Fogyasztóvédelem: dermesztő eredményt hozott a razzia

A szakhatóság minden második húsvéti ellenőrzése hibát talált Budapesten - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. március 29. csütörtök, 12:58
Fotó: Shutterstock

A nagyobb budapesti bevásárlóközpontokra és vásárokra fókuszáló 97 próbavásárlással egybekötött vizsgálatkor 53 esetben merült fel valamilyen kifogás a hatóságok részéről - derül ki Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatóságának csütörtökön kiadott gyorsjelentéséből.

Az ellenőrök 36 esetben figyelmeztettek és köteleztek szabálykövetésre, 17 esetben kényszerült a hatóság tényleges bírságot kiszabni. Az idei húsvéti szezonban 12,35 millió forint - átlagosan 726 470 forint - bírságot szabott ki Budapest Főváros Kormányhivatalának fogyasztóvédelmi hatósága.

Ismételt szabálysértést 5 esetben állapítottak meg az ellenőrök, két esetben a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz is bejelentést kellett tenniük.

A fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálta az árak megfelelő feltüntetését, a kedvezmények tényleges érvényesítését, valamint ellenőrizte az akciós ajánlatok valóságtartalmát is. A vizsgálatokkor a hatósági ellenőrök a fiktív árkedvezményeket és a megtévesztő eladói magatartást először figyelmeztetéssel, indokolt esetben büntetéssel szankcionálták.

Az eredmények tükrében folyamatos ellenőrzésekre számíthatnak a kereskedők az év többi szakában is.

A húsvétra készülve adóhatóság is razziasorozatot jelentett be.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK