat kéne betiltani, amik benzingőzét mindenhol szívjuk az utcán, második körben meg a hülyéket, mint te...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.07.15 23:03

@Bahnsteig_Eins:
azert van, mert a hulyeknek hiaba magyarazzak, hogy ne szivjal, mert karos, ok jobban tudjak. epp ezert adot emelnek, hogy a hulyek ne tudjak megvenni, vagy fizikailag fajjon mar nekik annyi penzt kiadni ra. az lenne az idealis, ha mindegyik befizetne az elete soran egy tudotranszplantacio arat, biztos, ami biztos.

egyebkent elso korben szerintem a kozteri dohanyzast kene betiltani, hogy ne legyen macsofaktor a cigiben...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.07.15 18:59

Tehát az EU adókat, "adóminimumot" vezet be nálunk... Bérminimumot miért nem?? Miért van az, hogy ebből az EU-s Kánaánból nekünk csak a nyugati árak, nyugati adók, meg bangladesi bérek jutottak?? Nem lehet, hogy ismét alaposan rászedtek bennünket, ostoba birkákat, ezzel az EU-Kánaánnal??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html