Évek óta nem volt ilyen a magyar államháztartásban

Az államkincstár adatai szerint júliusban további 1,3 milliárd forinttal csökkent a közintézmények lejárt tartozása, így az 75,2 milliárd forinton áll. Annak ellenére sincs mit ünnepelni, hogy ennél kisebb adósságot legutóbb 2013 márciusában görgettek maguk előtt a kórházak, rendőrségek és az állami szektorhoz tartozó szolgáltatók. A legnagyobb állami adós a Klik, amely egymaga 12,5 milliárddal tartozik.
Papp Zsolt, 2015. augusztus 25. kedd, 11:32
Fotó: Napi.hu

2010 januárjában még 21,5 milliárd forint volt a közintézmények lejárt adóssága, amely az elmúlt öt évben évről-évre fokozatosan emelkedett, míg 2013 novemberében elérte a 120,9 milliárd forintot az államkincstár szerint. Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi intézmények, iskolák, bíróságok, de akár a minisztériumok maguk is 120,9 milliárd forintot nem fizettek ki a beszállítóiknak a fizetési határidő lejárta után. A teljes tartozásállomány ennek a többszöröse, hisz a 2010-es évek után volt, hogy fél éves fizetési határidőt kötöttek ki a közintézmények. Tavaly száz milliárd forint körül ingadozott a lejárt adósság, ám az év végére megközelítette a 2013-as rekordot: októberben 118,6 milliárd forintra rúgott a summa.

A beszállítók a közműcégektől az esetenként kamu pályázatírókon keresztül egészen a valódi szolgáltatást nyújtó kkv-kig terjednek. Az persze kérdés, hogy a haveri pályázatíró cégek is hónapok óta várnak-e pénzükre, ám azt tudni, hogy a kórházak nem fizettek éveken keresztül az gyógyszercégeknek, nem fizették ki műszerszállítókat, de olyan cégről is tudni, amely a rendőrségnek végzett nélkülözhetetlen informatikai háttérmunkát, majd a számlák kiegyenlítésére hónapokig várt.

Látva a - pénzügyileg és morálisan is - egyre kezelhetetlenebb helyzetet a kormány a közintézmények konszolidálása mellett tavaly az év második felében és a 2015-ös költségvetésben elkülönített 60 milliárd forintot az adósságállomány csökkentésre. A részletek kidolgozása a legnagyobb adósságokat görgető egészségügyet ellenőrző emberi erőforrás tárca feladata volt. Az alkudozással elment egy fél év, így az adósságok rendezése az elmúlt hónapokban kezdődött csak meg.

Túl vagyunk a kórház-konszolidáción

A helyzet így sem volt fekete-fehér, ugyanis az emberminisztérium közölte a beszállítókkal, hogy aki késedelmi pótlékra számít, annak nem fizetnek - így a cégek lemondtak ezen követelésükről. Az állami kifizetéseknek köszönhetően az áprilisi 116,1 milliárdról július végére 75,2 milliárd forintra csökkent a tartozásállomány, vagyis 40,9 milliárd forint a mínusz. Júliusban azonban a csökkenés már mindössze alig 1,3 milliárdos volt, ami arra utalhat, hogy kifogyóban 60 milliárdos keret. Nem kizárt persze, hogy augusztusban még csökkenésről tud majd beszámolni az adatokat kezelő Magyar Államkincstár. Az orvosi műszergyártók már korábban figyelmezettek, hogy hiába a 60 milliárdos konszolidáció, szeptemberben már újra emelkedhet a kórházak lejárt adóssága a korábbi számlák "élesedése" miatt.

Ezt erősíti meg a Magyar Államkincstár közleménye is. Ez szerint júliusban 1,3 milliárddal csökkent az adósság, ezen belül a kórházi adósság 5,7 milliárddal mérséklődött, vagyis az egészségügyön kívüli területeken újra növekedés történt. A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló tartozás összege 10,6 milliárd forint, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló lejárt tartozás állománya - amelyből 3,4 milliárd államháztartáson belüli tartozás - 64,6 milliárd forint. A tartozásállományból 39,5 milliárd forint (az összes tartozás 52,6 százaléka) az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel. A nyilvántartott 719 közintézményből 384 számolt be lejárt adósságról, vagyis minden második állami szolgáltatónál baj van a fizetési fegyelemmel.

Nagy bajban az iskolák beszállítói

A részletes adatokból kiderül, hogy a somogyi iskolabotrányok (a szolgáltató kikapcsolta a gázt) ellenére júliusban tovább nőtt az állami iskolafenntartó a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ  (Klik) nemhogy csökkentette, hanem 2,8 milliárddal növelte növelte az adósságát, így a ma már 12,5 milliárdra rúg. A somogyi iskolabotrányok és az iskolakezdési hevültében persze a tárca beígérte a közoktatás konszolidálását - ám erre nem nagyon van pénze a tárcának. Mára a Klik lett a legnagyobb adós - az állami oktatási mamut létrehozásának így vitathatatlan eredménye az, hogy rámutatott az oktatás alulfinanszírozottságára és/vagy az intézményfenntartó pazarló gazdálkodásra.

Konszolidáció ide vagy oda, a Pécsi Egyetem adóssága is emelkedett - a nagy orvosi universitasok, a pécsi, a debreceni és a SOTE hosszú-hosszú óta küszködik adósságokkal. Az örök listán bérelt helye van a Honvédkórháznak is, ahol szintén nem tudták gazdaságosan folytatni soha az egészségügyi tevékenységet, vélhetően a számos egyéb nem finanszírozott plusz feladat miatt. A Honvédkórház a területi ellátási kötelezettsége mellett a fegyveres testületek és a politikai elit egészségügyi ellátásért is felel - mindezt teszi az intézmény a magyar színvonalból kiemelkedő szinten - ennek ára az eladósodás. A listán szerepel két állami mamuthivatal, a fővárosi és a Pest megyei kormányhivatal is: mind a két, ellenőrzésekért is felelős cég egyenként több mint egymilliárddal adós a szállítóinak.

