Helikoptereket szerez be a honvédség

A jövő év egyik legfontosabb feladata a helikopterek beszerzése - nyilatkozta a honvédelmi miniszter az MTI-nek.
MTI, 2012. december 30. vasárnap, 13:59
Fotó: Napi.hu

A legfontosabb jövő évi célkitűzések között szerepel a "helikopter-képesség" megőrzése és a szállítógépek helyzetének rendezése - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter. Mindkét területen komoly szakmai kidolgozó munka folyik a minisztériumban, "és remélem, hogy hamarosan megnyugtató eredményekkel szolgálhatunk" - közölte a tárcavezető.

Az elkövetkező év további kiemelt feladata a Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) sikeres hazatelepítése Afganisztánból. A csoport véglegesen 2013 tavaszán fejezheti be a munkát a közép-ázsiai országban - mondta a honvédelmi miniszter.
Hozzátette, hogy a PRT kivonása nem jelenti az afganisztáni magyar katonai szerepvállalás megszűnését: folytatják a kiképző és tanácsadó munkát az ország különböző pontjain. "Az eddigi szerepvállalásunk egy jelentős fejezetét ugyanakkor lezárjuk, hiszen a PRT sikeresen elvégezte munkáját, hozzájárult Baglán tartomány fejlesztéséhez és a lakosság életkörülményeinek javításához" - hangsúlyozta a miniszter.

A PRT megszűnésével párhuzamosan a Katonai Tanácsadó Csoport (MAT, korábban OMLT) feladatrendszere is megváltozik és áttelepül Mazari-Sarifba. Új és fontos feladatnak nevezte Hende Csaba a január 1-jével kezdődő vízszállítást, aminek köszönhetően több százezer, arzénos vizű településen élő ember juthat tiszta, egészséges ivóvízhez.

Bővítik az önkéntes haderőt

Az önkéntes tartalékos haderővel kapcsolatban azt mondta: ezen a téren az állomány bővítésére koncentrálnak jövőre, hogy létszáma lehetőleg már 2014 végére elérhesse az Országgyűlés által engedélyezett nyolcezer főt. "2013-ban azonban jobban nyitni kell a civilek, elsősorban a már sorkatonaként sem szolgált fiatalok felé, hiszen a tartalékos rendszernek kiemelt szerepe lehet a honvédség és a civil társadalom közötti kapcsolat megerősítésében" - hangsúlyozta a tárca vezetője.

Hende Csaba kérdésre válaszolva elmondta: "idén a legfontosabb feladat és egyben a legnagyobb kihívás az volt, hogy a szűkös költségvetési lehetőségek ellenére se veszítsük el katonai képességeket; örömmel mondhatom, hogy ezt sikerült teljesítenünk, amihez nagyon takarékos gazdálkodásra volt szükség".

2012-essiker a Gripen-szerződés módosítása

A "kézzelfogható eredményeket" illetően fontosnak tartotta kiemelni a Gripen-szerződés módosítását, aminek köszönhetően a megelőző tíz év költségeinek kevesebb mint a feléért újabb tíz évre - 2026-ig - biztosított a vadászgépek magyarországi üzemeltetése és használata, így az ország légtérvédelme is.

A légtér biztonságával kapcsolatban megemlítette még, hogy idén sikerül megtalálni a harmadik három dimenziós radar helyszínét. Medina község szívesen fogadta be a lokátort, amelynek építési munkálatai idén az alapkőletétellel meg is kezdődtek, a település földrajzi elhelyezkedése pedig szakmailag is elfogadható megoldást jelent az évek óta húzódó problémára .

A miniszter sikerként értékelte még a honvédség új fejlesztéseit is: idén elkészültek az első magyar fejlesztésű pilóta nélküli repülőgépek, a polgári igényekre válaszolva pedig megkezdődött a gyártása azoknak a víztisztító berendezéseknek, amelyek az elkövetkező években számos településen fogják biztosítani az arzénmentes ivóvizet.

