Gulyás: von der Leyen a magyar kormány és a V4 nélkül nem lett volna EB-elnök

A jobboldaliak többsége megszavazta Ursula von der Leyent, a baloldaliak többsége elutasította, így a jobbközép és a jobboldal támogatásával lett az Európai Bizottság elnöke - mondta az MTI szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján.
Domokos Erika, 2019. július 18. csütörtök, 14:52
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

Ursula von der Leyen a magyar kormány és a V4 támogatása nélkül nem lehetett volna az Európai Bizottság elnökjelöltje, a kormánypárti európai parlamenti (EP-) képviselők szavazata nélkül pedig nem lehetett volna az uniós testület elnöke - közölte Gulyás Gergely.

Az EP sokkal széttöredezettebb, mint eddig, több politikai közösségre oszlik, mint korábban, nehezebb többséget elérni, ezért különösen nagy teljesítmény, hogy sikerült a képviselők többségének a támogatását megszerezni. A 13 kormánypárti szavazatra matematikailag is szükség volt az eredményhez - tette hozzá a miniszter. "Van bizalmunk a megválasztott jelölt irányába, ez egy megelőlegezett bizalom."

Az új Európai Bizottságnak és elnökének komoly feladatai lesznek, amelyekhez nehézségek közepette kell hozzálátniuk. Gulyás Gergely szerint Európa nincs jó állapotban, a most távozó bizottsági elnök, Jean-Claude Juncker legnagyobb erénye, hogy "kellően sok hibát" hagyott hátra, hogy tanulni lehessen belőlük. Ilyennek nevezte a migrációs helyzet kezelését, azt, hogy a hatékony határvédelem támogatói közé csak a migrációs nyomás kialakulása után állt be, továbbá, hogy máig nem térítették meg a határvédelem magyar költségeit - véli a miniszter. Szerinte az is hiba, hogy a brexit, a brit kilépés feltételei még mindig bizonytalanok.

A miniszter szerint a Spiztenkandidat-rendszer nem életképes, egy csúcsjelölt sem tudta az uniós állam- és kormányfők többségének támogatását megszerezni, akit viszont ők jelöltek, az lett végül a bizottság elnöke.

Az EP-bizottságok tisztviselőiről tartott szavazásokról Gulyás Gergely elmondta: a nemzeti érdekeket kell képviselni a nemzetközi szervezetekben is, de a baloldali ellenzék tekintetében nemzeti érdekképviseletről beszélni nem lehet. Pedig ha valaki a magyar választóktól kap mandátumot, a magyar érdekeket kell képviselnie - véli Gulyás. Van egy megegyezés a frakciók között, a különböző politikai erők megállapodnak egymással. Ha egy kommunista, liberális vagy zöld jelöltet "mi nem tartanánk alkalmasnak" bizottsági tisztségek betöltésére, akkor is "tartjuk magunkat a kompromisszumokhoz" - közölte a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy mi a kormány álláspontja Ursula von der Leyen kijelentéséről, miszerint küzdeni fog az európai értékekért, a miniszter úgy fogalmazott: "együtt tudunk küzdeni azok ellen, akik az európai értékeket gyengíteni szeretnék", és ezt a nyilatkozatot, "a közös küzdelemre való felhívásnak tekintjük". Mindez igaz a valóban fontos jogállamisági elvekre, például a nemzeti kisebbségeket megillető jogokra.

Azzal kapcsolatban, hogy az ENSZ jelentéstevője szerdán felszólította a kormányt, hogy a migrációs helyzet miatti válsághelyzet meghosszabbítását gondolja át, Gulyás Gergely közölte: amikor lejár a válsághelyzet időszaka, a továbbiakról a Belügyminisztérium tesz javaslatot, amelyet a kormány megfontol. Mindenkitől szívesen fogadunk tanácsot, de fenntartásokkal kell kezelni az ENSZ jelentését, hiszen ismert a világszervezet álláspontja a migráció kérdésében - mondta a tanácsokat szívesen fogadó kormány minisztere az MTI szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2019.07.20 17:57

@antitroll:
Hülye, hülyébb, leghülyébb, postás, rendőr vasutas, antitroll...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.07.20 15:02

@zappara:
Csakhogy ennek az egész hipotetikus számolgatásnak nincs értelme, legalábbis utólag. A kocka el van vetve. Hivatali idejének végéig nem mozdítható el.
Engem őszintén meglepne, ha a Fidesz kisded játékaira vevő lenne. Ha pedig nem az, akkor innentől elkerülhetetlen a konfliktus.
A Fidesz esetében a konfliktus = ellenség gyártás. Ez bevált, miért változtatnának?
Emlékeztetnélek arra, hogy Von der Leyen asszony erős Európai Unio mellett érvelt és ezen belül a tagállamok közös egyeztetett, sőt lényeges kérdésekben központosított (?) politikája mellett tette le a garast, elítélve azokat, akik az EU gyengítésén fáradoznak. Az EU jelenlegi alapértékeinek megvédését és erősítését tűzte ki egyik fő programjának. Ez mennyire egyezik meg azzal, amit a Fidesz kommunikált és kommunikál?
Persze én és pl Krix biztos mást hall bele, hogy ki gyengíti az EU-t... :-D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2019.07.20 12:59

@antitroll: elég logikus (és ezzel a feltételezéssel nem pusztán én élek), hogy a fideszen kívül más szélsőjobboldali pártból is kellett rá szavaznia, hiszen biztosra vehető, hogy a jobbközépről sem mindenki szavazott rá..ott nem csordák vannak, hanem pártok, ilyen titkos szavazásnál egyértelmű, hogy mindig akadnak, akik önálló (eltérő) véleményt nyilvánítanak..és itt volt is nyomós oka...(nem személyhez, hanem eljáráshoz kapcsolódóan)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.07.20 12:30

@krix6:
Sötétség, Krix6 a neved...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.07.20 09:46

@znojmo:
Mi van buzikám, már üldözési mániád is van?
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html