Orbán Viktor 2014-es újraválasztása után a Figyelő arról írt, hogy a miniszterelnök egybegyúrná az ELTE-t, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (BME) és a Semmelweis Egyetemet - emlékeztet a 24.hu annak kapcsán, hogy állítólag újra felmerült az ötlet. A minta a University of London lett volna, ám az egyetem-összevonásból semmi sem lett.

A hírportál egyetemi forrásokból úgy értesült, hogy  ismét előkerülhet a budapesti egyetemek összevonásának terve. Hírek szerint az ELTE-n már értesítették is az elképzelésről a karok vezetőit. A terv szerint szakterületenkénti képzőhelyek kialakítása független lenne attól, hogy melyik egyetem melyik karán tevékenykedtek korábban az oktatók. Egyes hírek szerint a "Budapest University" ötlete annyira előrehaladott állapotban van, hogy a rektort is kiszemelték Borhy László régész személyében, ő jelenleg az ELTE rektora.

Az egyetemek összevonása a több érintett miatt nagyobb vihart kavarna, mint az MTA kiürítése volt. Ezért is különös, hogy a terv az önkormányzati választás előtt előkerült, hallani olyan értelmezést is, amely szerint elképzelhető, hogy a szándék is nem valós vagy időszerű, és az újraválasztásáért küzdő Tarlós István főpolgármester feladata lesz, hogy tiltakozzon ellene, jelezve, hogy kész szembeszállni a kormánnyal.