Végül említésre érdemesnek nevezte, hogy sikerült stabilizálni az ismét "hadrendi elemmé" vált Honvédkórház helyzetét, ami "drámai küzdelmeket" igényelt mind a tárcaközi egyeztetések, mind a kórház belső működésének rendbetétele során. A kórház új vezetésére sok feladat vár még a jövőben - tette hozzá Hende.

Illetményemelés "ebben a ciklusban"

Amit a leginkább sajnálok, hogy egyelőre nem tudtunk illetményemelést adni a katonáinknak, akik a morális mellett nagyobb anyagi elismerést is érdemelnének - mondta a miniszter, hozzátéve, "bízom benne, hogy még ebben a ciklusban lehetőségünk lesz a magyar katonák kiváló munkáját és teljesítményét ilyen módon is elismerni".

A miniszter emlékeztetett: a honvédek jogállásáról szóló jogszabályt decemberben fogadta el a parlament, a törvény egyes szakaszai pedig 2013-ban, több lépcsőben lépnek hatályba. A jogállási törvény részleteit kidolgozó rendeletek és utasítások megalkotása a jövő év legfontosabb jogalkotási feladata.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2013.01.01 11:50

Talán egyszer eljön az az idő mikor a szomszédos országokkal jobb viszonyunk lesz,és győz az észszerűség.
Mire gondolok itt??
A NATO keretén belül szlovák,magyar,szlovén,horvát területeten célszerű lenne egy közös légvédelmi rendszer,amit 20-30 vadászgép,és lokátor rendszer jól ellátna.A költségek megosztása mellett.
Eddig mire kellett a Grippen???Szórakozott osztrák gazdagok repülési terv nélkül átlépegetik a határt,erre kell mindig ráindítani egy géppárt.
Gondolom a költséget senki nem fizeti ki.
Röviden az afganisztáni küldetésről.Aki itthon első osztályúan tud második világháborus lőszereket,bombákat,gránátokat hatástalanitani,az még nem alkalmas egyből távirányítású bombák hatástalanitására is.Ebben a hadsereg vezetés a hunyó,és nem azok akik sajnos meghaltak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

joekiss, 2012.12.31 12:58

A NATO-ban és az EU-ban sincs ingyenkaja. Egyébként, ha nem lennénk tagok, szinte biztos, hogy már lennének újabb helikopterek a katonaságnál, meg a létszám sem ekkora lenne.
Az orosz bartert nem tartom reálisnak, mert már nem vagyunk szövetségesek, meg a kétoldalú kereskedelemben így is hatalmas az orosz többlet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.12.31 12:10

@joekiss:

...adjon a NATO vagy az EU...a szolgálatainkért cserébe.
Bár Afganisztánban a magyarok miatt haltak meg külföldi katonák és a mieink is mind saját hibás volt.
Ezért is köszönték meg a részvételünket is küldtek inkább haza.
A legjobb lenne az oroszokkal valamilyen bartell ügylet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

joekiss, 2012.12.31 12:01

Rájöttek, hogy az "ingyen" helikopterek is belekerülnek vagy 100 milliárd forintba. Az USA sem hülye, hogy ingyen osztogasson milliárdokat érő gépeket. Kíváncsi leszek, hogy most éppen milyen ötletek kerülnek elő a helikopter vásárlásra. Ha jól emlékszem, a HM költségvetéséből kb. néhány % marad fejlesztésre, abból pedig nehéz lesz akárcsak 1 db-ot vásárolni (itt nem valami hobby helikopterre gondolok). Vagy megint előjön a Gripen-hez hasonló vásárlás, amikor is 10-20 évekre előre lekötik a költségvetés jó részét, és más fejlesztésre nem marad szinte semmi. Ebből a pénzből egyébként csodákat nem lehet várni, úgyhogy lassan lehet a ló- meg szekérbeszerzéseken gondolkodni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.12.31 11:17

...mi lett az USA használt helikopter projekttel amivel még az OMSZ légimentés kapacitás kiváltását is tervezték?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html