GDP-bővülés: a középmezőnybe kerülhet Magyarország

A Business Europe előrejelzése szerint 2014-ben uniós szinten 1,4 százalékos, míg Magyarországon 1,3 százalékos GDP-növekedés várható.
Napi.hu, 2013. november 13. szerda, 18:09
Fotó: Napi.hu

A 35 ország 41 munkaadói szervezetét tömörítő Business Europe legfrissebb elemzése szerint 2014-ben az Európai Unióban 1,4 százalékos gazdasági növekedés várható, míg az eurozónában ennél alacsonyabb, 1,1 százalékos GDP emelkedésére számít a szervezet. A közeljövő legfontosabb kihívásai a bankunió hatékony működtetése, a fiskális költségcsökkentés, strukturális reformok végrehajtása és a tőkéhez történő hozzáférés megkönnyítése lehetnek uniós szinten. A Business Europe hazai tagszervezete, a legnagyobb hazai munkaadói szervezet, az MGYOSZ véleménye szerint a magyarországi vállalkozások versenyképességének fokozása szempontjából létfontosságú lenne a tőkéhez való hozzáférés megkönnyítése, melynek érdekében történtek az elmúlt időszakban pozitív lépések.

A brüsszeli székhelyű szervezet szerdán tette közzé az európai gazdaságról készült átfogó elemzését. A szervezet 2014-re az Európai Unión belül 1,4 százalékos GDP növekedést prognosztizált, 1,8 százalékos inflációs és 10,6 százalékos munkanélküliségi ráta mellett.

Az előrejelzés szerint az EU-tagállamok átlagos államháztartási hiánya 3,1 százalék lesz, míg az adósságállomány enyhe növekedést mutatva 89,7 százalék körül fog alakulni 2014-ben. A jövő évre vonatkozó GDP-előrejelzés tekintetében Magyarország a 16-ik helyen tartózkodik az EU tagországai között 1,3 százalékos várható növekedéssel. A munkanélküliség vonatkozásában, 10,8 százalékos eredménnyel a 17., míg az infláció tekintetében 2,5 százalékos eredménnyel a 21. legjobb eredményt érheti el Magyarország 2014-ben a szervezet szerint.

A munkanélküliség magas szintje 2014-ben is az egyik legkomolyabb problémája marad az Európai Unió gazdaságainak. Az előrejelzés szerint jövőre csupán 500 ezer új munkahely fog létrejönni a tagországokban, amivel nehéz lesz érdemben elmozdulni a jelenlegi 11 százalék körüli szintről és fennállhat a munkahelyteremtés nélküli gazdasági élénkülés veszélye. Ebben a tekintetben továbbra is kimagaslóan nehéz helyzetben van Spanyolország, míg Magyarország vonatkozásában lényegében stagnálást jelez előre a Business Europe.

A szervezet véleménye szerint a következő területeken szükséges a közeljövőben előrelépés az európai gazdaság beindítása érdekében:

- A hosszú távon is fenntartható növekedés és az EU nemzetközi versenyképessége fokozásának előfeltétele az uniós szintű gazdaságpolitikai kezdeményezések továbbfejlesztése, végrehajtásuk kivitelezése tagállami szinten.

- A tagállamoknak az eddigieknél elkötelezettebben kell a strukturális átalakításokat végigvinniük.

- A tőkéhez való hozzáférés javítása érdekében elengedhetetlen egy jól működő európai szintű bankunió alapjainak megteremtése.

- Az európai befektetési bank tőkéjének 10 milliárd euróval történő megemelését további innovatív eszközöknek kell követnie.

- Az egységes piac további fejlesztése, a gátat jelentő bürokratikus szabályozási korlátok lebontása elengedhetetlen, különös tekintettel a digitális, a telekommunikációs és az energetikai szektorokban.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Antiifreemaison, 2013.11.13 18:52

Tehát nem lesz nemzethalál...,persze ehhez az is kellett ,hogy akollaboránsokat elzavarjuk a MNB éléről ,és kamatok lemenjenek 3.4%-ra ...,illetve megszabaduljunk az IMF-től....,na ez nem lenne ,ha a kifosztók-helyi kollaboránsai lennének hatalmon...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homeros, 2013.11.13 18:48

tehát kuszaszem 2750 milliárdos, a gdp 10%-át kitevő pénznyomtatása akár 1,3%-os növekedésbe torkolhat... mennyi is ennek a programnak az éves költsége? évi 150-170 milliárd?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html