A választások előtti felmérésekhez képest 7 százalékpontot esett a Fidesz támogatottsága, viszont a kormánypárttól elforduló szavazók nem csapódtak másik párthoz, inkább a bizonytalanok körét növelték - idézi az Index a Medián szerdán publikált, teljes terjedelmében a HVG csütörtöki számában megjelenő fiss közvélemény-kutatását.

A Medián mérései szerint a Fidesz támogatottsága szeptemberre a teljes lakosság körében 37 százalékra csökkent, ami azt jelenti, hogy félmillió szavazót veszített a kormánypárt.

Ebből azonban egyetlen ellenzéki erő sem tudott statisztikailag kimutatható tömegeket a maga oldalára állítani, ugyanis az el nem kötelezett polgárok száma is ugyanennyivel nőtt (31 százalékra).

Sőt, a Medián megfogalmazása szerint az ellenzéki pártok csak a pincében versenyezhetnek, mivel egyik politikai erő sem bír két számjegyű támogatottságot felmutatni: A Jobbik 9, az MSZP 8, a DK 6, az LMP pedig 3 százalékon áll a teljes népességet tekintve. Ez utóbbi eredménnyel a Medián szerint nem jutna be a parlamentbe.

Képünk forrása: Shutterstock