A némiképp borongósabb gazdasági kilátást elsősorban az ipar volatilitis teljesítményére vezethetjük vissza - írja gyorsjelentésben Virovácz Péter, az ING Bank elemzője.  Az augusztusban megfigyelt visszapattanás után szeptemberben csökkent az ipari kibocsátás volumene mind havi, mind éves összevetésben. Ez egyértelműen negatív irányban módosította a LeadING HUBE indikátorok alakulását.

Emellett további aggodalomra ad okot, hogy bár a megrendelések állománya még mindig magasabb, mint egy évvel korábban, eközben az új rendelések állománya apad. Szintén negatív színezetet ad a mutató értelmezésének a bizalmi indexek zsugorodása. Ezzel szemben az építőipar szépen lassan, de kezd magára találni, legalábbis havi összevetésben.

Mindezek alapján a hó/hó LeadING HUBE  nyolchavi mélypontára esett novemberben, folytatva ezzel a korábban megfigyelt csökkenő trendet. A mutató alakulása egyértelműen növeli azon jelek számát, amik abba az irányba mutatnak, hogy negatív kockázatok övezik a negyedik negyedévre vonatkozó 2,9 százalékos GDP-növekedés előrejelzést.

A rövid távú kilátásokat megragadó részindex, a LeadING Robust havi összevetésben visszaesett, semmissé téve ezzel az előző havi emelkedést. Összességében azért így is magas szinten áll a mutató, tehát a növekedés maga nincs veszélyben, csak annak üteme lehet a korábban vártnál alacsonyabb. Eközben az éves mutató a bázishatások miatt héthavi csúcspontján áll. Mindent egybevetve, egyre több jel utal arra, hogy a gazdaság a negyedik negyedévben az alacsonyabb sebességben ragadhat - olvasható az ING bank elemzésben.