Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lakossági gázárak megfelelő szinten állnak - jelentette ki az Alteo új akkumulátortelepének pénteki átadása után a Népszava kérdéseire válaszolva Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A földgáz piaci ára az elmúlt egy évben harmadára esett. Az állami gáznagykereskedőnél 2016 óta külön mérlegtételként kimutatott tartalék tavaly közel 40 milliárd forintra rúgott. Ez idén - a nemzetközi áresés miatt - ismét közelítheti a százmilliárdot.

Palkovics emellett arról beszélt, hogy felelőtlenségnek tartaná 2019-ben ígéretet tenni 2050-re az akkori technológiai, szabályozási és pénzügyi adottságok ismerete nélkül a teljes nettó szén-dioxid-kibocsátás-mentességre. (Az Orbán-kormány más EU-tagállamokkal együtt megvétózta a 2050-es nettó "karbonsemlegességre" vonatkozó közös uniós vállalás elfogadását.)

Magyarország a párhuzamos lengyel vagy német példák alapján uniós támogatást kérhet a Mészáros Lőrincz érdekeltségébe tartozó Mátrai Erőmű átalakítására. A Greenpeace számításai szerint az erőmű bezárása önmagában 14 százalékkal csökkentené az ország szén-dioxid-kibocsátását, ám közvetlenül és közvetve 10 ezer embernek ad munkát.

A szélerőművekkel kapcsolatos jövőbeni politikáról még nem született döntés - árulta el a miniszter. Az Orbán-kormány három éve lényegében betiltotta ilyen egységek telepítését. Ugyanakkor sokan abban bíznak, hogy a most készülő új energiastratégia ebben enyhülést hoz. Palkovics László változatlanul úgy véli, hogy az ország jövőbeni áramellátását leginkább atom- és napeneriga-alapon lehet megoldani.