Hitelkártyája van? Figyelmeztetés érkezett

Köztudott, hogy a hitelkártyákat tudatosan kell használni, az azonban talán kevésbe ismert, hogy egy nem aktivált kártyát is terhelhetnek költségek, így érdemes vigyázni a "ránk erőszakolt" ajánlatokkal - figyelmeztet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ).
Szász Péter, 2017. szeptember 25. hétfő, 09:52
Fotó: Stockfresh

Csak azoknak érdemes kiváltaniuk hitelkártyát, akik időben, a teljes összeget vissza tudják fizetni. A kölcsön mindaddig kamatmentes, amíg minden hónapban, határidőn belül (általában 30-45 nap) a teljes összeget visszafizetik. Ráadásul, ha csak 100 forinttal is elmarad a teljes összeg visszafizetésétől a fogyasztó, akkor is a teljes összegre kamatot kell fizetnie a visszafizetés időpontjáig.

Ezen kívül azt is figyelembe kell venni, hogy a hitelkártya konstrukciót nem a készpénzfelvételre találták ki. Az ezzel történő készpénzfelvétel jóval drágább, mintha bankkártyával vennék fel az összeget, és a vásárlásoktól eltérően, ezt a tranzakciót már a végrehajtás pillanatától kamat terheli. (Új vezető a Mastercardnál.)

Nem kell azonnal aláírni a hitelkártya szerződést sem, ha megállítanak minket egy bevásárlóközpontban, vagy áruhitel felvétele mellé ajánlják, hiszen nem aktivált hitelkártya esetén is felmerülhetnek költségeink, mint a kártya díja, vagy számlafizetési díj - írja a szervezet.

HOZZÁSZÓLÁSOK