Csúszásban a magyar fegyvergyár - se gép, se munkás

A kormány korábbi ígéretei szerint már javában üzemelnie kellene a kiskunfélegyházi fegyvergyárnak. Mára bizonytalanná vált, hogy mikor indulhat el kézifegyverek gyártása, mert nincs elég munkaerő.
Vég Márton, 2019. február 8. péntek, 07:08
Fotó: Napi.hu - A fotó forrása: honvedelem.hu

Jelentősen késik a kiskunfélegyházi fegyvergyár indulása, a szükséges gyártósorok ugyanis nem érkeztek meg és a Napi.hu információi szerint a fogadó üzem infrastruktúrája sem alkalmas még a termelés beindításához. Simicskó István korábbi honvédelmi miniszter tavaly márciusban azt jelentette be, hogy a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó HM Arzenál Zrt. gyárában cseh licensz alapján első lépésben a fegyverek összeszerelése indul meg, majd 2019 januártól a teljes gyártás Magyarországon lesz. Benkő Tibor jelenlegi honvédelmi miniszter évértékelő értekezletén február 5-én viszont már óvatosabban fogalmazott: szerinte valamikor idén kezdődhet meg a gyártás.

"A sorozatgyártás terv szerint 2019-ben elkezdődik, az ehhez szükséges munkaerő felvétele és gépsorok beszerzése folyamatban van" - közölte a Napi.hu-val a HM Arzenál. A cég vezérigazgatója, Kránicz Roland tavaly tavasszal írt alá licencszerződést a cseh Ceská Zbrojovka Export vállalat vezetőjével. A Világgazdaság cikke szerint ennek értelmében egy tízéves megállapodás jött létre százmillió eurós összértékben 200 ezer lőfegyver gyártásáról. Az egyezség értelmében a Magyarországon gyártott fegyverekből a cseh haderő is részesül majd. Az üzemben elvileg korszerű, NATO-kompatibilis marokfegyerek (pisztoly, géppisztoly, gépkarabély) gyártanak majd. Jelenleg nincs gyártás, csak alkatrészekből szerelnek össze fegyvereket.

Az Átlátszó cikke szerint Magyar Honvédség, azaz a magyar állam tulajdonában álló HM Arzenál Kft. még 2017. szeptemberében vette meg a Terra Ingatlankezelő és Forgalmazó Kft.-t, a telephelye is megváltozott, egy nyírteleki címről egy Kiskunfélegyháza külterületén álló telekre. A Terra feladata lett az épülő fegyvergyár üzemeltetése. A projekt előkészítéseként az Arzenálban is tőkét emelt a tulajdonosa, több mint 24,5 milliárd forinttal. A tervezett költségvetésben 6,2 milliárd forint szerepel az építkezés költségeként, licenszre kicsit több mint 4,6 milliárd forintot költenének, eszközbeszerzésre pedig közel 11 milliárdot.

Munkáskéz nélkül nehéz lesz

Simicskó István korábbi tárcavezető szerint a fegyvergyártás körülbelül 200 embernek új munkahelyet is jelent majd. Az Opten adatbázisa szerint a fegyvergyárat működtető Terra Zrt.-nek tavaly októberben 47 alkalmazottja volt, jelenleg pedig 59 embert foglalkoztatnak. Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere szerint pedig a városban jelentős gondot okoz a munkaerőhiány. Ráadásul a második Mercedes-gyár építése tizenöt kilométerre zajlik a várostól.

"Egy ilyen nagyságrendű munkaadó árnyékában a félegyházi cégeknek nincs könnyű helyzete. Örömteli, hogy nálunk nem beszélhetünk munkanélküliségről, viszont annál inkább kihívást jelent a munkaerőhiány kezelése" - fogalmazott a polgármester a Magyar Hírlapnak. Szeretné, hogy olyan cégek érkezzenek a városba, amelyek magasabban kvalifikált munkaerőt igényelnek és példaként említette az új fegyvergyár beruházását.

Jelenleg nincs fegyvergyártás, csak alkatrészekből szerelnek össze fegyvereket Kiskunfélegyházán. Tavaly decemberben tízezer, magyar szakemberek által összeszerelt fegyvereket kaptak a Magyar Honvédség katonái. A cseh licenc alapján készült P-07 és P-09 típusú pisztolyok, BREN 2 típusú gépkarabélyok és SCORPION EVO 3 típusú géppisztolyok első darabjait elsőként a katonai rendészek vehették kézbe, de elvileg minden katonai alakulatot ezekkel szerelnének fel.

Virágzó ágazat

A világ fegyveripara viszont szépen gyarapszik, tavaly például Oroszország lépett elő a világ második legnagyobb fegyvergyártójává az Egyesült Államok után - állapította meg éves jelentésében a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI). A svéd parlament által 1966-ban alapított intézet szerint Oroszország megelőzte Nagy-Britanniát, amely 2002 óta tartotta magát a második helyen, de továbbra is vezeti a fegyvergyártó országok rangsorát Nyugat-Európában.

A SIPRI beszámolója szerint a 100 legnagyobb fegyvergyártó cég összesen 398,2 milliárd dollár (mintegy 113 ezer milliárd forint) értékben adott el fegyvereket és védelmi szolgáltatásokat ügyfeleinek 2017-ben, ami 2,5 százalékos növekedést jelent 2016-hoz mérten.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.02.09 09:25

@zana: "A Fidesz dogmái minden kezdeményezést, tudományos kutatást megölnek. "
Ja. A NER szétb@sz mindent. "Orbánhoz fordultak a hazacsábított kutatócsoportok, hogy állítsa meg Palkovicsot
Orbán Viktor miniszterelnöktől kérnek segítséget a Lendület kutatócsoportok vezetői, hogy függessze fel az MTA átgondolatlan átalakítását. "
---------------
Orbántól segítséget mi? :DD
Hazacsábított ktatók, start-up fiatalok, stb. Mind befürödtek.
Kérdés, hogy ezek valóban olyan eszesek? Ki a f@szom hisz ezeknek a mocskos politikusoknak, hogy gyertek, segítünk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.02.08 21:07

@zana:
Az, Magyarország amelyikre mindennap okádsz... ezt még magadfaja félkegyelműek sem hinnék el, és teliberöhögnének :D :D :D
Az hogy van útleveled, az semmit se számít.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.02.08 21:05

@matura:
Én uszítok?
Úgy van ahogy írtam, vagy nem? - Úgy.
Hazaáruló szöveget nyomsz? - Azt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.02.08 21:05

@Panzerkraftwagen_Drei:
Most vett O1G német tankokat, amivel visszafoglaljuk Kárpátalját, Erdélyt, Bácskát, a magyar bakák zborjovkával a kezükben futnak majd a tankok mögött a végső győzelemért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.02.08 21:01

Vajon miért adták el a csehek a fegyver gyártási jogait? Valószínű azért mert nem volt exportképes. Meg kell nézni milyen országok vásároltak belőle, Ruanda, Honduras, Thaiföld, Bolívia, Vietnam stb. szóval nem azok akik a világ élvonalába tartoznak, ezek még fizetni sem tudnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html