Ez a magyar adat mindenkit meglepett

Nem csekély meglepetést okozott az MTI-nek nyilatkozó elemzőknek minden idők második legmagasabb külkereskedelmi többlete júniusban, de nem ingatta meg azt a meggyőződésüket, hogy a beruházások és fogyasztás felfutása miatt idén is gyorsabban nő az import az exportnál, és a csökkenő aktívum fékezi a GDP növekedését.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 9. csütörtök, 11:57
Fotó: Reuters

A Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint júniusban a kivitel euróban számolt értéke 8,9, a behozatalé 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a külkereskedelmi mérlegtöbblet - két éve először ismét meghaladta az egymilliárd eurót - 1,071 millió euróra nőtt, ami 120 millióval több a tavaly júniusinál. A havi exporttöbblet eddig csak kétszer lépte túl az egymilliárd eurós küszöböt, 2015 márciusában 1,027 milliárd euró, 2016 júniusában 1,150 milliárd eurót tett ki.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte: júniusban a várakozásoknál lényegesen nagyobb többlet keletkezett a külkereskedelemben, ami a második legnagyobb érték a 2016. júniusában mért érték után.

A második negyedévben 387 millió euróval csökkent a külkereskedelmi többlet, így az áruforgalom ronthatta a GDP növekedését, amit részben ellensúlyozhatott a szolgáltatások többletének növekedése. A csökkenő külkereskedelmi többletet a robusztus belső kereslet, különösen a beruházások szárnyalása, a dinamikusan növekvő fogyasztás és készletfeltöltések okozták.

Az év egészében a Takarékbank elemzője arra számít, hogy a külkereskedelmi többlet mintegy 600 millió euróval 7,480 milliárd euróra mérséklődik a tavalyi 8,082 milliárd euróról, így összességében enyhén rontja a GDP növekedését, de kisebb mértékben, mint tavaly, amikor 1,6 milliárd volt a visszaesés. Így a GDP növekedési üteme 4,6 százalékosra gyorsulhat - prognosztizálta Suppan Gergely.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kifejtette, bár júniusban az export növekedése meghaladta az importét, az első fél évben az import nőtt jobban. A lakossági fogyasztás bővülése, a beruházások felfutása, valamint az export magas importhányada miatt az import növekedési üteme a következő időszakban is magasabb lehet, emiatt mérséklődhet a külkereskedelmi többlet.

A K&H Bank vezető elemzője felidézte: az elmúlt hónapokban hektikusan alakultak a külkereskedelmi mutatók, volt olyan hónap, amikor az export vagy az import több mint 10 százalékos növekedést mutatott, de volt példa csökkenésre is.

A növekedés üteméből az is egyértelműen kiderül, hogy a nemzetközi környezet kedvező, azaz hozzájárul a külkereskedelmi forgalom bővüléséhez mind az export, mind az import oldalán - összegezte Németh Dávid.

HOZZÁSZÓLÁSOK