Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára egyhangúlag támogatta a testület a szigorítást. A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, így várhatóan péntektől a mozikban és színházakban, hangversenyen és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező lesz az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata - számol be a döntésről az MTI.

Ha ezekben az intézményekben és helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 8 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Helyszíni bírságot akkor szabhatnak ki, ha az érintett felhívásra sem tartja be a maszkviselési szabályokat. Helyszíni bírság kiszabására a közterület-felügyelő, közigazgatási bírság kiszabására a főjegyző jogosult.

A rendelet kivételként határozza meg az említett helyeken való étel- és italfogyasztást. A maszkviselési kötelezettség az előadókra nem vonatkozhat, mivel ez a művészi önkifejezést nagyban megnehezítené - írták az elfogadott javaslatban.

A fővárosi önkormányzat már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a nem megfelelő maszkviselés, vagyis például az orr szabadon hagyása is a szabályok megszegésének minősül. Rendelkeztek arról is, ha tartósan visszaesik az új fertőzöttek száma, akkor a maszkviselési kötelezettséget felfüggesztik.

A Fővárosi Közgyűlés döntött arról is, felhívja a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatóját, hogy mosható maszkok osztásával népszerűsítsék a maszkviselést. Továbbá felhívják a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló mozik és színházak üzemeltetőit, hogy a maszk nélkül előadásra érkező nézők részére biztosítsanak maszkot, illetve ugyanerre kérik a többi budapesti színház és mozi üzemeltetőjét is.

A képviselők döntöttek arról, a testület kezdeményezi a kormánynál, hogy tegye lehetővé a társasházi közgyűlések írásbeli döntéshozatallal való megtartását, függetlenül attól, hogy ezt a szervezeti és működési szabályzat megengedi-e.

A Fővárosi Közgyűlés - 17 igen szavazattal, 7 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett - felkérte Karácsony Gergelyt, hogy gondoskodjon a fővárosi fenntartású idősotthonokban dolgozók rendszeres ingyenes koronavírus-szűréséről, és forduljon a kormányhoz annak érdekében, hogy hasonló intézkedést vezessenek be a közoktatásban és az egészségügyben dolgozók számára.

A testület felkérte a főpolgármestert arra is, hogy kezdeményezze a kormánynál olyan szűrőpontok felállítását, ahol az arra igényt tartó lakosok ingyenes koronavírus-szűrése megtörténhet.

A Fidesz-KDNP fővárosi frakciója azt szorgalmazta, hogy a városvezetés különítsen el 50 milliárd forintot a Budapesten az idegenforgalomból és a turizmusból élők támogatására.

Karácsony Gergely zárszavában azt mondta, biztosan tudja, az előterjesztést benyújtó kormánypárti képviselők is tisztában vannak azzal, hogy Budapestnek nem áll rendelkezésére az előterjesztésben szereplő pénz. "Ez egy politikai blöff" - jelentette ki a főpolgármester, majd megjegyezte, a gazdaságélénkítés egyébként is állami és nem önkormányzati feladat.