Hajókatasztrófa: 13 nap után szárazon a Hableány

Kiemelték a Dunából a Hableány sétahajó roncsát és áthelyezték egy mellette horgonyzó uszályra. A reggel kiemelt négy holttesten kívül egyelőre több nem került elő.
Vég Márton, 2019. június 11. kedd, 13:24
Fotó: MTI Fotó / Mónus Márton

Sikerült: mintegy 6-7 óráig tartó mentési munka után a Clark Ádám úszódaru segítségével kiemelték a május 29-én elsüllyedt Hableány nevű sétahajó roncsát a Dunából és áthelyezték a mellette horgonyzó uszályra a Margit hídnál. Előtte átvizsgálták a hajótestet, abban négy holttestet megtaláltak - még négy embert keresnek.

Centinként egyensúlyozták, lassan és óvatosan elemelték felfelé a vízfelszíntől a Hableányt, amelyet eközben folyamatosan szivattyúztak. Az uszályt korábban már teljesen előkészítették az átemeléshez, az oldalsó korlátokat levették és csak a mentés irányítói tartózkodtak rajta. A roncs és az uszály közé párnafákat helyeztek el, hogy egyik irányba se dőljön el. Fontos nyomok lehetnek a roncson, amik segíthetik a nyomozást. Sokáig tart még a bűnügyi vizsgálat, amely kideríti majd, pontosan mi okozta a tragédiát és ki a felelős érte.

A roncsot a Csepeli hajókikötőbe szállítják - hangzott el az M1-en. A belügyminiszter utasítására tovább keresik a még eltűnt négy áldozatot a Duna déli szakaszán - mondta Gál Kristóf ORFK-szóvivő.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Fizikus, 2019.06.12 15:56

Egyszerűen nehéz szavakat találni arra, ami történt. Felelőtlenség volt ilyen időjárási körülmények között és ilyen magas vízállás mellett sétahajózni. A hír olvasásának hatására kicsit jobban utánaolvastam korábbi eseteknek és ezt az érdekes bejegyzést találtam, ami érdeklehet Titeket is. https://tudomanyplaza.hu/elsullyedt-hajok-lathatok-a-duna-szerbiai-szakaszan/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html