GKI: fokozatosan lassul a magyar növekedés

A magyar gazdaság 2015 második negyedévben elkezdődött lassulása folytatódni fog a GKI szerint, főleg a fejlesztési célú EU-források átmeneti visszaesése, az üzleti beruházások visszafogottsága és a mérsékeltebb kiviteli lehetőségek következtében - derül ki GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzéséből.
MTI-Eco, 2015. november 2. hétfő, 06:06
Fotó: Napi.hu

A prognózis alapján a tavalyi 3,6 százalék után az idén a GDP 2,7 százalékos, jövőre 2 százalék körüli bővülése várható. A társaság megjegyezte, hogy míg 2014-ben a magyar gazdaság átmenetileg az egyik leggyorsabban növekvő volt az EU-ban, az idei második negyedévben a régióban már a lengyel, a cseh, a szlovák, a román és a lett is megelőzte.

A GKI kifejtette: a magyar ipari és építőipari termelés júliusban és augusztusban is érezhetően csökkent az előző hónaphoz képest. A kevés új ipari kapacitás, a kevesebb exportálható mezőgazdasági árualap és az európai, ezen belül a Magyarországnak különösen fontos autóipari konjunktúra mind bizonytalanabbá válása miatt romlottak a kiviteli lehetőségek. A nyár folyamán lassult is a kivitel bővülése.

A kiskereskedelemben kimutatott forgalom ugyan gyorsan bővül, de itt - mivel a pénztárgépeknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz való bekötése tavaly szeptemberben lett kötelező - az év utolsó négy hónapjában már ugyancsak lassulás várható - véli a kutatóintézet.

Idén az első nyolc hónapban a bruttó bérek 3,7 százalékkal nőttek, az év egészében 3,5 százalékos emelkedésük mellett a reálkeresetek is hasonló mértékben növekednek. Jövőre a bérkiáramlás kissé lassul, az áremelkedés az idei stagnálás után 2 százalék körüli lesz, de mindezt a személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékpontos csökkentése részben ellensúlyozza. Így a reálkeresetek 2-2,5 százalékos emelkedésére számít a GKI.

A reáljövedelem és a fogyasztás azonban csak 1,5 százalék körüli mértékben, vagyis az ideinél lassabban nő. A beruházások csökkenése és a kivitel bizonytalansága mellett tehát a fogyasztás némi lassulása is hozzájárul a gazdaság fékeződéséhez - vélekedett a kutatóintézet.

Az államháztartás első kilenc havi hiánya az egész évre tervezett deficit 107,5 százaléka, részben az EU-finanszírozás egy részének átmeneti felfüggesztése miatt, ez azonban véget ért. A 2015-re előirányzott 2,4 százalékos, és a 2016-ra tervezett 2 százalékos GDP-arányos deficit megvalósulása bizonytalan, mindkét évben ennél kissé magasabb hiányt prognosztizáltak a szakemberek. A külső egyensúly az első fél évben tovább javult, a folyó fizetési mérleg aktívuma és a beérkezett EU-transzferek is emelkedtek. Jövőre azonban ez utóbbiak jelentősen visszaesnek - közölték.

A világgazdaságban, a kínai gazdasági növekedés tartósnak ígérkező lassulása miatt, a korábbi prognózisoknál mérsékeltebb dinamika várható: gyengül az Amerikában megindult konjunktúra, várhatóan nagyobb mértékben mérséklődik az Európai Unió növekedési teljesítménye, amit nem ellensúlyoznak az alacsony nyers- és fűtőanyag-árak, illetve a laza monetáris kondíciók és a semleges fiskális politikák növekedésösztönző hatása sem. A görög pénzügyi csomag ugyan rövidtávon stabilizáló hatású, de a politikai kockázatok erősödnek, s az EU egyelőre nem talál megfelelő választ a menekültügy kezelésére, növekednek a tagállamok közötti ellentétek - írta a GKI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ezusthaju, 2015.11.02 09:08

Ha az unió tejel van élet, ha nem akkor nincs.
Míg pénzelik a kis genyót nem lehet okuk a bírálatra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2015.11.02 08:03

Fricibacsi2, 2015. november 2., hétfő 7:01

Pedig Vértes igyekszik lépést tartani a világgal....:)
Márciusban még 2,3% reáljövedelem növekedést prognosztizált, augusztusban emelte 2,7%-ra, most 3,5%-nál jár...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi2, 2015.11.02 07:01

KÁR, KÁR, KÁR,

Kár hogy Vértes András (A 2009-es MSZP miniszterelnök jelölés bohózat egyik jelöltje volt) jóslatai soha nem jönnek be
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html