Egymilliárd forinton felüli adósok sora (millió forint)
júniusjúliusváltozás
Klebelsberg Intézményfenntartó Központ9629125222893
Pécsi Tudományegyetem17432262519
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet20012200199
Pest Megyei Kormányhivatal185018500
MH Egészségügyi Központ (Honvédkórház)12511714463
Debreceni Egyetem35891599-1990
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház21791597-582
Szegedi Tudományegyetem32971589-1708
Zala Megyei Kórház21851488-697
Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház11001209109
Budapest Főváros Kormányhivatala10911090-1
Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal5761088512
Semmelweis Egyetem (SOTE)5391087548
Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ992107078
Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház11541058-96
Forrás: Magyar Államkincstár

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.08.25 20:38

@pro libertate: Sokat segít a nyelvismeretünk fejlesztésében, amit írsz.

Én nagyon szeretem, amikor a kedves (szélső)jobboldali kollégák a Gyurcsány-féle: "El lehet menni" szöveget hintik.

Mintha ugyanazt jelenténé most is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2015.08.25 19:48

"júliusban további 1,3 milliárd forinttal csökkent a közintézmények lejárt tartozása, így az 75,2 milliárd forinton áll" - csodálatos! Újabb nemzeti-keresztény diadal! Jó az irány! :DDD

5 év alatt megszokhattuk, hogy a körbetartozások ellen is könyörtelen harcot folytat az orbán-rezsim. Született is egy sor jogszabály. Az eredmény: 2010 tavaszán alig haladta meg a 20 milliárdot az állami intézmények lejárt tartozása, azóta a 120 milliárdot is elérte... pedig még a "lejárt tartozás" fogalma is változott (nem szigorodott).
Láthatóan a minél nagyobb baj fenntartása a kormányzati szándék.

A monoton tényeken túl csupán a körítés, a fidesznyelv színes hajtásai szolgálnak némi érdekességgel. A nyelvtanulók számára lehet hasznos az alábbi kis összeállítás:
Hogy mondtuk fidesznyelven a beszállítók, alvállalkozók gazdasági problémáit, amíg más volt kormányon? "Magyar családok ezreinek kisemmizése, öngyilkosságba hajszolása."
A helyzet változott, követi a rugalmas fidesznyelv. Ma hogy mondjuk, ha az érintettek szóvá teszik: a fidesz-rezsim nem fizeti ki őket? "Kiesett az állami csöcs a szájukból, azért ajvékolnak."
Azt mi módos fejezzük ki fideszül, ha a beszállítók nem bírják tovább a várakozást jogos jussukra, és bedől a cég? "Tisztulás."
És azt, ha a beszállító besokall, és családostul itt hagyja ezt a rablók uralta országot? "Kalandvágy."

Sajnos, ma még előfordulhat, hogy valaki felveti: a rezsim permanens, 0,3 GDP% körüli tartozása árt a magyar gazdaságnak, a magyar gazdasági szereplőknek, mi több, a kormányközeli nagyvállalkozók is követik az állam példáját - erre vajon hogyan kell reagálni fideszül? Nos, így: "kettősmérce!" :DDD

Kedves nyelvtanulők, eredményes vizsgát kívánok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.08.25 16:44

@antitroll:

,,Megmagyaráznád ezt annak a vállalkozónak, akinek 3-4-5-6 hónapja nem fizetnek ki lejárt számlákat? Annak, aki emiatt nem tud bért fizetni. Annak, aki nem fizeti be (nem tudja) emiatt az ÁFA-t és ezért a nyakába szakad a NAV, bírságokat fizet stb. Annak, aki a munka kivitelezéséhez hitelt vett fel és nem tud törleszteni, visszafizetni. Zárolták a számláját, felszámolás indult ellene. Annak, aki nem tud kifizetni közbeszerzési eljárásban elnyert munkákhoz bevont alvállalkozókat, akik persze szintén nem tudnak fizetni másnak és a munkavállalóiknak.
Vajon egy bizonyos Mészáros Lőrinc nevezetű vállalkozónak mennyi lejárt és ki nem fizetett követelése van az állammal szemben? Sajnos ilyen statisztika nincs pedig kíváncsi lennék rá!"

Ez nem rám tartozik. De legalább olvassák mások is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.08.25 16:41

@antitroll:

,,antitroll, 2015. augusztus 25., kedd 16:24"

Mi köze a hozzászólásodnak az én hozzászólásomhoz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2015.08.25 16:24

@Helianthus:

Megmagyaráznád ezt annak a vállalkozónak, akinek 3-4-5-6 hónapja nem fizetnek ki lejárt számlákat? Annak, aki emiatt nem tud bért fizetni. Annak, aki nem fizeti be (nem tudja) emiatt az ÁFA-t és ezért a nyakába szakad a NAV, bírságokat fizet stb. Annak, aki a munka kivitelezéséhez hitelt vett fel és nem tud törleszteni, visszafizetni. Zárolták a számláját, felszámolás indult ellene. Annak, aki nem tud kifizetni közbeszerzési eljárásban elnyert munkákhoz bevont alvállalkozókat, akik persze szintén nem tudnak fizetni másnak és a munkavállalóiknak.
Vajon egy bizonyos Mészáros Lőrinc nevezetű vállalkozónak mennyi lejárt és ki nem fizetett követelése van az állammal szemben? Sajnos ilyen statisztika nincs pedig kíváncsi lennék rá!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html